Poluotok Pelješac – Domovina pomoraca, maestrala, školjaka i vina

Poluotok Pelješac i pogled na plažu Vučine
piše Putni Kofer

Poluotok Pelješac je idealno mjesto za sve one koji žele pronaći svoj mir u tišini dalmatinskog mjesta, daleko od turističke vreve i gužve. Ovaj drugi po veličini domaći poluotok, koji se smjestio na samom jugu Hrvatske, pružit će vam jedinstvene doživljaje jer se radi o mjestu na kojem možete iskusiti život i odmor lišen masovnog turizma. Za razliku od drugih jadranskih gradova i otoka, Pelješac je dovoljno velik da na njemu pronađete svoj kutak mira i opuštenosti, a isto tako dovoljno malen da ga cijelog obiđete i istražite.

POLUOTOK PELJEŠAC – ČAROLIJA NETAKNUTE PRIRODE I PRIČA O NASTANKU

Ovaj mediteranski raj na zemlji poznat je i kao domovina maestrala, školjaka i vina, poluotok pomoraca i kapetana, kamenitih brda, plodne doline, šuma čempresa i alpskog bora. Njegovi stanovnici uglavnom se bave vinogradarstvom, maslinarstvom, ribarstvom, a zbog povoljnog morskog položaja na poluotoku caruju najukusnije školjke i ribe koje ćete ikad probati.

Osim nezaboravnih morskih okusa, na Pelješcu možete upoznati brojne vinogradare koji su nebrojeno puta proglašeni najboljim proizvođača vina u Hrvatskoj te kušati vino Dingač, prvo zaštićeno hrvatsko vino na svjetskom nivou.

  Tamo gdje putuju samo najhrabriji: ovo su najopasnije države svijeta

Unatoč vrhunskoj gastronomiji, čaroliji netaknute prirode, skrivenim uvalama i prekrasnim šljunčanim plažama, ovaj poluotok uspio je sačuvati svoju autentičnost i iskonski mir, a ponosno krije i jednu neobičnu priču. Priča o nastanku poluotoka Pelješca je prekrasna i romantična priča o ljubavi u kojoj glavne uloge imaju more i kopno. Naime, Pelješac je nekada davno bio otok, a prema legendi, more i kopno su se vjenčali i nakon toga jedno drugom obećali da će zauvijek ostati vezani obalom. Kao vjenčani dar more je kopnu poklonilo Pelješac, svoj najljepši otok.

  Hrvatski Taj Mahal: Spomenik ljubavi koji je proglašen jednim od najatraktivnijih dvoraca u Europi

Nevjerojatna raznolikost krajolika Pelješca zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Božanstvene plaže, mediteranski šarm, neke od najboljih hrvatskih vinarija na jednom mjestu, mogućnost rekreacije, restorani s nezaboravnim pogledom na šarene zalaske sunca, netaknuta priroda i iskonski mir, razlozi su zbog kojih ćete se na Pelješac vraćati i vraćati…

  Stoljetni perivoji i legende: Svi putevi prolaze kroz grad na četiri rijeke
PODIJELI: