Ošljak – najmanji naseljeni jadranski otok na kojem živi samo jedna obitelj

Ošljak – najmanji naseljeni otok na Jadranu na kojem živi samo jedna obitelj
piše Lara Žučko

Otok Ošljak nalazi se nedaleko od Preka u zadarskom kanalu, a smatra se najmanjim naseljenim otokom na Jadranu. Ovaj je rajski otok pravi primjer tradicionalne mediteranske arhitekture, a 1985. godine je proglašen park šumom. Povezan je trajektnom linijom sa Zadrom i Prekom, a zbog čistog mora i prekrasnih uvala s plažama često je izletište okolnog stanovništva.

OŠLJAK – MALI OTOK NEVJEROJATNE LJEPOTE

Ovaj mali otok zadarskog kanala originalno je nazvan Ošljak, a lokalno ga stanovništvo naziva Lazaret. Naseljen je još od doba Rimljana što dokazuje crkva Sv. Marije iz šestog stoljeća koja je očuvana sve do danas. Poznata mlin vjetrenjača iz 16. stoljeća također ukazuje na dugu povijest ovog otoka koji je sredinom 17. stoljeća čak služio i kao karantena. Uz tradicionalnu mediteransku arhitekturu i prekrasne starinske kuće obitelji Valčić, ovaj otok skriva neopisive prirodne ljepote. Nema prometa i gradske buke, a nevjerojatno ugodna atmosfera koja vlada na otoku očarat će vas čim siđete s trajekta.

  Za ljubitelje hodanja i čistog zraka: na ovim otocima automobili nisu dozvoljeni

Ošljak je prekriven mediteranskim raslinjem, posebice čempresima i borovima te ljekovitim travama poput kadulje, sljeza i ive. Pješačka staza koja okružuje otok duga je oko dva kilometra tako da ćete otok moći obići za dvadesetak minuta, prolazeći kraj intimnih uvalica i ruševina mlinova. Sa sjeverne strane, staza će vas dovesti i do vrha otoka na 90 metara nadmorske visine gdje vas čeka predivan pogled na kopno i beskrajno more. Ako naiđete na kojeg turista u šetnji otokom svakako im uputite osmijeh i pozdrav jer ako vi to ne učinite prvi, računajte na to da će vas oni preduhitriti.

ŽIVOT NA OŠLJAKU: NEOPISIVI MIR, TAJANSTVENA PRIRODA I UGODNA TIŠINA

Na Ošljaku nema trgovine, ljekarne niti liječnika, a poštar jednom tjedno donosi poštu. Nema kafića, a jedini restoran na otoku otvoren je samo tri mjeseca u godini. Nalazi se na niskim stijenama na kojima osjetite lagani povjetarac i gledate u tirkizno more. Ispijanje kave na ovakvom mjestu i ugodno ćakulanje s mještanima jedno je od najljepših iskustava ovog otoka. Najčešće će vam na meniju nuditi svježe ulovljenu ribu ili pak one namirnice koje su taj dan dostupne, ali svakako ćete moći uživati u domaćim mediteranskim specijalitetima i domaćem vinu.

  Biser Jadrana i cijelog Mediterana: Vis je jedan od najromantičnijih otoka na svijetu

U obnovljenoj školi već godinama nema niti jednog učenika, a najmlađi stalni stanovnik otoka danas je u ranim četrdesetima. Iako je zimi mjesto prazno i uspavano, tijekom ljeta dnevno prođe čak tristotinjak ljudi koji dolazi na izlete, a jedan dio njih koristi usluge domaćih iznajmljivača. Sidrenje je zabranjeno kako bi se spriječilo čupanje kablova i cijevi nakon usidravanja jedrilica jer to nerijetko dovodi do toga da mjesto ostane bez vode.

  Intrigantna Komiža: Grad s mnogo zavodljivih lica kojem ćete se uvijek vraćati

OBITELJ VALČIĆ: VJEČNI ČUVARI I STANARI OTOKA OŠLJAKA

Svi mještani otoka Ošljaka prezivaju se Valčić, a nasljedstvo se već stoljećima dijeli isključivo unutar obitelji. Mnogi Valčići preselili su u Zadar, Zagreb, Australiju, Kanadu i Ameriku, ali rado se vraćaju svojem rodnom mjestu u kojem obnavljaju stare kuće i provode ljetovanje. Tradicija okupljanja obitelji Valčić i danas je jaka, a pokazala se posebno živom 2011. godine kada su se na Ošljaku okupili svi Valčići kako bi proslavili 250 godina otkako su naselili Ošljak. Vjerujemo da će za iduću jubilarnu obljetnicu Ošljak opet odzvanjati smijehom i dobrom energijom, kada se okupe svi povremeni i stalni mještani ovog prekrasnog otoka.

PODIJELI: