Talijanska razglednica prepoznatljiva u cijelome svijetu: zašto su kuće u Buranu tako šarene?

Najšareniji gradovi na svijetu
piše Putni Kofer

Od graškasto zelene do jastog ružičaste, od oker do plave, od vatreno crvene do kanarinčevo žute, pogled na kuće u Buranu ostavlja bez daha i daje mjestu čaroban, gotovo bajkovit štih. Svaka ima svoju boju po kojoj se već godinama razlikuje od drugih, a tu se pomalo spontano postavlja pitanje: zašto su kuće u Buranu tako šarene?

Najviši vrh Krka krije slikovite staze, nezaboravne poglede na more i idealno je odredište za izlet u kojem će uživati i oni najmlađi

TALIJANSKI OTOČIĆ BURANO MOŽDA JESTE MALEN, ALI GA TO NE SPRJEČAVA DA BUDE PREPUN ŠARMA I BOJA

U današnje vrijeme sve smo više okruženi visokim neboderima koji reflektiraju sunčeve zrake na svojim staklenim stijenama te betonskim cestama kojima se ne vidi kraja. Ipak, u nekim se krajevima svijeta zadržalo šarenilo drvenih i kamenih kuća koje ponosno odolijevaju sivilu asfalta. Osim La Boce u Argentini, Havane na Kubi i Rovinja u Hrvatskoj, na listi najšarenijih gradova na svijetu redovito svoju mjesto pronađe i talijanski otočić Burano.

Sve to šarenilo nije slučajno, dapače, na otoku vladaju stroga pravila prema kojima stanovnici mogu uljepšavati svoje fasade, a moraju ih obnavljati svake dvije godine uz dozvolu lokalnih vlasti. Još od vremena prije Mletačke republike, Burano je bio dom skromnim ribarima, a legenda kaže da su kuće bile obojene u svijetle nijanse kako bi mogli vidjeti put kući kada magla prekrije lagunu.

Drugo pak vjerovanje kaže da su se po raznim bojama kuća prepoznavale otočke obitelji koje su, iako ne u velikom broju, u mnogim slučajevima imale ista prezimena, pa su se međusobno zvali po nadimcima ili po boji doma.

Danas pečemo kukuruznu zlevanku! Imamo provjereni recept za ovo fino, tradicionalno jelo koje svi obožavaju, a gotovo je u pola sata

OSIM ŠARENIH KUĆA, BURANO JE DANAS NAJPOZNATIJI PO ČIPKARSTVU

Na malenom otočiću danas živi oko 3.000 stanovnika koji se uglavnom bave turizmom i ribolovom. Podijeljen je vodenim kanalima, vrlo sličnim onima koje možete vidjeti u Veneciji, po kojima se mještani i turisti svakodnevno voze na barkicama prolazeći ispod drvenih mostića i kraj raznobojnih kuća.

Osim jedinstveno oslikanih kuća, Burano je poznat po kvalitetnoj čipki, a može se pohvaliti i Muzejom čipke u kojem možete vidjeti kako se tehnika, počevši od prvih geometrijskih stilskih ukrasa, usavršavala i razvijala tijekom vremena, prateći modne trendove i postupno uvodeći biljne, cvjetne i životinjske motive, sve dok svoj najviši izražaj nije dosegla u sedamnaestom stoljeću, koje se smatra zlatnim.

Zahvaljujući odličnoj lokaciji u Venecijanskoj laguni, nijedno putovanje u Burano ne bi bilo potpuno bez kušanja njegove ukusne morske kuhinje. Lokalni specijaliteti uključuju inćune, sardine i lignje, a svi se kuhaju na razne načine. Stoga se svakako prepustite gozbi s plodovima mora dok ste na otoku!

PODIJELI ČLANAK