Izolacija tijekom cijele godine: Otok na kojem službeno žive 3 stanovnika

Otočić Comino na Malti
piše Putni Kofer

Postoji jedno malo mjesto unutar malteškog arhipelaga koje izgleda kao komadić karipskog raja koji je slučajno pao u Mediteran. Radi se o jednoj od najprivlačnijih turističkih destinacija koju nazivaju najljepšim draguljem Malte – otočić Comino.

Smješten između otoka Malte i Gozo na samo 3,5 četvorna kilometra, Comino je vrlo popularan među izletnicima zbog čarobne Plave lagune, zaljeva s kristalno bistrim morem i opojnih mirisa mediteranskog bilja. Otočić je zaštićeni rezervat prirode, utočište za ptice i dom tek nekolicine stanovnika.

BISTRO TIRKIZNO MORE I DRAMATIČNA OBALA

Ovaj uglavnom stjenoviti otok, s nazubljenim liticama, dvjema malim pješčanim plažama, čarobnim uvalama i prošaranom obalom obožavaju svi oni koji se odluče posjetiti Maltu. Danas popularno izletište poznato je po tirkiznoj plaži znanoj kao Plava laguna koja ga čini idealnim za istraživanje, opuštanje, kupanje i ronjenje. Plava laguna je karakteristična zbog bistro-tirkiznog mora, zlatnih stijena i dramatične obale, a mnogi će se složiti kako more osvijetljeno sunčanim zrakama jako lijepo izgleda u kontrastu sa sušnom malteškom zemljom.

Comino je bio naseljen još u rimsko doba, a danas na otoku službeno žive 3 stanovnika koji uživaju u izolaciji i potpunom miru te tišini tijekom cijele godine. Preostali stanovnici ovdje žive desetljećima i obrađuju dio raspoloživog zemljišta i žive u skromnim stanovima. Otok je nekoć služilo kao skrovište za gusare i krijumčare, a nakon dolaska vitezova na Maltu, dobio je značajniju ulogu kao mjesto obrane malteških otoka od Osmanskih Turaka. S obzirom na to da je Comino bio dom divljih svinja i zečeva, tadašnji vitezovi zaštitili su cijelo područje, a svatko za koga se utvrdi da je kršio embargo na lov mogao je očekivati da će služiti tri godine veslajući na galiji.

OTOK MALTA I COMINO: DOM MNOGIH DIVLJIH CVJETOVA I BILJA

U 19. stoljeću otok je korišten za izolaciju bolesnika od kuge te je bio zapostavljen sve do završetka Drugog svjetskog rata. Sredinom 1960-tih, Comino su počeli posjećivati brojni turisti te je zasjao u punom sjaju. Comino danas nema asfaltiranih cesta, a svojim posjetiteljima nudi ugodan bijeg iz užurbane i stresne svakodnevice te priliku da vratimo ravnotežu između uma i tijela.

Prirodna ljepota Plave lagune nadahnula je nekoliko filmaša da koriste ovo mjesto u svojim produkcijama. Povremene jake struje koje prolaze kroz Plavu lagunu i neobično gust i težak bijeli pijesak osiguravaju kristalno čiste vode koje nikada ne postaju mutne. Comino je dom i mnogih divljih cvjetova, a bez automobila na otoku, lako se može osjetiti miris divlje majčine dušice i drugog mediteranskog bilja.

S obzirom na izoliranu prirodu otoka, Comino je idealno odredište za jednodnevni izlet ako planirate putovanje na Maltu. Vožnja od trajektnog terminala Cirkewwa traje oko 20 minuta, a povratna karta iznosi 10 eura. Otok Malta najbolje je povezan s talijanskom zračnom lukom Treviso, a karte se mogu pronaći putem Skyscannera za nekoliko desetaka eura.

Razmišljate li o putovanju na Maltu, maleni otočić koji se smjestio između Sicilije, Italije i Sjeverne Afrike? U nastavku saznajte koja su najljepša mjesta i atrakcije koje morate vidjeti na Malti.

PODIJELI: