Nema ulaska u državu bez negativnog PCR testa: Što to znači za putnike?

Putovanje u doba koronavirusa
piše Putni Kofer

Od utorka, 1. prosinca, za ulazak u Hrvatsku trebat će vam negativan PCR test na koronavirus ili ćete ga morati napraviti po dolasku, čekajući pritom rezultate u samoizolaciji. Ovo se ne odnosi samo za dolaske iz “zelenih” područja, no u Europi je to trenutno samo jedan otok u Finskoj pa možemo slobodno reći da je test potreban za dolaske u Hrvatsku iz svih zemalja.

Vijest je to Ministarstva unutarnjih poslova koja je početkom tjedna zatekla strastvene putnike, od kojih mnogi već napamet znaju popis zemalja za koji Hrvatima ne treba test niti se propisuje mjera samoizolacije. Tako se i sada može bez testa u Tursku, Crnu Goru, BiH, Italiju, no više se bez testa, koji košta oko 100 eura, ne možete vratiti kući. Prema trenutnoj odluci, ovo vrijedi do 15. prosinca. Provjerili smo što to znači za putnike koje je ova odluka zatekla na putovanju izvan zemlje ili planiraju putovati tijekom prosinca.

ŠTO AKO SAM SAD NA PUTOVANJU I VRAĆAM SE NAKON 1.12.?

Iako novo pravilo nije vrijedilo kad ste krenuli na put, ako se vraćate kad stupi na snagu pri ulasku u zemlju trebate imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Možete ga napraviti u zemlji iz koje dolazite, ili ga morate napraviti čim se vratite. Rezultate čekate u samoizolaciji.

  Svaki peti svjetski putnik vjeruje da je 'sigurno putovati'

IMAM KUPLJENU KARTU ZA ZEMLJU KOJA NE TRAŽI PCR TEST. KAKO ĆU SE VRATITI?

Ako vaša destinacija ne traži negativan test za ulazak i mjeru samoizolacije (što redovito provjeravajte jer brojne zemlje, kao i mi, trenutno postrožuju uvjete), možete otputovati kako ste planirali. Raspitajte se gdje i po kojoj cijeni na svojoj destinaciji možete netom prije povratka napraviti test koji vam je potreban za ulazak u Hrvatsku – u mnogim je zemljama jeftiniji nego kod nas pa vam se to vjerojatno i financijski isplati, a nećete morati ni u samoizolaciju pri povratku.

  Kako će izgledati Advent u Zagrebu: Koncerti, virtualne izložbe...
PODIJELI:

Booking.com