Sjedište Europskog Parlamenta, Vijeća Europe i Suda za ljudska prava: evo zašto biste trebali posjetiti Strasbourg

Strasbourg - Jedinstven spoj francuske i njemačke kulture
Fotografije: Unsplash
piše Ivan Šaravanja

Strasbourg, grad čije ime većinom čujemo zahvaljujući međunarodnim presudama ili europskim politikama, zapravo je jedan od najljepših gradova na kontinentu, jedinstven spoj francuske i njemačke kulture. Nije čudno da se taj grad na sjeveroistoku Francuske, naseljen više od dvije tisuće godina, uz Bruxelles smatra drugom europskom prijestolnicom, politički, ali i simbolički. Njegova povijest je povijest Europe u malom. Nastanjivali su ga Kelti, pripadao je Franačkom kraljevstvu, Habsburgovcima, bio slobodan grad Svetog Rimskog Carstva, pa je naizmjenično osvajan iz francuskih u njemačke ruke i obratno. Danas je on slika europskog jedinstva – nekadašnji glavni ratni plijen i simbol suparništva Berlina i Pariza postao je mirno sjedište Europe i njezinih institucija, važno i za njemački i francuski identitet, živahan grad u kojem petinu stanovništva čine studenti. Strasbourg krije brojne zanimljivosti, evo što sve trebate znati prije prvog posjeta ovome gradu!

Europska unija daje 35 tisuća besplatnih karata za putovanje vlakom po Europi! Evo tko se sve može prijaviti i koji su uvjeti

DIVLJENJA MLADOG GOETHEA I STAROG VICTORA HUGOA

Iako joj je ime „Marseljeza”, ta nekad revolucionarna pjesma, a danas francuska himna, napisana je u Strasbourgu. Po južnom francuskom gradu zove se pak jer su ju revolucionari iz Marseillea pjevali tijekom trijumfalnog ulaska u Pariz 1792. godine. S druge strane, grad je smješten pored Rajne, najopjevanije njemačke rijeke, a u njemu je Johannes Gutenberg razvijao svoje ideje za tiskarski stroj. Mladi Goethe se u (tada francuskom) Strasbourgu divio gotičkoj katedrali, najstarijoj na svijetu, koju je smatrao materijalizacijom njemačkog duha.

Upravo je ta crkva, sagrađena na temeljima nekadašnje rimske bazilike, najimpozantnija građevina u modernom Strasbourgu. Katedrala je bila najviša građevina u kršćanskom svijetu do 19. stoljeća, a osim njemačkog velikana književnosti divio joj se i jedan francuski – Victor Hugo prozvao ju je „divovskim delikatnim čudom”. U crkvi se nalazi astronomski sat, izrađen 1574., danas velika atrakcija za turiste.

UNESCO ZAŠTITIO VELIKE DIJELOVE GRADA

Na istom trgu nalazi se i slavna kuća Kammerzell iz 15. stoljeća, sagrađena u stilu njemačke renesanse i ukrašena drvenom fasadom, kao i barokna palača Rohan iz 18. stoljeća, dom istoimene francuske plemićke obitelji koja je možda i inspirirala J.R.R. Tolkiena, povjesničara po vokaciji, za ime jednog od kraljevstva ljudi u Gospodaru prstenova. Sve te znamenitosti smještene su na Grande Ileu (Velikom otoku), području koje je 1988. zaštitio UNESCO.

Najniži jadranski otočić slikovita je oaza mira bez buke i automobila, a ponosi se bogatom tradicijom ronjenja i izrade spužvi

Agencija Ujedinjenih naroda 1997. je zaštitila i Neustadt, obližnju i monumentalnu četvrt širokih avenija koju su Nijemci izgradili kao pokazatelj pruske moći. Ova ‘njemačka četvrt’ arhitektonski je miks talijanske neorenesanse, neogotike i art nouveaua te nakon razaranja Drugog svjetskog rata ostaje jedna od posljednjih primjera njemačke arhitekture kraja 19. stoljeća.

Jedan od najljepših dijelova Strasbourga je četvrt Petite France (Mala Francuska) koja, ironično, sa svojim brojnim drvenim kućama i uskim ulicama sliči na manji njemački grad. Smještena je na rijeci, nekad su ju nastanjivali mlinari, ribari i kožari, a danas ju nazivaju i malom Venecijom. Miran je to dio grada, ako se ignoriraju turisti, jer nije dopušten pristup automobilima.

STRASBOURG JE SJEDIŠTE EUROPSKIH INSTITUCIJA

Na drugom dijelu grada, do kojeg se može doći tramvajem po pristupačnoj cijeni, ima ponešto i za one koje zanima politika – europska četvrt Strasbourga na sjeveru grada dom je institucija zbog kojeg najčešće čujemo ime tog alzaškog grada u medijima.

Jedno od dva sjedišta Europskog parlamenta (uz ono u Bruxellesu), smješteno je s dvije strane rijeke u nekoliko zgrada, povezanih mostovima. Glavna zgrada stakleni je toranj koji sliči na likovnu interpretaciju Babilonske kule Petera Bruegela mlađeg iz 16. stoljeća – u jednom tornju govori se 24 jezika EU-a, na drugom je Bog graditeljima pomiješao jezike. Unutar EU-a razmatra se ukidanje sjedišta parlamenta u Strasbourgu zbog velikog troška, no Francuzi se zasad ne daju.

Susjedi Europskom parlamentu su zgrada Vijeća Europe, institucije koja zapravo nema veze s EU-om, te nesvakidašnja zgrada Suda za ljudska prava koja pomalo sliči na svemirski brod. Blizu europske četvrti nalazi se Parc de l’Orangerie u kojem se mogu vidjeti rode – simbol regije Alsace.

View this post on Instagram

A post shared by Vanessa ? (@reiseparadies)

Za one koji pak vole umjetnost, strazburški Muzej suvremene umjetnosti u svom postavu ima djela Moneta, Picassa i Braunera, a grad je kroz cijelu godinu pun raznih kulturnih događanja. Mnogi kažu da ga najviše vrijedi posjetiti tijekom božićnih blagdana radi jednog od najstarijih i najtradicionalnijih božićnih sajmova, pokrenutog 1570. godine na Trgu Broglie.

NAJSTARIJA VINSKA RUTA U FRANCUSKOJ NALAZI SE U ALSACEU

Kao spoj francuske i njemačke kulture, Strasbourg ima i jedinstvenu, alzašku kulinarsku tradiciju, pa i svoju verziju pizze – flammenkuche. Grad je dom brojnih restorana s Michelinovim zvjezdicama, a pošto je okružen vinskom regijom, u njemu se nude i dobra vina, od kojih se, logično, izdvaja rajnski rizling. Alsace je dom najstarije vinske rute u Francuskoj na kojoj se nalazi više od 300 vinarija.

Regija oko Strasbourga također je vrijedna posjeta te je poznata po velikom broju dvoraca i sela koja su zadržala tradicionalni alzaški štih. Regija, kao i sam grad, zbog uređenih i 500 kilometara dugih premreženih staza, smatraju se biciklističkim rajem, što i priliči jednoj od prijestolnica europskog saveza koji zagovara zelenu tranziciju. 

PODIJELI ČLANAK