Što posjetiti u Zagorju? 3 super prijedloga za izlet na sjeverozapadu Hrvatske

Što posjetiti u Zagorju: 3 super prijedloga za izlet
piše Putni Kofer

Zeleno Zagorje uvijek je privlačilo izletnike koji su iz grada bježali na njegove brežuljke. Uostalom, nisu slučajno još prije 200, 300 godina velikaši upravo po Zagorju napravili niz vikendica, danas više ili manje očuvanih dvoraca, u kojima su priređivali lude zabave i zamjenjivali svoje zagrebačke domove zagorskim mirom. Jedna od omiljenih tura Zagorjem upravo je ona u kojoj se obilaze dvorci, no tu je i niz kleti i imanja s finom domaćom hranom, kao i muzeja koji pričaju priču o bogatoj i slavnoj prošlosti. Sigurno se pitate kamo na izlet u Hrvatsko zagorje: donosimo tri dobra prijedloga za zabavan dan na sjeverozapadu Hrvatske!

Posebne ljestve, kojima se mačke spuštaju u šetnju kad vlasnika nema kod kuće, sve su veći hit u Europi. Najviše ih je u jednom švicarskom gradu

GORNJA STUBICA

Posjetite Gornju Stubicu, prošetajte se hodnicima dvorca Oršić i otkrijte sve ljepote Zagorja. U Muzeju seljačkih buna saznajte sve o vremenu kad su seljaci ustali u borbu za svoja prava, a predvodio ih je upravo Matija Gubec, ponosni Stubičanin. Dvorac okružuje i park šuma kojom možete prošetati, a ako u ovaj kraj dođete u veljači, možete pogledati i uprizorenje slavne bitke. Prolazeći pored crkve Sv. Jurja u Gornjoj Stubici zastanite pored Gupčeve lipe. Radi se o jedinom živom svjedoku seljačke bune iz 1573. godine koje je staro 400 godina. Vremešna je lipa 2019. bila nominirana i za Europsko stablo godine!

VELIKI TABOR

Jedan od najočuvanijih, a po mnogima i najljepši, a uz Trakošćan svakako i najpoznatiji hrvatski dvorac nalazi se u mjestu Desinić. Samo ime dolazi mu od riječi tabor, što znači ratni logor. Muzej unutar Starog Grada čuva i stalni postav, ali je i mjesto društvenih događanja, izložbi, filmskih i glazbenih večeri. Veliki Tabor je predivan primjer suživota stanovnika s vrijednom baštinom i zaštićenim spomenikom nulte kategorije. Kako i priliči dvorcu ovakve ljepote i vrijednosti, uz njega je vezana i legenda o Veroniki Desinićkoj i njezinoj ljubavi s Fridrikom Celjskim. Kako je njegov moćan otac bio protiv njihove ljubavi, naredio je da se Veroniku progoni i osudi kao vješticu.

KRAPINA

U najvećem gradu u Zagorju lako ćete naći zabavu i zanimaciju za cijeli dan. Prva je postaja, dakako, Muzej krapinskih neandertalaca. Opremljen suvremenim tehnologijama na zanimljiv i interaktivan način predstavlja sadržaje vezane uz postanak svijeta, evoluciju čovjeka, pronalaske fosila u Krapini, kao i detaljnu rekonstrukciju samih neandertalaca i njihovog načina života. Nakon obilaska muzeja, posjetite starodrevni grad Krapinu koji je idealan za sve oni koji žele istražiti bogatu povijest, s i danas očuvanom utvrdom iz 19. stoljeća. Nakon toga prošećite do rodne kuće Ljudevita Gaja u kojoj je danas smješten Memorijalni muzej. Dan, dakako, završite u nekoj kleti uz puricu s mlincima, štruklima i obaveznim gemištom.

Obiteljska izletišta u okolici Zagreba

Okolica Zagreba nudi pregršt seoskih domaćinstava u kojima je hrana vrhunske kvalitete i autentičnog domaćeg okusa. Ako želite provesti ugodan vikend u prirodnom okruženju i na lijepom mjestu koje nudi i ručak, Putni Kofer donosi nekoliko dobrih preporuka za obiteljska izletišta u okolici Zagreba. Provjerili smo što sve nude seoska domaćinstva u Zagorju i kojih 5 imanja su idealni za obiteljske vikend izlete i opuštajući odmor!

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

PODIJELI ČLANAK