Grad maslina, murala, povijesti i neodoljivog šarma: evo zašto biste svakako trebali posjetiti Vodnjan

Što posjetiti u Vodnjanu, gradu maslina, murala i povijesti
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Poput vijugavog, bajkovitog labirinta iz kojeg nikad ne želite izaći, šarene uličice Vodnjana omeđene kamenim pročeljima osvajaju na prvi pogled. U kojem god smjeru pogledate, smiješi vam se povijest, umjetnost, tradicija, neka smirenost i ljepota malog istarskog mjesta. Vodnjan se nalazi nedaleko od Pule, od nje je udaljen tek desetak kilometara, a prema legendi je nastao iz udruge sedam vila koje su bile dio kolonijalnog dobra Pule. Grad je najbolje upoznati u opuštenoj šetnji, u koju krenite širom otvorenih očiju, upijajte njegove boje, mirise, ali i osmjehe njegovih stanovnika. Iznenadit će vas ljepota na svakom koraku. Njegove su stare ulice pune upečatljivih detalja gotičko-venecijanskog, renesansnog i baroknog stila, prekrasnih crkvica i kulturno povijesnih spomenika, koje ovdje žive skladan suživot s modernom uličnom umjetnošću i nevjerojatnim muralima koji krase vodnjanska pročelja. 

Obožavatelji Elze, Ane i Olafa, pažnja! Otvoren je prvi tematski park na temu Snježnog kraljevstva koji posjetitelje vodi u magični Arendelle

Najupečatljivija crkva je ona svetog Blaža, najveća župna crkva u Istri sa zvonikom visokim preko 60 metara. Glavni gradski trg, imena Narodni trg, mjesto je na kojem se nalaze brojne značajne i prekrasne zgrade poput gradske palače, kuće Bembo, palače Bradamante, kuća Davanzo i Benussi… Na njemu se još od davne 1808. godine rado okuplja stanovništvo, a danas i njihovi gosti, uz šalicu kave i čašicu razgovora. Do trga vodi najduža gradska, ali i istarska ulica, Trgovačka. Duga je više od kilometra, a ime je dobila zbog obrta, radionica i trgovina kojima je nekada obilovala.

Osim u prekrasnoj arhitekturi, u Vodnjanu se uživa i u vrhunskoj gastronomiji, finim istarskim vinima, a posebno u maslinovom ulju. U njegovoj okolici nalazi se čak pola milijuna stabala maslina, a ulja iz ovog kraja redovito osvajaju sve najprestižnije nagrade. Punog želuca i s osmijehom na licu uputite se u upoznavanje ovog nevjerojatnog i zanimljivog gradića. Evo što se u njemu svakako isplati posjetiti!

KAŽUNI: IDENTITET GRADA, PONOS LJUDI I NEPRESUŠNA INSPIRACIJA

Tradicionalna skloništa za ratare i pastire, građena slaganjem kamena na kamen, tipična su za mediteransku arhitekturu, diljem Hrvatske se različito nazivaju, a u Istri ova suhozidna građevina ponosno nosi ime kažun. Najviše ih se gradilo u 18. i 19. stoljeću kad se povećao broj obradive površine koju su prekrili maslinici i vinogradi. Nedaleko od Svete Foške nalaze se tri kažuna, većih dimenzija nego što je to uobičajeno, a nešto dalje još dva predivna kažuna. Na području Vodnjana pronaći ćete preko 3000 ovih kamenih građevina, pa je 2021. otvoren i Park kažuna u kojem je prikazana njihova gradnja i uređen je suhozid kako bi se ova posebnost grada približila posjetiteljima.

Kafić smješten u crkvi staroj 900 godina, u kojoj se i danas održavaju mise, poslužuje samo "etičnu" kavu, organizira jogu i meditaciju, a dozvoljen je i ulaz psima

MURALI: UMJETNIČKA DJELA NA PROČELJIMA DAJU ULICAMA POSEBAN ŠARM

Vodnjan se slobodno može nazvati i gradom murala. Na različitim lokacijama diljem grada, često u skrivenim uličicama i na manjim trgovima, nalaze se različite slike koje su oslikane za trajanja festivala Boombarstick i Street art. Domaći i inozemni umjetnici gradu su kao trajni ukras ostavili svoja djela, njih više od četrdeset najrazličitijih motiva. Šetnja ulicama i potraga za omiljenim muralom česta je zabava posjetitelja Vodnjana, koji dodatnu dozu umjetnosti mogu pronaći u lokalnim galerijama, poput Apoteke i El Magazeina.

PALAČA BETTICA: ZAŠTIĆENI SPOMENIK KULTURE IZGRAĐEN PRIJE VIŠE OD 600 GODINA

Palaču izgrađenu u 14. stoljeću moćna i bogata obitelj Bettica, po kojoj i danas nosi ime, nastanila je u 16. stoljeću nakon što su dobili plemićki naslov. Stoljećima ostaje u posjedu ove obitelji, da bi krajem 19. i početkom 20. stoljeća mijenjala vlasnike, počele su pregradnje i nadogradnje, kao i razne promjene njezine namjene. Spašava ju od propadanja potomak obitelji Bettica koji 1931. uspijeva otkupiti dio zgrade, a već ju u tom ugovoru navedeno da je palača postala zaštićeni spomenik kulture. U novije doba, velika obnova dovršena je 2008. godine, restaurirani su svi stari dijelovi i vraćen joj je nekadašnji sjaj. Danas se u njoj mogu vidjeti arheološki nalazi iz Vodnjana i okolice, vrijedne zbirke slika, predmeti koje su donirali sami stanovnici, a jedan je kat posvećen samoj povijesti palače. Ovu prekrasnu palaču nikako ne možete promašiti u svojoj šetnji Vodnjanom, a odvojite vrijeme i upoznajte i njezin interijer, nećete požaliti.

PALAČA BRADAMANTE: OD SKLADIŠTA ZA ŽITARICE DO GRADSKOG ARHIVA I ZATVORA

Druga značajna palača, Bradamante, nalazi se na samom glavnom trgu i njezino crvenkasto pročelje zasigurno će vam odmah upasti u oko. Sagrađena je u 17. stoljeću, a tijekom vremena je imala najrazličitije funkcije. U njoj je neko vrijeme bio čak i zatvor, služila je kao gradski arhiv, bila gradsko skladište žitarica, kazalište, čak i sjedište načelnika. Na njezinom se pročelju nalazi veliki sat iz 1877., a na prvom katu je biblioteka. U predvorju su postavljeni svi grbovi gradskih rektora i uglednih obitelji, a zgradu danas koristi Zajednica Talijana Vodnjana.

NAJUŽA ULICA U ISTRI: MIMOILAŽENJE JE NAPROSTO NEMOGUĆE

Mnoge su ulice u starom dijelu Vodnjana uske, ali uličica koja nosi ime Stari grad najuža je i najkraća od svih, pa i najuža u cijeloj Istri. Široka je tek 50 centimetara i omiljeni je motiv fotografija posjetitelja ovoga grada. O njoj kruži legenda kako je upravo zahvaljujući ulici Stari grad jedan lopov uspio pobjeći predstavniku reda i mira jer je utrčao u najužu ulica. Kako je policajac bio malo jače građe – nije ga uspio slijediti. Tako je lopov pobjegao s plijenom, a policajac dobio opomenu da pripazi na prehranu. Barem tako kaže lokalna priča…

DRAGONERA SJEVER I DRAGONERA JUG: OSTACI RIMSKIH VILA KOJE SU ZBOG LJEPOTE PROZVANE BISERIMA

Arheolozi su na području Vodnjana prije nešto manje od 20 godina naišli na davno izgubljene povijesne bisere, koje su nazvali Dragonera sjever i Dragonera jug. Ostaci vile iz 1. stoljeća prije Krista, koja je imala i postrojenje za preradu maslina, uništeni su kasnije vremenskim neprilikama i morem. To je Dragonera sjever i manje je istražena, no o Dragoneri jug zna se ipak malo više. Ona je bila ranocarska villa maritima u vlasništvu jednog rimskog viteza, a izgrađena je u razdoblju od 70. do 90. godine prije Krista. Bila je ukrašena prekrasnim mozaicima, među kojima se izdvaja onaj koji prikazuje nosoroga. U 4. stoljeću ju je poharao požar, nakon čega je obnovljena, no presudio joj je drugi požar, u 7. stoljeću. Za područje Dragonere, rimski je senator i perfekt, Cassiodoro, napisao da vile, zbog svoje raskoši i ljepote, izgledaju kao dva bisera.

GRAD U KOJEM NIKAD NIJE DOSADNO I NAJLJEPŠI VIDIKOVAC NA BRIJUNSKI ARHIPELAG

Ovo čarobno istarsko mjestašce savršeno je za one koji svoj odmor vole provoditi aktivno. Na području Vodnjana nalazi se preko 120 kilometara obilježenih biciklističkih staza koje prolaze maslinicima, uz kažune i sve najvažnije znamenitosti, a omogućuju biciklistima i obilazak mjesta do kojih autom nije moguće doći.

Uređene su i dvije atraktivne pješačke staze, jedna nosi ime La mia casita (Moj kažun), a druga Staza srednjovjekovnih puteva. Koji god način kretanja odabrali, svakako na svoju rutu uvrstite prekrasan Peroj, mjesto udaljeno od Vodnjana pet kilometara. Još u doba Rimljana Peroj je bio poznato i omiljeno ljetovalište, a danas je mjesto s kojeg se pruža najljepši pogled na Fažanski kanal i Brijunski arhipelag.

Vodnjan je odlična polazna točka i za brojne izlete. Nedaleko od Vodnjana su prekrasni Brijuni, nacionalni park posebne ljepote, pa iskoristite svoj odmor za posjet ovom jedinstvenom otočju. U Vodnjanu su sve istarske atrakcije nadohvat ruke, udaljene nekoliko desetaka kilometara. Ako ste željni adrenalina, odlučite se za zip line iznad Pazinske jame, krenite na paragliding iz Motovuna, posjetite adrenalinski park u Fažani, mališane odvedite u neke od istarskih vodenih i zabavnih parkova, poput Istralandije i DinoParka.

PODIJELI ČLANAK