Plave zone: mjesta vječne mladosti gdje je neobično umrijeti prije 90. godine života

Plave zone - mjesta u kojima žive najzdraviji ljudi
piše Lara Žučko

Svatko od nas bi poželio starost u kojoj smo još uvijek vitalni, pokretni, živahni i, najvažnije, zdravi! Takve želje obično se ostvaruju stanovnicima regija koje se nazivaju plavim zonama, a poznate su po tome što tamo žive najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu. Plave zone nalaze se na otoku Okinawa u Japanu, provinciji Ogliastra na Sardiniji, otoku Ikaria u Grčkoj, poluotoku Nicoya u Kostariki te u Loma Lindi u Kaliforniji. Svaka od tih regija specifična je po svojoj kulturi, prehrani, obiteljskim i društvenim vezama te načinu života. Ipak, ono u čemu su sve slične jest da se nalaze u blizini mora gdje je većinu godine toplo vrijeme te žive u manjim zajednicama u kojima vlada opušten ritam života. Prosjek godina nadilazi sve statistike u usporedbi s ostatkom svijeta, a isto vrijedi i za kronične bolesti kojih tamo gotovo i nema. Upoznajte mjesta na kojima se godine broje u troznamenkastim brojkama, a duh i tijelo žive u savršenoj harmoniji!

IKARIA – GRČKI KOMADIĆ RAJA NA KOJEM LJUDIMA NE PADA NA PAMET UMRIJETI

Usred Egejskog mora nalazi se otok Ikaria, mjesto gdje ljudi dugo žive i dugo pamte, budući da je ovdje najmanje zabilježenih slučajeva demencije, ali i kardiovaskularnih bolesti. Mnogi su istraživači pokušali dokučiti zbog čega je tako i svi su zaključili da je najvećim dijelom za to odgovorna pravilna i zdrava mediteranska prehrana. Na Ikariji nije važan samo izbor domaćeg povrća i voća te smanjen unos crvenog mesa, već užitak i rituali koji se vežu uz konzumaciju hrane. Ovdje se tome pridaje velika pažnja te se obrocima dodaje i socijalni segment jer ipak su ručak i večera vrijeme kada se obitelj i prijatelji okupljaju.

Uz zdravu prehranu nužno ide i aktivan život, što je na Ikariji nezaobilazan dio dnevne rutine. Važno je istaknuti da mještani ovog sretnog otoka sve faktore koji utječu na njihovu dugovječnost, poput prehrane, rekreacije, smanjenog stresa i umjerenog tempa života, uvijek kombiniraju s elementima užitka i druženja s bliskim članovima svoje zajednice. To je njihova tajna dugog i ispunjenog života na otoku. 

OKINAWA – OTOK SREĆE I NAJDUGOVJEČNIJIH ŽENA U SVIJETU

U jugoistočnoj prefekturi današnjeg Japana nalazi se još jedan otok sreće, Okinawa. Osim što je plava zona, ovaj japanski raj na zemlji je poseban i po tome što u njemu žive najdugovječnije žene u cijelom svijetu. Mnogi istraživači su zaključili da na Okinawi postoje rijetki slučajevi raka dojke i ostalih tipičnih bolesti koje često uzrokuju smrt kod žena. Hrana koja je drugačije procesuirana nego, primjerice, u Americi i drugim dijelovima svijeta ne uzrokuje uobičajene genetske poremećaje i hormonalni disbalans, već ojačava organizam.

Ono što svakako dokazuje koliko se na Okinawi pazi na zdravu prehranu jest tofu koji je dio svakog obroka u danu. Premda se dugo mislilo da tofu, zbog svojeg sastava baziranog na soji, ima loš utjecaj na hormone, novija su istraživanja pokazala da je upravo suprotno te da tofu ima zaštitni efekt protiv karcinoma. Uz ovu bezmesnu namirnicu, mještani jelovnik temelje na upotrebi batata, soje, kurkume, gorke dinje i sličnih zdravih dodataka.

Osim dobre prehrane, veliki faktor dugovječnosti u ovoj plavoj zoni jest i japanska kultura koja izuzetno cijeni i poštuje starije osobe za razliku od mnogih drugih kultura u svijetu. Stanovnici Okinawe su poznati po jakim vezama koje uspostavljaju još od ranog djetinjstva sa starijim članovima unutar zajednice. Takav oblik zajednice svakome pojedincu pruža prijateljstvo, pomoć, emotivnu te često i financijsku podršku. 

PROVINCIJA OGLIASTRA NA SARDINIJI – MEDITERANSKA PREHRANA SVAKI DAN, TJERA DOKTORA VAN

Brdovita provincija Ogliastra jedna je od najljepših atrakcija Sardinije, regija sretnih ljudi koji ne planiraju umrijeti i dom najvećem broju stogodišnjaka na svijetu. I ovo mjesto slijedi istu životnu filozofiju kao i ostale plave zone, a to je zdrava prehrana na prvom mjestu. Cijela populacija jede niskokaloričnu hranu sa smanjenim postotkom proteina što se usko veže uz manju pojavnost dijabetesa, raka i smrti prije 65. godine. Također, velik dio mještana i danas odlazi u lov kako bi priskrbili ribu i meso, a nije čudno da većina stanovnika sadi svoje povrće, voće i žitarice.

Ono što je najvažniji dio svakodnevne prehrane na Sardiniji su mliječni proizvodi i cjelovite žitarice zbog čega su i sir i kruh veće kvalitete nego na drugim mjestima. Uz kvalitetne svakodnevne obroke, mještani ove provincije se puno kreću, hodaju te voze bicikle, a brdoviti teren svakako utječe na veću učinkovitost kretanja. Kao i u svakom drugom mediteranskom raju, tako se i u Ogliastra regiji vodi opušten život bez stresa i brige što će biti sutra. Svaki dan je prilika za uživanje u dobroj hrani i još boljem društvu.

LOMA LINDA U KALIFORNIJI – ODRICANJEM DO SREĆE I ZDRAVLJA

U ovoj plavoj zoni žive pripadnici Crkve Adventista sedmog dana, a tu se također nalazi i najveći broj adventista u odnosu na cijeli SAD. Zanimljiv je podatak da stanovnici Loma Linde u Kaliforniji u prosjeku žive deset godina duže od prosječnog Amerikanca. Naime, prema adventističkoj interpretaciji kršćanstva, vjernici osuđuju konzumaciju mesa, alkohola i kofeina. Premda se često preporučuje povremeno ispijanje crnog vina, posebice ako dolazite s Ikarije, u slučaju ove zanimljive zajednice upravo je suprotno. Štoviše, oni toliko paze na prehranu da ne kuhaju sa začinima, ne koriste mast i ulje te uglavnom jedu jednostavno pripremljeno ili sirovo povrće, voće, orašaste plodove i žitarice. Njihova duboko ukorijenjena spiritualna uvjerenja, interpretacija svetih spisa i život koji se temelji na istom, manifestiraju se u obliku dugovječnosti, dobrog zdravlja, čvrstih obiteljskih odnosa te jake povezanosti zajednice.

NICOYA NA OBALI KOSTARIKE – NAJSRETNIJI OD NAJSRETNIJIH

Na sjeverozapadnoj obali Kostarike smjestila se Nicoya, mala zajednica ljudi kojima su godine samo brojka, a svaki dan je nova prilika za sreću. Nicoya je poznata po tome što njezine statistike broje najrjeđe slučajeve smrti ljudi srednjih godina, a njezini mještani obično dožive preko 90. Kronične i kardiovaskularne bolesti te karcinomi su puno rjeđi nego u zapadnom svijetu, a tajna dugog i sretnog života u Nicoyi krije se u, pogađate, kvalitetnoj prehrani, jakim vezama unutar zajednice i obitelji te dobrim navikama i aktivnom životu. Zanimljivo jest i to da velik broj stanovnika ove plave zone živi bez upotrebe lijekova i sličnih preparata te se oslanjaju na zdravu kuhinju kao najbolji lijek.

Većina namirnica koje koriste raste u njihovim vrtovima, a rijetko kada jedu meso. Primjerice, tipičan doručak na Nicoyi kojim stanovnici započinju dan je gallo pinto, odnosno riža i grah s domaćim tortiljama i šalicom kave. Ovakav obrok daje im energiju za dnevne aktivnosti, obradu polja i brigu o stoci. Budući da većina populacije bira šetnju ispred vožnje autom, moglo bi se reći da im je pješačenje svakodnevna tjelovježba.

Uz zdravu prehranu, vode i sretan život pa se ova regija smatra najsretnijom od svih plavih zona. Njihovi običaji, svakodnevni rituali i događaji, sve je vezano uz obitelj i prijatelje te se svaki od tih segmenata života slavi i obilježava uz članove zajednice. Kada hodaju, Nicoyanci ne koriste samo priliku za rekreaciju, već i da uživaju u prirodi koja ih okružuje i usrećuje.

Naslovna fotografija: Ikaria, Shutterstock

PODIJELI: