Najpoznatije zagrebačko izletište: Što vidjeti u Samoboru?

Grad Samobor zagrebačko izletište
piše Putni Kofer

Slikoviti Samobor smjestio se na istočnim obroncima Samoborskog gorja, na ulazu u romantičnu dolinu potoka Gradne. Srednjovjekovni je to gradić, s oko 15.000 stanovnika, barokne arhitekture, kojega okružuje široki planinski vijenac, od Okić-grada, preko Plešivice, Oštrca, Velikog Dola, Lipovca i Japetića do Žumberka. Odlučili ste provesti tamo jedan dan, a nemate ideju što sve vidjeti i kako najbolje iskoristiti vrijeme? Evo nekoliko prijedloga!

ŠETNJA CENTROM

Samobor je idealno obići pješke, bez žurbe, uživajući u pogledu na baroknu arhitekturu i upijajući atmosferu na njegovom glavnom trgu, Trgu kralja Tomislava. Na središnjem gradskom trgu svaka je zgrada spomenik kulture prve kategorije pa nećete znati na kojoj da prvo zaustavite pogled. S trga slijedite putokaze za Anindol, najljepše samoborsko šetalište na brdu Tepec.

DO STAROG GRADA

Iz centra grada isplati se poći i na malo dužu šetnju, onu do ostataka Starog grada koji s brda kao i da danas bdije nad Samoborom. Izgrađen je u davnom 13. stoljeću, njime su vladali brojni velikaši i vladari, a danas iako od njega nije puno ostalo, oduševljava sve koji ga posjete. Uputite se prema njemu stazom koja vodi od crkve sv. Anastazije kroz ulicu Svete Ane – na vrhu te ulice dočekat će vas prekrasan pogled na okolna brda.

4 načina da doživite lokalnu kulturu nekog mjesta tijekom putovanja

KREMŠNITA I BERMET

Nakon razgledavanja, vrijeme je da se okrijepite. Samoborci se ponose kremšnitama i naći ćete ih u svakoj gradskoj slastičarnici. Slavni desert od dva sloja hrskavog tijesta, između kojih je krema od vanilije, radi se diljem Hrvatske, no samo su samoborske zaslužile kultni status. Ovaj mali gradić ima i svoje autohtono piće! To je bermet. Riječ je o aromatiziranom vinu koje se radi od crnog grožđa, sorte portugizac i frankovka, uz dodatak aromatičnih sastojaka poput sušenih smokava, rogača, pelina, gorušice.

SKELA MEDSAVE II

Želite produžiti izlet? Uputite se do Zaprešića i samo će vam putovanje biti doživljaj. Naime, iako Samobor i Zaprešić nisu daleko jedan od drugoga, dijeli ih rijeka Sava pa cestovni put zapravo podrazumijeva vraćanje skoro do Zagreba, prelazak preko mosta pa povratak na istu stranu svijeta. Najkraći i najuzbudljiviji put od jednog do drugog grada stoga je skela koja prevozi ljude i prijevozna sredstva, a do koje ćete doći pratite li putokaz za Medsave. Vozi radnim danom od 6-20 sati, nedjeljom od 7 do 20, a cijena vožnje je 10 kuna za automobile, a 5 za pješake i bicikle.

Kamo na izlet s djecom? Pet mjesta koja će klinci obožavati
PODIJELI: