Postoji li recept za sreću? Evo kako žive na otoku na kojem 90 posto ljudi tvrdi da je sretno

Otok Fidži: kako žive na otoku na kojem 90 posto ljudi tvrdi da je sretno
piše Putni Kofer

Posao, krediti, zdravlje, financije, stres… Život nosi lijepe i manje lijepe stvari i, nažalost, na pitanje „Jesi li sretan?“ većina bi se ljudi zbunila, a mnogi i negativno odgovorili. No, ne i na Fidžiju! U tradicionalnom istraživanju Gallupa, koje istražuje razinu sreće u različitim zemljama svijeta, 89 posto stanovnika Fidžija odgovorilo je da su sretni. Iako materijalno imaju puno manje nego neke druge zemlje, stanovnici ovog otoka u Oceaniji, na južnom Pacifiku, zadovoljni su svojim životima. U čemu je njihova tajna? Otok Fidži je imao burnu političku povijest, ali i u najnapetijim razdobljima nije bilo velike eskalacije nasilja. S obzirom na izoliranost njihova otočkog života, većina ljudi se trudi ne brinuti previše oko globalnih problema. I čini se da je to zaista jedan od razloga za zadovoljstvo! A evo koji bi mogli biti ostali.

SAVRŠENA KLIMA I PRIRODA

Na Fidžiju nikad nije hladno. Temperature se kreću od 26 do 31 stupanj i život se većinom događa na otvorenom. Dovoljno je sunca, ali i taman kiše da ne dođe do suše i da se priroda zazeleni i stvori svoje najsočnije plodove. A boje! Tirkizno plavo more, nepregledno zelenilo, jarke boje voća i cvijeća, kamo god pogledate šarenilo – pa kako to ne bi usrećilo čovjeka.

OBITELJI, ALI I SUSJEDSTVA, SU JAKO POVEZANE

Fidži ima vrlo povezano društvo i većina ljudi živi na selu. Čak su i gradovi za zapadnjačke pojmove mali. Cijele obitelji često žive u istom naselju, međusobno brinu jedni drugima o djeci, članovima zajednice pruža se podrška, a stopa kriminala je niska.

UVOZ JE SKUP PA JE HRANA SVJEŽA I LOKALNA

Fidži je poznat po tome što ima jednu od najboljih gastronomija na južnom Pacifiku. Ovdje se stapaju utjecaji Indije, južne Azije, Kine, s namirnicama kao što su taro, kokos, egzotično voće, svinjetina i riba te morski plodovi. Kako je hranu skupo uvoziti, većina dostupne hrane uzgojena je lokalno, svježe i, kako se na zapadu danas deklarira – ekološki.

PIJU KAVU KAVU, A TO NEMA VEZE S NAŠOM KAVOM

Na Fidžiju se naziva Yaqona, latinsko ime biljke je Piper methysticum i nema veze s onim što mi zovemo kavom. Ovo se piće smirujućeg učinka proizvodi od korijena biljke, a popularno je upravo na pacifičkom području. Na Fidžiju ju posebno vole, pije je se više nego pivo, a ispijati kavu kavu dio je ceremonije i povezivanja. Iako ima blago omamljujući učinak, zbog čega se ne smije popiti previše, smiruje ljude pa burne scene kakve može izazvati alkohol nisu moguće.

KOLIKO JE SATI? KOGA BRIGA

Na Fidžiju nitko ne žuri, a rijetko ćete koga vidjeti da nosi ručni sat. Ako nešto kasni, ljudi se ne uzrujavaju, već koriste to vrijeme da odspavaju, druže se s drugim ljudima ili popiju još jednu kavu kavu. Neopterećivanje vremenom je definitivno jedan veliki stres manje u životu Fidžana.

PODIJELI: