Odmor za dušu! Upoznajte najljepša mjesta na crnogorskoj obali

najljepša mjesta u Crnoj Gori
piše Ivan Fratrić

Tek nekoliko kilometara južnije od Dubrovnika nalazi se jedna od najmlađih zemalja u Europi koja na manje od 300 kilometara obale krije veliki broj pitoresknih mjestašca i gradova koji će očarati baš svakoga. Crna Gora se može pohvaliti velikim brojem UNESCO-vih zaštićenih područja po metru kvadratnom što je svrstava na sedmo mjestu na svijetu nakon Malte, Libanona, Izraela, Belgije, Cipra i Švicarske. Ono što obilježava ovu zemlju osim beskrajno lijepe obale je bogata povijest, duh Mediterana i pogledi koji oduzimaju dah. U nastavku uživajte i upoznajte najljepša mjesta u Crnoj Gori!

GRAD MIMOZA I STEPENICA: HERCEG NOVI JOŠ NIKOGA NIJE OSTAVIO RAVNODUŠNIM

Šesto godina duga povijest, kao i brojne vlasti i kulture koje su se izmjenjivale na ovom području, učinile su Herceg Novi jednim od najzanimljivijih i najšarolikijih gradova na crnogorskoj obali. Njegov specifični geografski položaj koji ga smješta između ulaza u Boku Kotorsku s jedne strane i planine Orjen s druge strane omogućava posjetiteljima pregršt različitih aktivnosti u kojima mogu uživati: od planinarenja pa sve do ugodnih i romantičnih šetnjica uz obalu.

Ovaj pitoreskni gradić prepun je stoljetnih tvrđava koje ponosno stoje i čuvaju grad do današnjih dana, od kojih morate posjetiti predivnu Kanli Kulu, Morsku tvrđavu, Španjolu i Mamulu. Ako ste pak ljubitelj sakralne arhitekture, u Herceg Novom će vas oduševiti crkve sv. Leopolda Mandića, Svetog Spasa i Manastir Savina. Prošetajte najzelenijim mjestom u Crnoj Gori, pronađite banane koje rastu točno u središtu grada, kaktuse visoke kao trokatnica, egzotično mediteransko bilje i uživajte u prekrasnom krajoliku.

  Jedan grad, tisuću emocija: Top 5 mjesta koja morate posjetiti u Zagrebu

NEZABORAVNI TIVAT SPOJ JE SKROMNOSTI I LUKSUZA KOJI ĆE VAS OČARATI

Najsunčaniji i najmlađi grad Boke Kotorske svojom je ljepotom privukao svjetsku elitu koja je svoj novac utrošila u Porto Montenegro – luksuznu marinu s vezovima za jahte multimilijunaša s popratnim naseljem koje može udovoljiti svakom hiru svojih imućnih turista. No, Tivat nije samo moderno i glamurozno ljetovalište bogatih, njegov poseban topli mediteranski šarm oduševit će svakog gosta.

Osim bogate sakralne i kulturne povijesti, ovaj mali gradić u svojoj okolici skriva nebrojena blaga poput Otoka Cvijeća, otoka Sveti Marko i Gospe od Milosti te ornitološkog rezervata Tivatska Solila. S obzirom na to da se Tivat nalazi na Boki Kotorskoj, ovdje ćete pronaći očaravajuće plaže od kojih je najpoznatija Plavi Horizonti. Sa svojom pješčanom podlogom i kristalno čistim morem koje ju dodiruje oduševit će sve kupače – male i velike.

CRNOGORSKI MIAMI: U BUDVI ĆETE SE OSJEĆATI KAO DA STE NA FILMSKOM SETU

Uvjerljivo najpopularnije i najrazvikanije odredište na crnogorskoj rivijeri svakako je neponovljiva Budva – grad koji odiše sofisticiranošću i glamurom iz svake svoje ulice. Budući da se radi o jednom od najstarijih gradića na Jadranu čija povijesti seže još u doba ilirskih plemena, ovaj mediteranski dragulj obiluje brojnim znamenitostima. Stari grad leži na malenom poluotoku i predstavlja pravi kovčeg blaga, a šarm mu daju uske uličice i trgovi uz koje se nalaze barovi, kafići, suvenirnice i stambene zgrade.

Budva je opasana srednjovjekovnim zidinama, a na južnom dijelu bedema nalazi se gradska tvrđava – Citadela. Zbog velikog broja noćnih klubova, prijestolnica turizma na crnogorskom primorju privlači mlade iz cijelog svijeta. Ovdje ćete svake večeri uživati u glazbi svih žanrova, od elektronike, popa, rocka, dalmatinskih šansonijera pa sve do turbofolka. 

  Možete ih nabrojati? TOP 10 najvećih gradova na svijetu

SVETI STEFAN: OD RIBARSKOG NASELJA DO OMILJENOG LJETOVALIŠTA JET-SETA

Ako nešto volimo na Putnom Koferu, onda su to neobične vizure koje golicaju maštu i potiču promatrača na ponovni pogled. Jedno od takvih mjesta je i Sveti Stefan, otočić koji je uskim nasipom pretvoren u poluotok. U svojoj povijesti prošao je put od trgovačkog i prometno značajnog priobalnog gradića, preko masovnog iseljavanja u 19. stoljeću pa sve do današnjih dana kada postaje jednom od najelitnijih i najpoželjnijih destinacija na Jadranu.

Kada se zadnja obitelj iselila s otoka u pedesetim godinama prošlog stoljeća, Sveti Stefan se počeo pretvarati u grad-hotel. Vanjski dijelovi i pročelja ostali su očuvani u svom izvornom obliku, a njegova unutrašnjost dobila je moderno i luksuzno uređenje koje su prepoznale svjetske zvijezde poput holivudskih glumaca Sophie Loren, Kirka Douglasa, Sylvestra Stallonea i najpoznatijeg ruskog kozmonauta Jurija Gagarina. 

NEOBIČNI KOTOR: LJEPOTA I ŠARM KOJI IZRANJAJU IZ KAOSA

U podnožju planine Lovćen i na samom kraju istočne uvale Boke Kotorske smjestio se pitoreskni i šarmantni Kotor – grad čiju je posebnost primijetio i sam UNESCO, uvrstivši ga u popis svjetske kulturne baštine. Ono po čemu je Kotor specifičan i šarmantan su njegove asimetrične i nepravilne ulice i trgovi neobičnih imena. Najpoznatiji od njih je Trg od oružja – glavno mjesto okupljanja i druženja u Kotoru, a ime je dobio u mletačko doba kada su stanovnici tadašnjeg grada na njemu popravljali i skladištili oružje.

  Istanbul - Grad u kojem su mačke kraljice, a ljudi samo njihove sluge

Tu ćete pronaći i brojne druge ulice i trgove zanimljivih naziva – Trg od salate, Trg od mlijeka, Trg od brašna i Trg od drva, koji su dobili imena po proizvodima koji su se na njima u prošlosti prodavali. Osim ovih neobičnih ulica i trgova, bilo bi prava šteta ne posjetiti i Pomorski muzej u kojemu je izloženo vrijedno pomorsko blago. To vrijedno blago čuva od zaborava pomorsku tradiciju, povezuje more kod Kotora i njegove ljude te podsjeća na znamenite moreplovce koji su iz Kotora isplovljavali ka dalekim svjetskim morima.

KAMEN NA KAMENU: U PERASTU ĆETE OSJETITI DUH NJEGOVE SLAVNE POMORSKE PROŠLOSTI

Perast je najveća znamenitost zaljeva Boke Kotorske i cijeli je sagrađen od kamena. Grad strmih srednjovjekovnih ulica, grad crkvi, grad legendi, pomorstva i slavnih kapetana koji su žarili i palili morima Sredozemlja. Moć i utjecaj njihovih plemićkih obitelji postupno je rasla, a može se danas vidjeti po brojnim palačama i sakralnim objektima koji se nalaze u gradu. 

Osim velikog broja palača i crkvi, jedna od najvećih znamenitosti Perasta je jedini umjetni otok u Sredozemlju koji se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini – otok Gospe od Škrpjela. Nastao je nasipavanjem morskog dna, a uz njegovu izgradnju veže se jedna zanimljiva istinita priča koja je od velikog značaja za crnogorsku povijest. Naime, na hridi ispred Perasta braća Martešići su pronašli Gospinu sliku i u znak zahvalnosti za ozdravljenje jednog od njih odlučili su podignuti otok i kapelu.

PODIJELI: