Poluotok Pelješac – Domovina pomoraca, maestrala, školjaka i vina

Poluotok Pelješac i pogled na plažu Vučine
piše Putni Kofer

Poluotok Pelješac je idealno mjesto za sve one koji žele pronaći svoj mir u tišini dalmatinskog mjesta, daleko od turističke vreve i gužve. Ovaj drugi po veličini domaći poluotok, koji se smjestio na samom jugu Hrvatske, pružit će vam jedinstvene doživljaje jer se radi o mjestu na kojem možete iskusiti život i odmor lišen masovnog turizma. Za razliku od drugih jadranskih gradova i otoka, Pelješac je dovoljno velik da na njemu pronađete svoj kutak mira i opuštenosti, a isto tako dovoljno malen da ga cijelog obiđete i istražite.

POLUOTOK PELJEŠAC – ČAROLIJA NETAKNUTE PRIRODE I PRIČA O NASTANKU

Ovaj mediteranski raj na zemlji poznat je i kao domovina maestrala, školjaka i vina, poluotok pomoraca i kapetana, kamenitih brda, plodne doline, šuma čempresa i alpskog bora. Njegovi stanovnici uglavnom se bave vinogradarstvom, maslinarstvom, ribarstvom, a zbog povoljnog morskog položaja na poluotoku caruju najukusnije školjke i ribe koje ćete ikad probati.

Osim nezaboravnih morskih okusa, na Pelješcu možete upoznati brojne vinogradare koji su nebrojeno puta proglašeni najboljim proizvođača vina u Hrvatskoj te kušati vino Dingač, prvo zaštićeno hrvatsko vino na svjetskom nivou.

  Svjetski biser: Saznajte kako je velebitska Crna kraljica stvorila prekrasna Plitvička jezera

Unatoč vrhunskoj gastronomiji, čaroliji netaknute prirode, skrivenim uvalama i prekrasnim šljunčanim plažama, ovaj poluotok uspio je sačuvati svoju autentičnost i iskonski mir, a ponosno krije i jednu neobičnu priču. Priča o nastanku poluotoka Pelješca je prekrasna i romantična priča o ljubavi u kojoj glavne uloge imaju more i kopno. Naime, Pelješac je nekada davno bio otok, a prema legendi, more i kopno su se vjenčali i nakon toga jedno drugom obećali da će zauvijek ostati vezani obalom. Kao vjenčani dar more je kopnu poklonilo Pelješac, svoj najljepši otok.

  Stoljetni perivoji i legende: Svi putevi prolaze kroz grad na četiri rijeke

Nevjerojatna raznolikost krajolika Pelješca zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Božanstvene plaže, mediteranski šarm, neke od najboljih hrvatskih vinarija na jednom mjestu, mogućnost rekreacije, restorani s nezaboravnim pogledom na šarene zalaske sunca, netaknuta priroda i iskonski mir, razlozi su zbog kojih ćete se na Pelješac vraćati i vraćati…

  Hrvatske bajke i legende: doznajte gdje se okupljaju vještice, gdje spava zmaj i koja su sela izgradili divovi
PODIJELI: