Premužićeva staza: 57 kilometara čiste ljepote na Velebitu

Premužićeva staza: 57 kilometara čiste ljepote na Velebitu
piše Putni Kofer

Vjerojatno nema puno onih koji nisu čuli za najpoznatiju planinarsko-pješačku stazu u Hrvatskoj, Premužićevu na Velebitu. No jeste li znali da tu stazu, ili njezin manji dio, zaista mogu prehodati svi prosječne kondicije, čak i obitelji s djecom, a priroda i pogledi koji će vas okruživati u svakom trenutku nešto su što se pamti i prepričava godinama. Upravo zbog toga Premužićeva staza je odlična za upoznavanje Velebita čak i onima koji nisu iskusni planinari. Zato gojzerice na noge, ruksak (s dovoljno vode u njemu) na leđa, i krenite u avanturu!

NAJČEŠĆE SE KREĆE SA ZAVIŽANA

Premužićeva staza duga je 57 kilometara, a proteže se od Zavižana u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit sve do Baških Oštarija na srednjem Velebitu. Najpopularnija ruta, i idealna za prvi susret s Velebitom, je ona od Zavižana, odakle možete prehodati dionicu koja vam odgovara i vratiti se kada procijenite da vam je dosta. Hoće li to biti dva sata do Rossijeve kolibe, ili ćete potegnuti i dalje, na vama je da procijenite.

STAZA NIJE STRMA NI TEŠKA

Najviša točka nalazi se na 1630 metara nadmorske visine na Zavižanu, a najniža na 920 metara nadmorske visine u Baškim Oštarijama. Dakle, šetajući od Zavižana zapravo se spuštate, i to vrlo blagim i ugodnim nagibom od prosječno 10 posto. No, iako nema uspona, teren je na prvom dijelu staze kamenit i treba vam dobra planinarska obuća. I obavezno ponesite dovoljne količine vode, na ruti nema izvora.

KAKO PROĆI DUŽU DIONICU ILI CIJELU STAZU

Ako ste ipak malo ambiciozniji hodač ili planinar koji želi prehodati veću dionicu, moglo bi vam biti nezgodno pitanje kako se vratiti na početnu točku na kojoj ste ostavili auto. Jedna je opcija odlazak organizirano, s agencijom, kod koje vas autobus ostavlja na Zavižanu i popodne skupi kod Planinarske kuće Alan, što je šetnja od oko 16 kilometara. A u samom Zavižanu i Alanu možete se raspitati za lokalni kombi prijevoz koji planinare vraća do početne točke. Taj je prijevoz ujedno i najpopularnija opcija ako idete na više dana i želite prehodati cijelu stazu.

STAZA SE SMATRA GRADITELJSKIM REMEK DJELOM

O turističkom otvaranju Velebita razmišljalo se još početkom prošlog stoljeća. Gradnja je počela 1930. i trajala je tri godine. Za nju je bio zadužen inženjer šumarstva Ante Premužić po kojem je dobila ime. Staza se smatra pravim remek djelom graditeljstva jer je građena u kamenu – suhozidu, te je položena tako da nas na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove.

Naslovna fotografija: Nina Štruc

ISTRAŽI: Planinarenje za početnike – sve što trebate znati ako prvi put krećete na planinu!

PODIJELI: