Zemlja ruža, banana, kakaa, fascinantnih gradova i zadivljujuće prirode: upoznajte Ekvador, državu koja se nalazi u ”središtu svijeta”

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Jednostavno fascinantan. Ne znamo kako bismo bolje opisali drugog najvećeg izvoznika ruža na svijetu, koje su poznate po veličini svog cvijeta, ravnoj stabljici te tome da traju čak četiri tjedna od trenutka branja; taj izvorni dom prepoznatljivog “panamskog šešira” te državu čiji su stanovnici prema istraživanju iz 2016. proglašeni najempatičnijima na svijetu. Ova je zemlja svijet za sebe, a u nastavku teksta otkrivamo zanimljivosti o Ekvadoru zbog kojih ćete poželjeti ukrcati se na prvi let do te daleke zemlje.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

DRŽAVA U KOJOJ MOŽETE STATI NA „SREDINU SVIJETA“

U Ekvadoru “ekvator život znači”. Naime, ne samo da je Ekvador dobio ime po toj zamišljenoj liniji, već ona presijeca i njegov glavni grad Quito te otočje Galapagos, koje pripada toj zemlji. Vrlo se ponose tom činjenicom pa tamo možete posjetiti i sam „ekvator“, odnosno spomenik ekvatoru.

Naime, odmah u okolici Quita nalazi se Mitad del Mundo, u prijevodu “sredina svijeta” (iako se pravi ekvator zapravo nalazi 240 metara dalje od nje). Isto tako, Ekvador se zahvaljujući svom geografskom položaju može pohvaliti s jednako dugim danom i noći tijekom cijele godine, i to po 12 sati, a isto tako se za vrijeme vedrih noći od lipnja do kolovoza tamo mogu vidjeti zviježđa i južne i sjeverne hemisfere.

EKVADOR IZVOZI NAJKVALITETNIJI KAKAO NA SVIJETU

Nadalje, Ekvador je svjetski poznat po bananama. Jedan je od najvećih izvoznika te namirnice, a vrlo je jak i na području kakaa. Istraživanja pokazuju kako se u Ekvadoru čokolada konzumira već gotovo pet tisuća godina, a prema nekim novijim saznanjima ta bi država čak mogla biti izvorište kakaovca. Ekvador je danas inače prepoznat kao proizvođač najkvalitetnijeg kakaa na svijetu te jedan od njegovih najvećih izvoznika – čak 80 posto kakaa dolazi upravo iz te zemlje. Unatoč toj činjenici, prema nekim izvorima stanovnici Ekvadora konzumiraju prosječno tek između 300 i 800 grama godišnje, dok primjerice žitelji Njemačke čak devet kilograma po osobi.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

GLAVNI GRAD S NAJOČUVANIJOM KOLONIJALNOM ARHITEKTUROM U LATINSKOJ AMERICI

Poseban je, uostalom kao i cijela zemlja, i Quito, glavni grad. Njegova stara jezgra je, uz stari grad Cuence te Galapagos, jedan od tri ekvadorska lokaliteta koji su uvršteni na popis svjetske baštine. Stari je grad izgrađen u 16. stoljeću na ruševinama Inka grada, preživio je brojne potrese i slovi kao primjer najbolje očuvane kolonijalne arhitekture u Latinskoj Americi.

Isto tako, Quito je, iza bolivijskog La Paza, drugi najviši glavni grad na svijetu. Nalazi se na nadmorskoj visini od 2849 metara, a odmah u njegovoj blizini nalazi se i Cotopaxi, drugi najviši vrh u Ekvadoru, ali i jedan od najviših vulkana na svijetu. Cotopaxi broji 5896 metara, a u zadnjih 50 godina eruptirao je čak 50 puta.

VULKAN CHIMBORAZO VIŠI JE I OD MOUNT EVERESTA?

U Ekvadoru se nalazi i 6263 metara visoki vulkan Chimborazo kojeg neki smatraju najvišim vrhom na Zemlji. Taj mu epitet daju ako se promatra udaljenost od središta zemlje, a ne sama nadmorska visina. Chimborazo se nalazi kod ekvatora, na kojem je zemlja ispupčena (to ispupčenje iznosi oko 20 kilometara) pa prema nekima upravo taj vulkan “pobjeđuje” i sam Mount Everest.

NAJVEĆA BIORAZNOLIKOST NA PLANETU I ZAKONOM ZAŠTIĆENA PRAVA PRIRODE

Ekvador je i dom nacionalnog parka Yasuni. Nalazi se na istoku zemlje, u ekvadorskoj Amazoni. Riječ je o području pod zaštitom koje se može pohvaliti s najvećom biološkom raznolikošću na svijetu – dakle, tamo živi najviše životinjskih i biljnih vrsta po četvornom hektaru. Neki izvori kažu kako Ekvador ima više vrsta drveća, vodozemaca i šišmiša u samo 100 kilometara nego ijedno drugo mjesto na svijetu, a jedna od životinja koja tamo živi jest i zelena anakonda, najveća zmija na svijetu.

Ekvador se može pohvaliti i s vrlo mnogo endemskih vrsta: samo Galapagos broji njih 38, a cijela zemlja ukupno 106 endemskih vrsta reptila i 138 endemskih vrsta vodozemaca. Inače, zbog velikih razlika u nadmorskim visinama diljem Ekvadora, on ima četiri klimatske regije i 90 različitih ekosustava. Ekvadorske vlasti, vjerojatno svjesne prirodnog bogatstva koje ima, upisale su se u povijest i kao prva država na svijetu koja je zakonom priznala prava prirode 2008. godine.

DARWIN JE DO TEORIJE EVOLUCIJE DOŠAO NA OTOČJU GALAPAGOS

Zanimljivo, upravo je Ekvador, preciznije njegovo otočje Galapagos, mjesto na kojem je Charles Darwin došao do teorije evolucije. Na tamošnjim je otocima, a ima ih ukupno 21, promatrao različite zebe i oblike njihovih kljunova ovisno o tome na kojem od otoka pojedina podvrsta živi te čime se točno hrani i spoznao ideju po kojoj će na kraju postati i planetarno poznat.

PODIJELI ČLANAK