Tri manje poznata parka prirode u Hrvatskoj koja treba posjetiti i u zimskim mjesecima

Parkovi prirode u Hrvatskoj - Tri manje poznata parka prirode koje je najljepše posjetiti upravo zimi
piše Putni Kofer

Hrvatska ima osam nacionalnih parkova i 12 parkova prirode i svi su prekrasni i posebni na svoj način. Posebno je fascinantno kako ovisno o godišnjem dobu potpuno mijenjaju svoje lice i zato ih se isplati posjetiti više puta, u različito doba godine. U zimskim mjesecima neki su parkovi, oni planinski, prekriveni snijegom i ne preporučuje se posjet osim najiskusnijim i najvještijim planinarima, koji tamo odlaze na vlastitu odgovornost. Tako su nedavno upozorenje javnosti da se suzdrže od posjeta poslali i NP Risnjak, u kojem se povećao broj nesreća na području Bijelih i Samarskih stijena, i NP Sjeverni Velebit, u kojem je napadalo više od 140 centimetara snijega. Oni najpopularniji nacionalni parkovi, poput Plitvičkih jezera i Krke otvoreni su za posjet, ali je primjerice na Plitvicama dio staza zatvoren zbog sigurnosti posjetitelja. Zato smo pronašli tri parka prirode koji su manje razvikani, a prekrasni su, te čak i u ovo zimsko doba imaju sadržaje i sigurni su za posjet.

KOPAČKI RIT

Park prirode u istočnoj Hrvatskoj, nedaleko od Osijeka, naziva se i europskom Amazonom. Kada padne snijeg ili krošnje vrba i drugog raslinja zahvati mraz, Kopački rit poprima bajkovit izgled koji svakako vrijedi doživjeti. Poseban su doživljaj brojne ptice i životinje koje upravo ovdje provode zimu.

S hladnijim danima mnoga su jata ptica došla na zimovanje upravo u Kopački rit, gdje unatoč zimi još uvijek nalaze dovoljno hrane. Tako se mogu vidjeti jata divljih gusaka, pataka, kormorani, čaplje… Od sadržaja u parku, zimi je moguća šetnja drvenom šetnicom, posjet multimedijalnoj galeriji i izlet turističkim vlakićem. Osnovna ulaznica stoji tek 10 kuna, a doživljaj je neponovljiv.

SAZNAJ VIŠE: Izlet u Kopački rit

LONJSKO POLJE

Lonjsko polje je površinom drugi najveći park prirode u Hrvatskoj. Zaštićeno područje prostire se na 50.650 hektara i smješteno je uz lijevu obalu rijeke Save u dužini od stotinjak kilometara. Ovaj je kraj izrazito nizinski, nadmorske visine od 90 do 110 m, a po karakteru to je poplavno područje s naseljima ruralnog karaktera.

Iako većina posjetitelja dolazi tijekom proljeća, ljeta i jeseni, park svojom ljepotom oduševljava i zimi. U ponudi su cijelo vrijeme obilasci, najam bicikala i edukativni programi. Kad je prekriven snijegom, Lonjsko polje posebno oduševljava obitelji s djecom koja mogu iskoristiti snijeg za sanjkanje, gradnju snjegovića… Osnovna ulaznica stoji tek 20 kuna.

VRANSKO JEZERO

Sve do kraja ožujka ulaz u park prirode se ne naplaćuje, a čitavo je područje dostupno za obilazak i istraživanje. Ne propustite posjet drvenoj poučnoj stazi Ptice Vranskog jezera u Ornitološkom rezervatu, a nešto dalje od nje oduševit će vas i vidikovac Kamenjak koji nudi prekrasan pogled na cijelo jezero, kornatski arhipelag uz prekrasne zalaske sunca, zatim pitoresknu lučicu Prosika…

Zimi ne možete unajmiti kajak ili bicikl, ali možete pješke proći najljepše dijelove parka i to potpuno besplatno. 

Saznaj više o nacionalnim parkovima i parkovima prirode u Hrvatskoj:

Četiri najbolja mjesta za planinarenje – Risnjak, Učka, Biokovo i Sjeverni Velebit

PODIJELI: