Svjetski biser: Saznajte kako je velebitska Crna kraljica stvorila prekrasna Plitvička jezera

Slapovi na Plitvičkim jezerima
piše Putni Kofer

Kulturna i prirodna baština jedni su od ključnih elemenata za prepoznavanje i afirmaciju identiteta neke države. Kao što su Stari grad u Dubrovniku i Dioklecijanova palača u Splitu na popisu zaštićene kulturne baštine, tako su Plitvička jezera na popisu zaštićene prirodne baštine. To nije cijeli popis koji krasi Hrvatsku (a da je prepoznat od strane UNESCO-a), no za Plitvička jezera možemo reći da se radi o jednoj od najljepših prirodnih atrakcija na svijetu.

FENOMEN KOJI NIJE NASTAO U POTPUNOSTI ‘PRIRODNO’

Plitvička jezera najpoznatiji su nacionalni park u Hrvatskoj, a ubrajaju se među najljepše znamenitosti u Europi i svijetu. Svjetski biser neprocjenjive vrijednosti svojom ljepotom pruža utočište brojnim fotografima i ljubiteljima prirode te je inspiracija umjetnicima i poligon za istraživanje brojnim znanstvenicima. Arheološka iskopavanja potvrdila su da je područje Plitvica bilo naseljeno još od pretpovijesnih vremena, a prema starim vjerovanjima, Plitvice su fenomen koji nije nastao u potpunosti ‘prirodno’.

Prema najpoznatijoj legendi o njihovom nastanku, nakon velike suše koja je pogodila taj kraj narod je uporno molio Crnu kraljicu da pošalje kišu i natopi žednu zemlju. Čuvši molitve seljaka, kraljica se smilovala i navukla na nebo crne oblake, siloviti vjetar i jaku grmljavinu te je kiša padala sve dok se nisu formirala jezera. Vjerovali u legende ili ne, ulaskom u začarani svijet Plitvičkih jezera otkriti ćete neizrecivu ljepotu i bogatstvo koje pružaju 16 međusobno povezanih jezera s brojnim vodopadima.

KRATKI VODIČ KROZ PARK I CIJENA ULAZNICA

Nacionalni park je otvoren cijelu godinu, i to je odlična stvar jer prekrasna jezera vrijedi doživjeti u sva četiri godišnja doba. Od bijelih obronaka pokrivenih snijegom i zamrznutih slapova do ljetne idile. Postoje 3 službena ulaza u sami Park: ulaz 1 (Rastovača), ulaz 2 (Hladovina) i ulaz 3 (Flora), a zbog lakšeg pristupa i velikog broja parkirnih mjesta, većina posjetitelja koriste ulaz 1 ili 2. Točno radno vrijeme ovisi o dobu godine i vremenskim uvjetima, a računajte da zimi ipak ranije pada mrak i da će Park raditi kraće. Redovite cijene ulaznica također ovise o sezoni pa je tako cijena ulaznica manja izvan sezone, odnosno od studenog do ožujka, a karte možete kupiti online na web stranicama NP Plitivička jezera.


PODIJELI: