Izleti u okolici Splita: šest genijalnih ideja za šetnju i uživanje u prirodi

Izleti u okolici Splita: šest genijalnih ideja za provesti dan u prirodi
piše Putni Kofer

U okolici Splita nalazi se čitavo more zanimljivih lokacija za šetnju u prirodu i izlete za djecu i roditelje. Oni koji žele uživati u zelenilu i žuborenju rijeka oduševit će selo Grab i izvor Jadra, a ljubitelji povijesti i kulture zasigurno će se zaputiti u Trogir. No, to nije sve! Kako biste izbjegli pretraživanje u zadnji tren ‘Izleti u okolici Splita’, za vas smo pripremili šest dobrih prijedloga!

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

SELO GRAB – JEDINSTVENO PRIRODNO OKRUŽENJE IDEALNO ZA JEDNODNEVNE IZLETE

Samo 40 minuta vožnje od Splita nalazi se naša prva izletnička destinacija. Sjeverozapadno od Trilja, na obalama rječice Grab smjestilo se istoimeno selo, udaljeno samo nekoliko stotina metara od jednog od najljepših krških izvora u Hrvatskoj. Izvorište rječice nevjerojatno je lijepo, a okruženo je stijenama i čarobnim zelenilom koje kao da je izvirilo iz najljepše slikovnice iz svijeta bajki.

View this post on Instagram

A post shared by Sandra K (@sandrazgb27)

Tu ćete pronaći i stare mlinice sagrađene prije više od 600 godina, a od nekadašnjih šest sačuvano je i obnovljeno njih pet. U njima se još uvijek melje žito, a one su smještene unutar bajkovitog krajobraza koje je ujedno i zaštićeno područje. Selo Grab je prirodno stanište i dom sovi ušari, velikom broju žaba i pjegavom daždevnjaku, a cijeli je kraj poznat i po specijalitetima poput uštipaka, sira iz mješine, raštike i arambašića.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

BUNARI RAJČICE – JEDAN OD NAJLJEPŠIH PRIRODNIH FENOMENA KLIŠKE ZAGORE

Između sela Nisko i Matasi, sat vremena vožnje od Splita, smjestili su se bunari Rajčice. Ova neodoljiva atrakcija Dalmatinske zagore svakim je danom sve poznatija i popularnija. Do njih vodi i biciklistička staza koja prolazi kroz Gizdavac, Muć, Postinje, Gornje Matase i Brštanovo. Iako će nekima djelovati zastarjelo i zapušteno, deset gotovo identičnih bunara oduševljavaju svojom ljepotom.

Mnogo je teorija o tome koje je njihovo točno porijeklo jer se u nekim spisima navode kao rimski, a mještani pak tvrde da su turski bunari. U svakom slučaju, njihov impozantan izgled i povijesni značaj zaista su neupitni, a odigrali su i veliku ulogu u životima mještana ovog kraja. Naime, iz njih su kućanstva odnosila vodu, a također su služili i za napoj stoke. Neke legende kažu i da nikada nisu presušili, a na vama je da izaberete kojim legendama vjerovati.

OTPUTUJTE NATRAG U SREDNJI VIJEK I POSJETITE TVRĐAVU KLIS

Tvrđava Klis smještena je na istoimenoj klisuri, a stoljetno je spektakularno zdanje koje ponosno čuva sjeverni prilaz u grad Split. Zbog svojeg povijesnog značaja se ubraja među najznačajnije objekte u Hrvatskoj, a njezinu ljepotu je prepoznao cijeli svijet gledajući je u poznatoj seriji “Igra prijestolja”. Tvrđava je poznati dom neustrašivih kliških uskoka koji su branili Europu i kršćanstvo od turskih osvajača, pod vodstvom hrabrog Petra Kružića.

Ako se slučajno nađete na ovom mjestu u pravo vrijeme moći ćete svjedočiti uprizorenju tih događaja u sklopu manifestacije Uskočki boj za Klis. Rekonstrukcija povijesne bitke između uskoka i osmanlijske vojske iz 1532. godine središnji je događaj čitave manifestacije i zasigurno je iskustvo za pamćenje. Ipak, na Klisu nećete istraživati samo dojmljive zidine i povijesne priče, već ćete moći uživati u čarobnom pogledu na Split, okolne gradove i otoke.

IZVOR JADRA – ODLIČAN IZLET ZA SVE UZRASTE

Jadro je krška rijeka kratkog toka koja napaja Split, Kaštela i Trogir, a idealan je ambijent za sve izletnike koji vole hodati dugom šetnicom uz žuborenje rijeke. Ova se pješačka staza kasnije pretvara i u planinske puteve što će se zasigurno svidjeti ljubiteljima aktivnog odmora. Rijeka Jadro ulijeva se u more, a budući da se ne dodiruje ni s jednim drugim vodotokom, idealna je za stvaranje endema.

View this post on Instagram

A post shared by Beautiful Croatia ® (@beautifulcroatia)

Vrlo je jasno kako je ovo izuzetno značajna rijeka i to još iz starohrvatske povijesti te ju se zbog toga naziva hrvatskim Jordanom. Kroz bistru i brzu vodu moći ćete ugledati pastrve, a na obali oko rijeke uočit ćete i rijetku vrstu močvarnog čempresa. Jadro je jako popularno izletište za sve ljubitelje prirode koji ovdje mogu uživati u zelenoj oazi uz rijeku, posebice oni koji će se do tamo voziti samo 20 minuta od Splita.

MOSOR – OMILJENA PLANINARSKA OAZA

Prekrasna planina Mosor jedna je od omiljenih planinarskih destinacija Splićana planinara, a udaljena je od grada samo 40 minuta vožnje. Njezin najviši vrh Veliki Kabal izdiže se 1339 metara iznad mora, a Vickov stup na 1325 metara je jedno od najpopularnijih mjesta na Mosoru. Prekrasne šume bijelog graba, hrasta medunca i crnog jasena napunit će i one najpraznije baterije, a njihov miris pomiješan s aromama smilja, pelina i kadulje bacit će vas u najugodniji trans.

View this post on Instagram

A post shared by @cronature.hr (@cronature.hr)

Mosor je bogat životinjskim i biljnim vrstama, a može se pohvaliti i velikim brojem jama i špilja od kojih je najpoznatija Vranjača. Ona se nalazi na jugozapadnom dijelu planine, a do nje se može doći preko Dugopolja. Romantične duše zasigurno će prvo skrenuti u zvjezdarnicu poznatu kao “Zvjezdano selo Mosor”, a oni gladni i umorni bi se mogli zaputiti u planinarski dom Umberto Girometta na središnjem dijelu planine. Ovdje ćete popiti najbolji čaj od osam vrsta ljekovitih trava, ali i pojesti vrhunski paštafažol s kiselim kupusom i kobasicama. Do ovog sanjivog gorostasa nad morem zaputite se jednom od planinarskih staza, a ako je vjerovati mještanima, najbolja je ona koja kreće iz Gornjeg Sitnog.

TROGIR – JEDNA OD NAJBOLJE ČUVANIH TAJNI LIJEPE NAŠE

Ako ste u potrazi za najboljom povijesnom šetnjom u blizini Splita, zaputite se u Trogir. Do tamo će vam trebati samo pola sata vožnje, a dočekat će vas ljupki prizori neizbrisive povijesti i kulture. Grad je osnovan oko 3.st.p.n.e., a stara jezgra je smještena na malom otočiću. Trogir se može pohvaliti s čak petnaestak crkvi, pet kula i brojnim kipovima koji krase stare ulice i šarmantne trgove. Zato je Trogir još 1997. godine uvršten na UNESCOV popis svjetske kulturne baštine.

Izdvojiti najvažnije znamenitosti Trogira zaista je nemoguć zadatak, ali svakako možemo istaknuti katedralu Svetog Lovre, sagrađenu još u 13. stoljeću te njezin glavni ulaz poznat kao Radovanov portal. Zavirite i u kaštel Kamerlengo na jugozapadnom rubu grada, a benediktinski samostan svetog Nikole itekako je vrijedan posjeta. Kraj izleta obilježite zamišljanjem kako su nekoć živjele plemićke obitelji, a u tome će vam pomoći obilazak Palače Ćipiko u kojoj se čuvaju poznata i stara umjetnička djela.

Što posjetiti u Splitu? Upoznajte grad kroz priče očuvanih znamenitosti

Nema Splita do Splita, najluđi grad na svitu, grad najljepših žena, najboljih sportaša i najtalentiranijih glazbenika… Sve ćete to čuti od Splićana o njihovu gradu, toliko puta opjevanom srcu Dalmacije. I uistinu, bilo da ga posjetite ljeti, kad je pun turista i života, ili u proljeće i jesen, kad su njegovi najljepši dijelovi još rezervirani za domaće, Split ima dušu- ima lice velikog grada, a srce malog mista u koje je svatko dobrodošao. Saznajte što sve posjetiti u Splitu i upoznajte srce Dalmacije u čijoj ljepoti svake godine uživaju tisuće turista iz cijeloga svijeta!

PODIJELI ČLANAK