Talijanski gradić u kojem se jedu knedle i pije pivo: šareni alpski biser ostao je „zarobljen” s krive strane granice

Vipiteno grad u Italiji
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Šarena pročelja, prozori ukrašeni cvijećem, srednjovjekovna arhitektura i drvene kolibe, stilizirani drveni putokazi uz cestu… Slikoviti gradić Vipiteno izgleda kao da je ispao ravno iz bajke, ali bi posjetitelja moglo zbuniti radi li se o talijanskoj ili austrijskoj bajci. Geografski, nalazi se na tlu Italije, no svi su natpisi dvojezični, umjesto chiantija pije se pivo, umjesto kanelona jedu se kobasice i knedle.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

Pozadina zbunjujućeg identiteta grada u regiji Trentino na sjeveru Italije krije se u vremenima Prvog i Drugog svjetskog rata. Cijelo područje južnog Tirola ima kompleksnu povijest i nekad je bilo dio Austro-Ugarskog carstva.

NASILNA ANEKSIJA I NAMETANJE TALIJANSKOG JEZIKA STANOVNIŠTVU

Tijekom Prvog svjetskog rata dio je anektirala Italija i tako podijelila dotad jedinstvenu cjelinu na austrijski i talijanski dio. U početku novi talijanski identitet nije bio aktivno nametan germanskom stanovništvu, no s dolaskom na vlast nacista „talijanizacija” se počela nasilno provoditi. Tada su zatvorene sve njemačke škole i kao obavezni jezik je uveden talijanski, no unatoč svemu tome južni Tirol nikad nije sasvim izgubio svoj originalni identitet.

U narednim godinama, a posebno u vrijeme Drugog svjetskog rata, regija i njezini stanovnici bili su izloženi stalnoj „fluktuaciji” identiteta. Kriza je kulminirala šezdesetih godina 20. stoljeća, a krajem tog desetljeća postignut je dogovor o većoj samoupravi pokrajine Južni Tirol. Od tada do danas ovaj je kraj prerastao u jedno od najbogatijih i najbolje ocijenjenih mjesta za život u Italiji.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

Vipiteno, čije je njemačko ime Sterzing, jedan je od najatraktivnijih gradova cijele regije. Nalazi se tik uz austrijsku granicu, a njegove obojene fasade i srednjovjekovne zgrade okružuju vrhovi snijegom prekrivenih planina.

ZNAMENITOSTI SU TORANJ, DVORAC, ŠARENE FASADE… I AUSTRIJSKA KUHINJA

Stari od novog dijela grada, Città Vecchia i Città Nuova, dijeli toranj Dodici izgrađen 1469. godine i visok 46 metara, čije je pročelje ukrašeno brojčanikom i sunčanim satom koji su postavljeni 1473. Osim fasada u bojama, u centru se posebno ističu i vrata zgrada s izrezbarenim grbovima, cvjetnim vijencima i raznim arhitektonskim ukrasima. 

Malo izvan samog grada nalazi se dvorac Tasso iz 12. stoljeća, jedan od najstarijih i najbolje očuvanih dvoraca u cijeloj regiji. U njemu se još čuvaju sobe sa starinskim namještajem i gotičkim ukrasima. Njemačko ime dvorca je Schloss Reifenstein, a može se razgledati i iznutra, ulaznica stoji 8 eura za odrasle i 4 eura za djecu. 

U Vipitenu se mogu kupiti brojni tradicionalni tirolski proizvodi, poput sacher torte ili poznatih austrijskih savijača. Kuhinja je ovdje uglavnom austrijska, bogata mesom i mliječnim proizvodima pa su specijaliteti špek, sir, knedle i špecle, tople juhe i gulaši… Autohtono jelo su canderli, jelo slično knedlama. Radi se od suhog kruha, mlijeka, brašna i jaja, a poslužuje se u gustoj juhi, s lukom, aromatizira slaninom, ili u lakšoj varijanti s dodatkom cikle i špinata.

U gradu se održavaju i razni gastro festivali, od onog posvećenom jogurtu do onog na kojem se poslužuju razne varijante canederlija, pa gurmani mogu posjet planirati u vrijeme održavanja nekog od njih. Vipiteno je prekrasan u svako godišnje doba, a poput svih alpskih mjesta idealan je za ljetni odmor, kada visoke Alpe koje ga okružuju hlade i štite od vrućina, a priroda zasja u svom punom sjaju.

PODIJELI ČLANAK