Grad slavnih zidina, soli i kamenica: evo zašto morate posjetiti Ston, raj na jugu Hrvatske u kojem vrijeme sporije teče

Vodič kroz Ston, što sve trebate posjetiti u Stonu
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Opasan najvećim zidinama u Europi i najvećom sačuvanom solanom na Mediteranu, Ston je jedan od najljepših gradića na jugu Hrvatske. Monumentalne zidine i prekrasna priroda skladno su uklopljene u staru gradsku jezgru koja poziva na istraživanje, a turiste osobito privlači i gastronomska posebnost ovoga kraja koja se ogleda u bogatom izboru školjaka iz Malostonskog zaljeva. Ako se i dalje pitate zašto posjetiti Ston, maleni raj na jugu u kojem vrijeme sporije teče, donosimo pregled mjesta i doživljaja koje ne smijete propustiti.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

STONSKE ZIDINE: NAJVEĆE ZIDINE U EUROPI I NAJVEĆI ARHITEKTONSKI POTHVAT ONDAŠNJIH VREMENA

Stonskim zidinama često tepaju da su najdulje na svijetu nakon Kineskog zida, no bez obzira na to je li ovaj podatak točan, one su svakako jedne od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih obrambenih građevina. U prvoj polovici 14. stoljeća gradila ih je Dubrovačka Republika kojoj je pripojen Pelješac, a kako bi od neprijatelja zaštitili solane i uzgajalište školjaka u Malostonskom zaljevu, Dubrovčani su pokrenuli u to vrijeme najveći urbanistički pothvat u Europi!

Ovo velebno zdanje bilo je dugačko čak sedam kilometara, imalo je tri tvrđave i 41 kulu, a danas je idealno za šetnju koja je omogućena na 5,5 kilometara. Svi koji posjete Stonske zidine kažu kako je na ovom mjestu lako osjetiti duh nekih starih, ali uzbudljivih vremena. Cijena ulaznice je 70 kuna za odrasle i 30 za djecu, a u nju je uključen i posjet tvrđavi Veliki kaštio s koje puca veličanstven pogled na grad.

STONSKA SOLANA OSTALA JE VJERNA TRADICIJI I PRIRODNOM NAČINU PROIZVODNJE KOJI SE NIJE PROMIJENIO JOŠ OD ANTIČKIH VREMENA

Zahvaljujući idealnom geografskom položaju, plodnim poljima i prirodnim bogatstvima, Ston već stotinama godina uživa u statusu izrazito važnog gospodarskog središta na jugu Hrvatske. Proizvodnja soli na ovom području potječe još iz rimskog doba, a Stonska solana smatra se najstarijom solanom u Europi.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

Tradicija branja soli prenosi se već 4 tisuće godina i od tada do današnjih dana proizvodi se na isti način, uz pomoć mora, sunca i vjetra. Solana je podijeljena na bazene od kojih je svaki osim Munda nazvan po nekom kršćanskom svecu, sv. Frano, sv. Petar i Pavao, sv. Vlaho i sv. Nikola, a iz devet kristalizacijskih bazena obere se oko 500 tona soli godišnje. Posjet Solani Ston s pričom o tehnološkom postupku dobivanja morske soli iznosi 30 kuna po osobi.

STONSKE SU ULICE KAO GALERIJA NA OTVORENOM, A SVAKI BI POSJETITELJ TREBAO POSJETITI OVE ZNAMENITOSTI

Ston je građen po uzoru na Dubrovnik: ima svoj Knežev dvor, Biskupsku palaču, Glavnu stražu, katedralu, Minčetu, Placu… Atrakcije koje neodoljivo podsjećaju na arhitekturu nekadašnje Dubrovačke Republike. Ako ste ljubitelj kulture i umjetnosti, krenite u obilazak od Biskupske palače, jedine zgrade u Stonu kojoj je izvorno pripadao i vrt. Iako je ova impresivna građevina više puta obnavljana, sačuvala je svoj izvorni oblik. Danas služi kao župni dvor u čijemu se prizemlju nalazi Lapidarij, jedna od bogatijih zbirki srednjovjekovne umjetnosti na jugu Hrvatske. U njemu je izloženo više od 70 predmeta od kamena, nekoliko moćnika, slika, freski, pergamenata i nakita.

Šetnju nastavite do katedralne crkve sv. Vlaha u kojoj se iznimno štuje vrijedna slika Bogorodice s djetetom od A. Rica de Candia, crkve i samostana sv. Nikole koji su građeni u romaničko-gotičkom stilu s elementima renesanse, crkava sv. Mihajla i sv. Marije…

View this post on Instagram

A post shared by Visit Ston (@visitston)

DEGUSTACIJA I POSJET UZGAJALIŠTIMA KAMENICA: TRAGOVI UZGOJA U MALOSTONSKOM ZALJEVU POSTOJE JOŠ IZ RAZDOBLJA RIMSKE VLADAVINE

Priča o Stonu nepotpuna je bez priče o kamenicama. Prema starim zapisima, njihov uzgoj veže se uz početak 13. stoljeća u Malostonskom zaljevu, a prema nekim procjenama godišnje se u Hrvatskoj proizvede oko dva milijuna komada kamenica. Ova je namirnica dobila oznaku izvornosti na europskoj razini, uspijeva tamo gdje se miješaju slatkovodna i morska voda, a obično se jede sirova s par kapi limuna.

Kamenice su najzrelije i najukusnije u ožujku kada se slavi blagdan sv. Josipa, i baš takve, svježe s mirisom mora, možete kušati u restoranima Stona i Malog Stona. Lokalno stanovništvo će vam reći da kamenice osvježavaju, smiruju i potiču na ljubav. Provjerite jesu li u pravu.

KAPETANOVA KUĆA – KULTNI RESTORAN KOJI U JEDINSTVENOM AMBIJENTU PRIPREMA AUTENTIČNA DALMATINSKA JELA

Jedna od malobrojnih gastronomskih oaza na jugu Hrvatske nalazi se u kamenoj kući na rivi, u kojoj je u vrijeme Dubrovačke Republike živio kapetan malostonske straže. Svježa, aromatična i ukusna hrana u Kapetanovoj kući, koja se priprema tako da se što više istaknu temeljni okusi ribe, školjka, rakova i domaćeg povrća, uistinu spada među vrhunske gastronomske užitke koje možemo zamisliti u Hrvatskoj.

Vinska karta je bogata, sadrži brojne vrhunske hrvatske i strane etikete te se savršeno sljubljuje s ribljim jelovnikom. Vlasnica ovog lokala je poznati hrvatski chef Lidija Kralj, a specijalitet kuće je crni rižoto za kojeg kažu da je prava delicija. Tko ga jednom proba – zavoli ga na duge staze!

SAMO TRI KILOMETRA OD STONA NALAZI SE ČUVENA UVALA PRAPRATNO S DUGOM PJEŠČANOM PLAŽOM

Udaljena tek tri kilometra zapadno od Stona, uvala Prapratno jedna je od najljepših uvala na poluotoku Pelješcu. Valovi koje ljetni vjetar maestral donese iz Mljetskog kanala tu čarobnu uvalu čini jedinstvenom, a lokalci će vam napomenuti da gotovo nigdje more nije tako čisto i toplo kao ovdje. Do plaže Prapratno možete doći tako da prijeđete istoimenu šumu. U Prapratnu se nalazi veliki auto kamp koji raspolaže s 1200 mjesta, a u blizini ćete pronaći i trajektnu liniju Prapratno – Sobra koja vodi do otoka Mljeta.

Prvi put putujete na Pelješac i zanima vas što još posjetiti? Provjerite naše prijedloge

Za poluotok Pelješac uistinu se može reći da ima sve. Jeste li za povijest i kulturu? Nema problema, tu su muzeji, stare utvrde, slikovite crkve i gradske jezgre. Zanimaju vas rajske plaže? Na Pelješcu ih je na pretek, možete ih istraživati mjesecima. Volite aktivni odmor? Mogućnosti za vodene sportove, vožnju biciklom i planinarenje na svakom su uglu.

Vaš su izbor fantastična izvorna hrana i vrhunska vina? Ponovo ste na pravom mjestu. Pelješac je poznat po brojnim vinarijama, njegov je plavac jedinstven, a mediteranska kuhinja i svježe školjke iz lokalnih uzgajališta oduševljavaju svakoga. Ako smo vas zainteresirali, evo što sve posjetiti i doživjeti na Pelješcu, domovini pomoraca, maestrala, školjaka i vina!

PODIJELI ČLANAK