Tajanstvena ljepotica: 5 genijalnih mjesta koja morate posjetiti u predivnoj Baranji

Što posjetiti u Baranji: upoznajte tajanstvenu ljepoticu na Istoku Hrvatske
piše Putni Kofer

Na samom Istoku Hrvatske smjestila se jedna od najljepših regija Lijepe naše. Baranja, ili kako joj domaćini tepaju Tajanstvena ljepotica Hrvatske, skriva brojne prirodne bisere, očuvanu tradiciju i nadaleko čuvene ugostitelje te njihove gastronomske specijalitete. Vjerojatno ste svi čuli poznatu izreku da tko dođe u Baranju, a ne proba fiš paprikaš, perkelt od miješane ribe ili odrezak od divljači, kao da u Baranji nije ni bio. I stvarno je tako, specifična gastronomija koju su prepoznali svjetski stručnjaci, spokojna priroda i mir koji počiva na rubovima močvarnih rukavaca, bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta te nenametljiva ljepota, samo su neki od razloga zašto je ova regija postala sve češći odabir putnika i izletnika koji žele kvalitetno provesti svoje slobodno vrijeme, daleko od monotonije svakodnevice i buke automobila. U nastavku doznajte što sve posjetiti u Baranji!

Znate li da postoji država s tri potpuno ravnopravna glavna grada? U jednom stoluje Vlada, u drugom parlament, a treći je sudsko sjedište

ŠTO POSJETITI U BARANJI? ZAPLOVITE LJEPOTAMA KOPAČKOG RITA U ČIJIM ĆE PROSTRANSTVIMA SVATKO OSTAVITI DJELIĆ SVOGA SRCA

Udaljen svega 15 kilometara od centra grada Osijeka smjestio se jedan od najvećih i najzanimljivijih izvornih očuvanih močvarnih prostora Europe – Kopački rit. Već na samom ulasku u park iskusit ćete zov divljine, a osjećaj da se nalazite u srcu Amazone ili pak u nekom od afričkih nacionalnih parkova pratit će vas cijelim putem. Šetnju započnite dva i pol kilometra dugom stazom Bijelog lopoča i izaberite jednu od tura brodom ili čamcem koje nude gostoljubivi domaćini na pristaništu jezera Veliki Sakadaš. Vožnjom kroz Posebni zoološki rezervat, čuvari prirode će vam ispričati priču o nevjerojatnom svijetu baranjske močvare koja je dom za više od 300 različitih vrsta ptica, ali i sisavcima poput jelena, srne, divlje svinje, divlje mačke, vidre, dabra, jazavca…

Habsburgovaci i Karađorđevići, a onda i državnici poput Josipa Broza Tita uživali su u blagodatima prirode koja je poznata i po kompleksu dvoraca Tikveš. Izlet u Kopački rit upotpunite šetnjom ili vožnjom do dvorca: riječ je o impresivnoj aristokratskoj meki skrivenoj usred baranjskih šuma na kojoj bi zavidjeli i čuveni bavarski dvorci.

BELI MANASTIR I ETNOLOŠKI CENTAR BARANJSKE BAŠTINE

Smješten na jugozapadnim padinama Banske kose i 32 kilometra od grada Osijeka, Beli Manastir je jedini baranjski grad i administrativno središte Baranje. U srednjem vijeku se je zvao Pél Monostor (Pélov Samostan) zbog ugarskog palatina Moys de Daro koji je dao na tom prostoru sagraditi samostan. Danas je to grad s nešto više od 10.000 stanovnika, a njegove najpoznatije znamenitosti su župna crkva sv. Martina te pravoslavna crkva sv. Mihajla iz 18. stoljeća.

Šefovi vas zovu i šalju poruke nakon radnog vremena? U ovoj se zemlji uvodi zakon koji će omogućiti radnicima da ignoriraju svoje poslodavce

Ovdje ćete pronaći i Etnološki centar baranjske baštine koji djeluje od 2016. godine i koji na najljepši mogući način prezentira materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu ovoga kraja. Njegova unutrašnjost obložena je slamnatim autohtonim baranjskim krovom pod kojim su živjeli stari Baranjci, a najveća atrakcija kompleksa zasigurno je stara peć napravljena od blata, kao i tradicionalni alati s kojima su obrađivali zlatnu zemlju.

BILJE I DVORAC EUGENA SAVOJSKOG

Jedno od najstarijih naselja u Baranji zove se Bilje – maleno pitoreskno mjestašce koje će vas osvojiti svojim šarmom i gostoljubivošću domaćina. U njegovoj okolici danas možete pronaći brojne ostatke nekadašnjih rimskih cesta koje pokazuju da naselje postoji još od davnih rimskih vremena. Najveća atrakcija u Bilju je impresivni dvorac Eugena Savojskog koji je po mnogima jedan od najljepših u istočnoj Hrvatskoj. Iako se nagađa tko je njegov arhitekt, stanovnici ovog baranjskog naselja ispričat će vam zanimljivu priču o tome da je dvorac izgradio austrijski arhitekt Johann Lucas von Hildebrandt koji je poznat po projektiranju čuvene bečke palače Belvedere. Nalazi se na rubu močvarnog i poplavnog područja Kopačkog rita, dvorac okružuje park koji je zaštićen, a u njemu je izgrađena i kapela posvećena Majci Božjoj koja se sve do kraja 18. stoljeća koristila kao župna crkva.

Uz impresivne prirodne ljepote Kopačkog rita i u zagrljaju ukusne gastronomije, na ovom bogatom području domaćini i danas marljivo rade na očuvanju svoje kulturne baštine. Najveće godišnje događanje u Bilju su Međunarodni etno susreti koji će vas vratiti u neka prošla vremena i pokazati da Hrvatska ima što ponuditi i kada je riječ o kulturno-turističkom proizvodu. Uz to, pomalo neukroćena priroda pruža brojne mogućnosti za aktivan odmor u Baranji pa, bilo da volite jahanje konja, bicikliranje, vožnju čamcima, brodovima, paintball ili pak promatranje životinja u njihovom prirodnom okruženju, probudite istraživača u sebi, sjednite u automobil i doživite ljepote istoka Hrvatske na jedan posve drugačiji način!

KNEŽEVI VINOGRADI

Zbog vrlo povoljnih vremenskih i prirodnih uvjeta na ovom području, Kneževi Vinogradi su od davnih vremena poznat vinogradski kraj koji ima dugu i blistavu povijest proizvodnje vina. Na samo dvadesetak kilometara sjeverno od Osijeka pronaći ćete osunčane padine Banovog brda gdje su se smjestili stoljetni vinski podrumi u kojima se čuvaju autohtone sorte vina, a ovdje možete kušati i vrhunske gastronomske specijalitete pripremljene od ribe i divljači. Prvi su vinogradi ovdje zasađeni u vrijeme Rimskog carstva, a posjet vinskim podrumima i degustacija vina zasigurno je doživljaj koji ćete dugo pamtiti. Osim zavodljive gastronomije, u Kneževim Vinogradima možete saznati zanimljive priče o baranjskoj kulturi, posjetiti lovačke kućice te upoznati stare narodne običaje i uživati uz pjesme i tamburice.

DARDA: DVORAC ESTERHAZY I SULEJMANOV MOST

Prvi pisani spomen na Dardu bilježi se početkom 15. stoljeća, a zbog povoljnog položaja, u povijesti je bila važno prometno središte trgovcima koji su dolazili s prostora današnje Rusije te Srednje i Sjeverne Europe. Najpoznatija atrakcija i mamac za turističke posjete je prekrasni dvorac Esterhazy kojeg je izgradila jedna od vodećih obitelji u cijeloj Habsburškoj Monarhiji. Esterhazyji su ga posjedovali do sredine 19. stoljeća te je slovio kao jedan od najljepših dvoraca na prostoru cijele regije. Iako je danas dvorac prazan i devastiran, lako je zamisliti njegove raskošne prolaze i prostorije u kojima su obitavali plemići. U vlasništvu je općine Darda koja planira njegovu rekonstrukciju i prenamjenu u luksuzni hotel koji bi trebao imati preko 100 kreveta.

Još jedna velika atrakcija ovog mjesta je i Sulejmanov most – most kojeg više nema, a kroz 16. i 17. stoljeće je smatran pravim svjetskim čudom. Naime, kako bi osvojio Mađarsku, Sulejman Veličanstveni dao je izgraditi most u čijoj je izgradnji sudjelovalo 25.000 ljudi, bio je dugačak 6 kilometara i širok 6 metara te je postao glavni trgovački put u ovom kraju. Most su Turci izgradili, ali i uništili bježeći pred austrijskom vojskom pred kraj 17. stoljeća. U Dardi možete posjetiti mjesto gdje je most završavao i gdje su 2009. godine nađeni njegovi ostaci.

PODIJELI ČLANAK