Najljepši mali gradovi u Europi koje morate posjetiti

Najljepši mali gradovi u Europi
piše Putni Kofer

Svi znamo koliko su prekrasni Berlin, Madrid, Barcelona, London i Rim, no isto tako postoje mnogi mali gradovi u Europi zbog kojih je vrijedno putovati. Uske kamene ulice, nadahnjujuća arhitektura, spektakularni dvorci, bogata kultura i gastronomija samo su neke od stvari koje ove čarobne gradove čine posebnima. Upoznajte 5 najljepših malih gradova u Europi.

ČEŠKI KRUMLOV, ČEŠKA

Mnogi europski gradovi kriju prave romantične kutke, a jedan od takvih zasigurno je Krumlov, najromantičnije povijesno mjesto u južnoj Češkoj koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Malen, ali očaravajuće lijep, ovaj grad u Češkoj nalazi se pod zaštitom UNESCO-a, a šetnjom kroz centar grada osjećat ćete se kao na nekom starom filmskom setu. Svaka kućica savršeno se uklapa u povijesno okruženje, dok panoramom grada dominira spektakularan dvorac koji leži na bajkovitoj rijeci Vltavi.

HALLSTATT, AUSTRIJA

Hallstatt je gradić na jugozapadnoj obali istoimenog jezera, u gornjoj Austriji, oko 50 kilometara udaljen od Salzburga. Radi se o najfotografiranijem selu na svijetu koje pruža nesvakidašnji ugođaj – kućice uz jezero oko kojeg se protežu planine. Najpoznatiji je po rudniku soli koji je ujedno i najstariji rudnik soli po kojem je cijela epoha nazvana halštatsko doba.

Ovaj biser regije Salzkammergut u svijetu je postao poznat zbog toga što su Kinezi izgradili repliku cijelog sela. Naime, jedna kineska tvrtka je pet godina potajno fotografirala Hallstatt, čije fotografije su bile podloga za izgradnju kopije grada. Zbog iznimne ljepote i kulturnog nasljeđa, austrijski Hallstatt proglašen je i zaštićenom baštinom od strane UNESCO-a.

BONIFACIO, KORZIKA

Zbog ovog grada na stijeni visokoj sedamdeset metara, koji je s tri strane okružen Sredozemnim morem, zasigurno je potrebno posjetiti Korziku, otok na kojem je rođen Napoleon Bonaparte. Tu vrijeme kao da je stalo, a da nema pokojeg turista koji se provlači kroz srednjovjekovne uličice, lako bi mogli zamisliti kako magarci šetaju starim dijelom grada prenoseći teški teret i breme suhog granja na leđima, dok se u pozadini čuje mješavina talijanskog i francuskog jezika malobrojnih stanovnika koji i danas sanjaju o neovisnosti. Osnovan oko 830. god., Bonifacio je najstariji grad na Korzici, a vjeruje se da je upravo on ta zemlja o kojoj je govorio Homer u ‘Odiseji’.

MARSAXLOKK, MALTA

Malta je jedna od najmanjih država u Europi i na jako malom prostoru nudi toliko toga neobičnog i drugačijeg, zanimljivog, posebnog i divljeg. Jedno od omiljenih mjesta na Malti je Marsaxlokk, prekrasno malo ribarsko mjesto. Idealno je za posjetiti nedjeljom, dan kada se okupljaju lokalni ribari sa svježom ribom na otvorenoj gradskoj tržnici. Najveća ribarska luka na Malti u fokusu je brojih fotografa i umjetnika, a ono što je simbolizira su tradicionalne žive boje na brodovima, kućama i štandovima. Pravi mali raj za jednodnevni izlet.

RONDA, ŠPANJOLSKA

Ronda je grad na jugu Španjolske u provinciji Malaga. Radi se o jednom od najimpresivnijih gradova na svijetu, a zanimljiv je zbog svog položaja jer se smjestio na samom vrhu litice koja grad dijeli na dva dijela. Nalazi se 750 metara iznad mora te je okružen zidinama i planinama. Živopisne ulice ovog grada bile su inspiracija velikim svjetskim umjetnicima kao što su Ernest Hemingway i Gustav Doré. U Rondi ćete pronaći i najstariju arenu za popularne borbe bikova u Španjolskoj.

PODIJELI: