Muzeji ne moraju biti dosadni! Pronašli smo pet hrvatskih povijesnih postava koji će vas oduševiti

Muzeji u Hrvatskoj koje morate posjetiti
Foto: Tamisclao /Shutterstock
piše Putni Kofer

Muzeji su nezaobilazni dio turističkih istraživanja. Neki ih obožavaju, drugima nisu neki pojam zabave. Srećom, daleko je iza nas vrijeme kad su oni bili isključivo sterilni prostori za nijemo promatranje izložaka. Danas su sve moderniji, koriste nove tehnologije, često su interaktivni, i na zabavan, pristupačan i lako razumljiv način približavaju posjetiteljima temu kojom se bave. Zagreb je poznat po velikom broju muzeja, od kojih su neki pravi svjetski hit. Tako u glavnom gradu možete pogledati postave posvećene bivšim ljubavima u Muzeju prekinutih veza, saznati sve o omiljenoj slastici u Muzeju čokolade, poigrati se sa svojom percepcijom u Muzeju iluzija, tu su i Muzej mamurluka, Muzej torture i brojni drugi koje domaći gosti i strani turisti redovito hvale i preporučuju. Ali ne mora se raditi samo o stvarima iz svakodnevnog života. Ovi muzeji u Hrvatskoj će vam pokazati da učenje i upijanje povijesti može biti i više nego zabavno!

Egzotična otočna zemlja, koja ima svoj Pariz, London i Poljsku, uskoro bi mogla završiti pod morem! Dva otoka već su potopljena, na ostalima živi oko 100.000 ljudi

MEMORIJALNI CENTAR „NIKOLA TESLA”, SMILJAN

U Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle, znanstvenika koji je zadužio svijet svojim otkrićima, uređen je zabavan, edukativan i inspirativan memorijalni centar posvećen ovom genijalcu. Cijeli kompleks se prostire na 13.674  kvadratnih metara, a sastoji se od povijesnih i novosagrađenih objekata. Dio koji stoji na mjestu još od Teslina djetinjstva je njegova rodna kuća, crkva apostola Svetog Petra i Pavla, štala… Postav je multimedijalni, a posebno je zabavna replika Teslinog laboratorija iz Colorado Springsa gdje je boravio od 1899. do 1900. godine.

View this post on Instagram

A post shared by Vicko Danicic (@vickodanicic_photo)

U potkrovlju rodne kuće moguće je vidjeti i replike njegovih izuma koji su promijenili tijek povijesti. Ovaj je centar idealno odredište za sve generacije, a posebno će oduševiti najmlađe i možda u njima probuditi istraživački duh i ljubav prema znanosti. Centar je otvoren od utorka do subote od 8 do 14, nedjeljom od 10 do 14, a ponedjeljkom je zatvoren. Ulaznica za odrasle stoji 50 kuna, a za djecu, učenike i umirovljenike 20 kuna.

Nerazvikano slovensko jezero zimi se pretvara u ledenu bajku, ljeti nudi savršeno osvježenje, a obožavaju ga ljubitelji prirode i lovci na dobre fotografije

MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE, VUKOVAR

Na jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi, u Vučedolu pored Vukovara, nalazi se jedinstveni Muzej vučedolske kulture. Prostire se na 1200 četvornih metara i u 19 pomno uređenih prostorija posjetitelje vodi kroz povijest kulture koja je nastanjivala ovaj kraj prije mnogo tisućljeća. Rekonstrukcija vučedolske kulture, kojoj se pripisuje utjecaj na brojne današnje europske narode, prikazana je pitko i zanimljivo, kroz niz eksponata koji vode kroz različite aspekte njihova života: što su jeli, kako su živjeli i umirali, u što su vjerovali…

View this post on Instagram

A post shared by Vučedol Culture Museum (@vucedol_culture_museum)

Najpoznatiji eksponat i jedan od simbola Slavonije i cijele Hrvatske, vučedolska golubica, ovdje se ipak ne nalazi jer je pohranjena u Zagrebu, no mogu se vidjeti brojni slični predmeti iz 6000. godine prije Krista. Muzej je otvoren od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati, a ne radi ponedjeljkom, blagdanima i državnim praznicima. Cijena ulaznice je 40 kuna za odrasle, a 30 kuna za učenike, studente, umirovljenike te osobe s invaliditetom.

MUZEJ KRAPINSKIH NEANDERTALCA, KRAPINA

U Krapini, uz Hušnjakovo brdo gdje su pronađeni vrijedni ostaci krapinskih neandertalaca uređen je jedan od najmodernijih muzeja na svijetu. Priču o životu ljudi koji su ovaj kraj nastanjivali puno prije nas donosi, uz najnovija tehnološka dostignuća, atraktivne vizualne efekte i vodi posjetitelja kroz evoluciju života čovjeka u davna vremena. Upoznajte priču o postanku svijeta, povijesti Zemlje, razvoju života na Zemlji te razvoju čovjeka do Homo Sapiensa koji i danas hoda svijetom na iznimno zanimljiv i interaktivan način.

Poseban je atraktivan dio muzeja u kojem se „prelazi“ preko leda, čuje njegovo krckanje i mamuti koji se glasaju u daljini… Muzej pored Krapine svakako je mjesto koje bi svatko trebao barem jednom posjetiti. Otvoren je od utorka do nedjelje od 9 do 17 sati, a ponedjeljkom je zatvoren. Ulaznica za odrasle stoji 60 kuna, a za djecu, studente i umirovljenike je 30 kuna.

MUZEJ APOKSIOMENA, MALI LOŠINJ

Cijeli muzej posvećen samo jednom eksponatu? Da, ali ne bilo kojem! Ovaj mali, ali uzbudljivi i inovativni muzej priča priču o sportašu savršenih tjelesnih proporcija, umjetničkom djelu iz doba stare Grčke koje impresionira svojom cjelovitošću i ljepotom izvedbe. Brončani kip pronađen je 1997. u podmorju kraj otoka Lošinja, iz kojeg je izvađen dvije godine kasnije. Ovaj se otok uspio izboriti da neprocjenjivi primjerak ostane kod njih i prezentirali su ga na najbolji mogući način.

View this post on Instagram

A post shared by Architecture Vanja Ilic (@architecture_vanja_ilic)

Simbol muzeja, koji dominira bijelom fasadom, su dva plava oka jer su oči jedini dio skulpture koji nije sačuvan. Kat po kat, prostoriju po prostoriju posjetitelj može doznati sve o ovom nevjerojatnom kipu, da bi se na kraju popeo do vrha i ugledao njega. Pogled na savršeno očuvani kip u prostoriji bijelih zidova trenutak je kad shvatite zašto je ovaj jedan eksponat zaslužio cijeli muzej. Radno vrijeme je od 9 do 17 sati od utorka do nedjelje, a u špici sezone, od sredine lipnja do sredine rujna, radi i do 22 sata. Ulaznica stoji 50 kuna, a za djecu, studente i umirovljenike je upola jeftinija.

ARHEOLOŠKI MUZEJ NARONA, VID

Višestruko nagrađivani arheološki muzej na jugu Hrvatske jedini je u zemlji uređen „in situ“, dakle na mjestu pronalaska vrijednih ostataka. Upravo su ovdje, naime, 1995. i 1996. pronađeni spektakularni ostaci starog rimskog hrama i 17 impresivnih mramornih skulptura. Na njegovoj površini ukupno je izloženo oko 900 nalaza, koji posjetitelju pričaju priču o povijesti grada od kraja 3. stoljeća prije Krista pa sve do 15. stoljeća. Glavni je ipak dio sam prostor s ostacima starog hrama u kojem su izloženi kipovi careva i njihovih članova obitelji, koji su kružno postavljeni na galeriju.

View this post on Instagram

A post shared by Arheološki muzej Narona ?? (@arheoloskimuzejnarona)

Muzej od listopada do kraja lipnja radi od utorka do petka od 9 do 16 sati, subotom do 17 sati, a nedjeljom do 13. Ljetno radno vrijeme je od 9 do 19 sati. Cijena ulaznice je 40 kuna za odrasle, a 20 za djecu, studente i umirovljenike.

PODIJELI ČLANAK