Stoljetni perivoji i legende: Svi putevi prolaze kroz grad na četiri rijeke

Stari grad Dubovac u Karlovcu
piše Putni Kofer

Je li itko ikad stao u Karlovcu? – pitanje je kultnog zagrebačkog benda Kawasaki 3P koji kaže da njihova pjesma ne govori o ničem, ali ima odgovor na sva pitanja. Oni koji nisu posjetili Karlovac, svakako bi o tome trebali razmisliti. Ovaj grad smješten je u zagrljaju četiri važne rijeke – Dobre, Korane, Kupe i Mrežnice, a zbog rasprostranjenosti prirodnih resursa i čak četiri rijeke koje prolaze kroz grad, Karlovac je jedan od najvažnijih prometnih središta u Hrvatskoj te jedan od rijetkih takvih gradova u svijetu. Legendarna rečenica da svi putevi vode u Rim možda je i istinita, ali jedno je sigurno, svi putevi prolaze kroz Karlovac.

Ovaj nerazvikani grad koji leži na prelijepim kanalima “tiha” je alternativa Amsterdamu, a upravo je proglašen Europskim gradom godine

ZELENILO GRADA KARLOVCA I STARI GRAD DUBOVAC

Stanovnici grada Karlovca su emocionalno vezani uz rijeke, a kažu da svaki Karlovčanin ima svoju rijeku miljenicu koju pozna po svojoj karakterističnoj boji, ali i karakteru. Smješten u zelenim dolinama opjevanih rijeka, ispod Starog grada Dubovca, među stoljetnim perivojima i parkovima, Karlovac se nalazi na prvom mjestu u Hrvatskoj uspoređujući odnose urbanih i zelenih površina. Zvuči impresivno, zar ne?

Osim bajkovitih rijeka, na brdu iznad grada, na visini od 185 metara, nalazi se i Stari grad Dubovac, najbolje sačuvani domaći spomenik feudalnog graditeljstva. Dubovac je osnovan puno prije samog Karlovca, a njegova posebnost leži u zanimljivoj povijesti koja govori o životu na utvrdu i vladavini raznih plemićkih obitelji poput Frankopana i Zrinskih. Od njegove gradnje, Turci su ga napadali čak devet puta, ali ga nijednom nisu probili.

LEGENDE O KARLOVCU: PRIČA O LUBANJAMA I SLAVNOM VJENČANJU

Karlovac je grad koji obiluje legendama, mitovima i pričama, koje se još i danas pripovijedaju s jednakim žarom kao i prije nekoliko tisuća godina. Jedna od njih kaže da je grad sačuvan od napada zbog 900 turskih lubanja koje su ugrađene u same temelje tvrđave, a vjerovalo se da će to tvrđavu učiniti jakom i nepobjedivom.

Kafić smješten u crkvi staroj 900 godina, u kojoj se i danas održavaju mise, poslužuje samo "etičnu" kavu, organizira jogu i meditaciju, a dozvoljen je i ulaz psima

Ona ljepša priča govori o najslavnijem vjenčanju kojeg je grad doživio. Naime, Karlovac je bio svjedok vjenčanja Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskog, slavlja koje je spojilo dvije povijesno najmoćnije hrvatske plemićke obitelji. Veličanstvena svečanost trajala je nekoliko dana, a prvi dio svadbe održan je u karlovačkoj kuriji u vlasništvu Frankopana, najstarijoj sačuvanoj kući u staroj jezgri Karlovca gdje je danas smješten Gradski muzej. Bili su to ujedno i posljednji svatovi ovih obitelji prije njihovog zatiranja i izumiranja.

Grad cvijeća, renesanse, parkova, rijeka, piva, dobre hrane i bogate povijesti, idealno je odredište za sve izletnike.

PODIJELI ČLANAK