Najposjećeniji dvorci u Europi: Mjesta bogate kulture i burnih povijesnih priča

Najposjećeniji dvorci u Europi: Mjesta bogate kulture i burnih povijesnih priča
piše Putni Kofer

Europa – prekrasan kontinent s nevjerojatnom poviješću koji je oblikovao cijeli svijet. Poznatija kao Stari svijet i Stara dama, Europa je kroz povijest prošarana različitim arhitektonskim stilovima i brojnim spomenicima koje danas promatramo kroz kategoriju najvrjednije svjetske kulture. Srednjovjekovni su dvorci uvijek predstavljali nešto više od klasičnih spomenika te se danas smatraju najzanimljivijim građevinama u Europi. Neki su smješteni na vrhu planine, drugi naizgled plutaju iznad jezera ili mora, a neki gotovo skriveni pokrovom drveća već godinama kao da su utonuli u zimski san. Neki su mistični, neki zastrašujući, ali jedno je sigurno – svi su lijepi. U nastavku otkrijte 5 dvoraca koji se nalaze na listi najposjećenijih turističkih destinacija u Europi!

DVORAC ELTZ – JEDNA OD NAJTRAŽENIJIH ATRAKCIJA U NJEMAČKOJ

Razvoj srednjovjekovnih dvoraca kojima se danas toliko divimo zbog njihove ljepote započeo je u 9. i 10. stoljeću. Nekadašnje male gospodske kuće postale su dvorci, danas mjesta bogate kulturne baštine i spomenici najviše kategorije. Glavno razdoblje gradnje dvorca bilo je od 11. do 13. stoljeća. U tom periodu prvi put se spominje i Eltz, jedan od najljepših i najpoznatijih europskih dvoraca.

Nalazi se u posjedu potomaka iste obitelji kao i u 12. stoljeću te nikada nije bio osvojen od strane neprijatelja. Ovaj srednjovjekovni dvorac preživio je sve udarce tijekom najžešćih povijesnih razdoblja. Njegova jedinstvena pojava i činjenica da se nalazi na brežuljku iznad rijeke Moselle između Koblenza i Triera, oduševljava brojne turiste i izaziva osjećaj strahopoštovanja.

  5 europskih gradova u koje vrijedi putovati i kad temperature padnu

DVORAC WINDSOR – NAJVEĆI NASELJENI DVORAC NA SVIJETU

Danas jedan od kraljičinih službenih rezidencija, dvorac Windsor jedan je od najstarijih dvoraca u Velikoj Britaniji te jedan od najvećih naseljenih dvoraca na svijetu. Dvorac je izvorno izgrađen još u 11. stoljeću da čuva zapadni prilaz Londonu, a jednostavan pristup iz glavnog grada i blizina kraljevske lovačke šume učinili su ga idealnim mjestom za kraljevsku rezidenciju. U njemu danas možete upoznati bogatu povijest kraljevskih obitelji koja se proteže 900 godina unatrag do Williama Osvajača, prvog normanskog kralja Engleske.

Njezino Veličanstvo kraljica Elizabeta II provodi većinu svojih vikenda u voljenom dvorcu, a prema pisanju engleskih medija, tamo čak provodi vrijeme dok je na snazi nacionalna karantena zbog opasne epidemiološke situacije u zemlji i svijetu. Šetajući dvorcem, sigurno nećete moći skinuti pogled s raskošnih konstrukcija i impozantnih portreta. Posjetiti ga možete i virtualno na službenim stranicama kraljevske obitelji te otkriti najraskošnije čari bogate britanske povijesti.

DVORAC CHILLON – NAJPOSJEĆENIJI POVIJESNI SPOMENIK U CIJELOJ ŠVICARSKOJ

Dvorac Chillon nesumnjivo je najljepši švicarski dvorac, smješten na malenom otoku uz obalu Ženevskog jezera. Ova najposjećenija povijesne građevina u Švicarskoj oduševljava svojim slikovitim ambijentom, s prekrasnim pogledom na okolne Alpe. Sagrađen kao otok na stijenama uz obalu jezera, kasnije je postao ljetna rezidencija grofova Savojske. Stjenoviti otočić nekada je bio i prirodna zaštita te strateško važno mjesto za nadzor prolaska između sjeverne i južne Europe.

  Upoznajte Petrinju, mali grad velikog srca uz kojeg je ovih dana cijela Hrvatska

Dvorac je jedno vrijeme poslužio i kao zatvor. Neki su bili zaključani iz političkih ili vjerskih razloga, dok su drugi tijekom rata držani kao taoci. U svojoj ponudi Chillon danas svojim posjetiteljima nudi moderni muzej, brojne izložbe, kulturne događaje i degustaciju vina. Mnogi vinoljupci putuju u ovaj kraj zbog vina koje se buteljira u dvorcu. Gledajući ovu impresivnu tvrđavu i idiličan krajolik, možete početi zamišljati kakav je bio život u 12. stoljeću kada je dvorac sagrađen.

DVORAC NEUSCHWANSTEIN – JEDAN OD NAJŠARMANTNIJIH DVORACA NA SVIJETU

Predivni dvorac Neuschwanstein doslovno izgleda kao iz bajke. Smjestio se na jugozapadu Bavarske, nedaleko od austrijske granice, u gradiću Schwangau kraj Füssena. Sagradio ga je bavarski kralj Ludwig II koji je bio veliki štovatelj i pristaša Richarda Wagnera, svjetski poznatog skladatelja. Dvorac Neuschwanstein sagrađen je u njegovu čast, a mnoge sobe u unutrašnjosti dvorca nadahnute su Wagnerovim likovima. Neuschwanstein doslovno znači ‘Novi labudov dvorac’ čije ime upućuje na jednog od skladateljevih likova – Viteza labuda.

Posebno će vas oduševiti stilizirani dizajn ovog dvorca, ali i njegov položaj na litici pored planine Tirolske Alpe. Mnogi će se složiti da smo upravo ovako zamišljali dvorce u djetinjstvu. Stoga i ne čudi činjenica da je ovo arhitektonsko čudo poslužilo kao inspiracija za dvorac iz Disneyeve ‘Uspavane ljepotice’. Danas je Neuschwanstein najposjećeniji dvorac u Njemačkoj i jedno od najpopularnijih turističkih odredišta na svijetu. Svake godine preko njegovih vrata prijeđe 1.300.000 ljudi. Uvršten je i na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine.

  Veliki makeover Eiffelovog tornja uoči Olimpijskih igara 2024. godine

MONT SAINT MICHEL – ZAPANJUJUĆE LIJEPO MJESTO KOJE ZAOKUPLJA MAŠTU

Srednjovjekovni burg, dvorac, otok, poluotok, planina – sve su to nazivi za ovo impresivno mjesto. No, Mont Saint Michel nije samo dvorac, kategoriziran je i kao srednjovjekovno otočno selo koje stoljećima elegantno sjedi na stijeni. Nalazi se blizu obale na ušću rijeke Couesnon u Normandiji, okružen je pijeskom, a zahvaljujući plimi i oseki povremeno poprima oblik otočića. U kombinaciji sa svojim izgledom poput bajke, fascinantna povijest učinila je Mont Saint Michel jednim od najpopularnijih odredišta i omiljenih znamenitosti u Francuskoj.

Otok je imao zaštitničku i vojnu ulogu, a u jednom periodu je poslužio kao i zatvor. Prema legendi, biskupa jedne komune u Normandiji posjetio je arhanđeo Mihael. Rekao mu je da sagradi svetište u njegovo ime. Aubert je ispunio anđelovu želju, sagradivši i posvetivši malu crkvu na otoku. Stoljećima nakon toga Saint Michel je bio jedno od glavnih europskih hodočasničkih odredišta. Danas je cijeli otok, kao i njegov zaljev koji oduzima dah, pod zaštitom UNESCO-a.

PODIJELI:

Booking.com