No stress on Cres: 3 čarobna mjesta zbog kojih vrijedi ljetovati na najvećem jadranskom otoku

Grad Cres
piše Putni Kofer

Ako želite uživati u divljoj prirodi, doživjeti strme silaske na plaže koju su nebrojeno puta proglašene najljepšima na svijetu, upoznati najpitomije ovce na svijetu i kušati vino od kojeg glava ne boli – otputujte na otok Cres jer je to pravo mjesto na kojem će vaš odmor biti opuštanje za tijelo i dušu. Bajkoviti Cres oduševljava svojom raznolikošću biljnog i životinjskog svijeta, iskonskom prirodom, mirisima, tišinom, tirkiznim morem, šumama, malim selima, ljubaznim stanovnicima i ukusnom hranom, i upravo zato ga mnogi turisti odabiru kao svoju omiljenu destinaciju. U nastavku upoznajte 3 čarobna mjesta na Cresu zbog kojih vrijedi ljetovati na najvećem jadranskom otoku!

OSOR

Na mjestu gdje se sljubljuju otok Lošinj i Cres smjestio se prekrasan gradić koji je u antička vremena doživio svoj trenutak slave, a danas je zapravo muzej na otvorenom. Još od davnina, Osor je bio jedan od vodećih gradskih središta na ovom području, ali i važna tranzitna luka strateškog položaja, smještana uz kanal kojim se znatno skraćivala plovidba od sjevernojadranskih luka prema Dalmaciji.

Ono što će vas ovdje posebno oduševiti su prepoznatljivi plavi prozori na starim kućama koji daju odličan kontrast hladnom bijelom kamenu, stvarajući lijepi mediteranski ugođaj. Prošetajte gradskim zidinama sve do antičkog gradskog trga na kojem se nalaze raskošne zgrade iz XV. i XVI. stoljeća, posjetite gradsku vijećnicu s natkrivenom ložom, biskupsku palaču, velebnu katedralu sa zvonikom…

GRAD CRES

S nešto manje od 3.000 stanovnika, grad Cres je najveće naselje na otoku. Zbog povoljnog geografskog položaja, kroz povijest je predstavljao utočište brojnim mornarima tijekom jačih grmljavinskih nevremena, a danas je popularan među nautičarima kojima pruža mirnu uvalu za ugodan odmor u tišini. Okružen je zidinama koje su, osim povijesnih obrambenih funkcija, predstavljale simbol stanovite suverenosti. Do dolaska Hrvata Cres je bio nastanjen Liburnima, ali postoje i tragovi nekadašnje grčke, rimske i bizantinske prisutnosti.

Ovo šarmantno mjesto nudi sve čari pravog mediteranskog gradića: od čudesne kule, živopisne stare jezgre pa sve do odličnih restorana i skrovitih plaža. I da, otokom i danas caruju ovce koje slobodno pasu i lutaju naokolo, a kad se požele odmoriti nerijetko legnu na cestu i nasmiju prolaznike.

Izleti iz Zadra: od rustikalnog zaleđa i čarobne prirode do otoka koji čuvaju dalmatinsku tradiciju

LUBENICE

Svi znamo da je naša obala prepuna skrivenih bisera koje se isplati potražiti jer donose odmak od turističke vreve, no jeste li znali da na otoku Cresu postoji naselje staro preko četiri tisuće godina, koje se smjestilo 378 metara nad morem i u kojem žive samo 3 stanovnika? Ono što će vas osvojiti kod mjesta Lubenice su litice koje ga okružuju i na kojim se dijelom i smjestio, s beskonačnim pogledom na morsku pučinu i prekrasnu šljunčanu plažu koja je nebrojeno puta proglašena jednom od najljepših na svijetu.

Plaža Sveti Ivan je zanimljiva upravo zbog svoje skrovitosti, netaknute prirode i mirisa te je idealna za miran odmor jer zbog nepristupačnosti kupači nisu mnogobrojni ni u srcu turističke sezone.

Maštate o putovanju u Francusku? Ovih sedam filmova odvest će vas u sela, gradove, na ulice i trgove te divne zemlje
PODIJELI: