PUTOPIS: Novi Zeland – Otok kiwija, najboljih steakova i očaravajuće prirode

Putopis Novi Zeland
piše Martina Jelovečki

Bilo nam je dovoljno par puta ukucati u tražilicu kako bismo donijeli konačnu odluku za putovanje na Novi Zeland. Volimo izbjeći vrh sezone, pa smo odlučili putovati krajem veljače, što je na Novom Zelandu taman kraj ljeta i početak jeseni. Dani su još uvijek dovoljno dugi i topli, a turističke gužve pomalo popuštaju. Put smo počeli pomno planirati otprilike pet mjeseci prije polaska, čim smo kupili i avionske karte. Teško ćete naći neke super akcije karata, osim ako se ne odlučite za opciju više odvojenih letova. Mi za to nismo imali niti vremena niti volje pa smo let odlučili odraditi u ukupnom trajanju od 28 sati, s uključena dva presjedanja.

Šarmantni slovenski grad na Dravi dom je najstarije vinove loze na svijetu, prekrasnog dvorca i vrhunske suvremene umjetnosti

Na našu žalost, imali smo mali peh pri polasku. Naime, na našem avionu se odvijala prava drama – ustanovljen je kvar, zbog kojeg smo zapeli na frankfurtskome aerodromu idućih osam sati. Srećom pa sam ponijela sa sobom u ručnu prtljagu prostirku, koja se u ovom slučaju pokazala kao pun pogodak. U ovakvim trenucima nije me bilo briga što misli ostatak putnika dok sam izvodila razne asane na podu. No, nije sve tako crno – barem smo dobili fensi sobu za kratki odmor i bon za besplatnu večeru prilikom presjedanja u Singapuru, obzirom da smo imali ponovnu pauzu od šest sati da ulovimo drugi let.

Napokon, na toliko željeni Novi Zeland dolazimo nakon 40 sati putovanja. Odmah preuzimamo auto u rent-a-car kompaniji i prvi šok – vožnja po lijevoj strani ceste! Srećom, mozak je genijalan, tako da nakon 2-3 dana automatski zaključuje kako je ovo sasvim normalna radnja, kao da nikada nismo niti vozili desnom stranom. Svejedno, savjet – pripazite na praznim dijelovima ceste, nama je u susret punom brzinom (cca 80-90 km/h) doletio neoprezni turist. Mi smo imali foru da svaki put na nekom križanju suvozač ponavlja vozaču: ”Keep left, keep left”. Generalno, ceste su super i u blizini svih turističkih atrakcija vidjet ćete ovu istu poruku upozorenja.
S obzirom na to da smo imali samo (kažem samo, jer na ovom otoku bi se moglo uživati mjesecima istraživajući skrivene ljepote) tri tjedna na raspolaganju, odlučili smo tjedan provesti na sjevernom, a ostatak na južnom dijelu otoka.

SJEVERNI OTOK

Sjeverni otok je površinom manji od južnog, te geografski poprilično drugačiji. Ono što možete vidjeti ovdje, nećete naći na južnome, i obrnuto. Tako da nemojte propustiti priliku posjetiti barem neke od glavnih atrakcija. Evo što smo mi posjetili i kakvi su nam dojmovi:

Najveća zagrebačka tržnica srce je i trbuh grada, mjesto susreta i žive tradicije, ali njezina gradnja nije prošla bez neočekivanih problema

Wai-o-Tapu
Geotermalno čudo koje svakako vrijedi posjetiti! Nama ovo nije bio prvi susret s ovakvom vrstom prirodnog fenomena, ali je svakako posebno i vrijedno posjetiti ga. Dovoljno vam je par sati za razgledavanje i fotkanje, uz udisanje mirisa sumpora 😉 U blizini možete naći nekoliko kupališta, tzv. hot pools, pa iskoristite priliku za opuštanje na kraju dana. Mi smo se odlučili za malo lokalno kupalište gdje uz javno, možete rezervirati i privatno kupanje, okruženi zelenilom.

National park Tongariro

Najstariji nacionalni park Novog Zelanda, nosi naziv po jednom od tri aktivna vulkana. Organizirani prijevoz dovest će vas do ulaska u park, i ne preporučuje se dolazak vlastitim vozilom. Tako da smo prijevoz dogovorili u obližnjem hostelu. Najposjećenija je jednodnevna tura dugačka oko 20-ak kilometara. Putem se pružaju predivni pogledi na aktivni vulkan, polja lave, te mineralna jezera nestvarnih tirkizno-zelenih boja. Pri kraju slijedi spust kroz šumu koja više nalikuje prašumi.

Drugi dio turista odlučuje se i na dvodnevnu turu, ali mi smo odlučili ostati pri ovoj jednodnevnoj. Tura nije previše zahtjevna, ali je ipak potrebna solidna fizička sprema i otprilike 7-8 sati da se stigne do kraja, gdje vas opet čeka organizirani prijevoz koji vas vraća do vašeg smještaja. Savjet – ponesite toplu odjeću i svakako se namažite kremom za sunčanje. Iako je ovo park bez ugostiteljskih objekata (dakle, nosite svoju hranu i piće), po putu su na nekoliko mjesta postavljeni javni zahodi.

White island
Izlet na ovaj nenaseljeni vulkanski otok nažalost nećete moći doživjeti, obzirom da je na istome bila erupcija u prosincu 2019., te je smrtno stradalo 20-ak ljudi. Od tada su ukinute ture na ovaj otok. Mi smo bili te sreće, pa smo ga doživjeli na jednom od mnogobrojnih turističkih tura brodom. Izlet je trajao cijelo popodne, te nam je kao obožavateljima vulkana bio jedan od najboljih doživljaja na cijelome otoku.

Waitomo Glowworm Caves
Malo mjesto koje je postalo poznato po špiljama svjetlećih crva. Zvuči pomalo čudno, ali izgleda spektakularno. Na internetu ćete naći mnoštvo agencija koje vode organizirane razglede špilja. Mi smo se odlučili za ovu malu obiteljsku, gdje smo na kraju bili jedini posjetitelji, te imali neplanirano privatnu turu.

Obilazak špilje završili smo u ugodnom razgovoru s našim vodičem, ispijajući čaj od kawa-kawa biljke, jedne od najstarijih ljekovitih biljaka koje su Mauri koristili stoljećima za liječenje raznih oboljenja. Ovom prilikom naučili smo dosta o njihovoj povijesti, odnosu Maura i ostatka stanovništva koji su većinom potomci Europljana. Divno iskustvo, i svakako preporučujemo da se radije odlučite za jednu ovako malu agenciju za potpuni doživljaj.

Hobbiton
Ljubitelji Hobita i Gospodara prstenova ovo će mjesto sigurno svrstati na svoju ”to do” listu. Moram priznati, mi se ne ubrajamo u top fanove, pa smo stoga odlučili tek dan ranije kako bismo ipak mogli posjetiti ovaj kultni filmski set, a nekada farmu obitelji Alexander. Karte se svakako moraju rezervirati jer je obilazak definiran po grupama i ograničen na ukupno dva sata. Bez obzira na to što je ovo prava tipična turistička atrakcija, svakako savjetujemo da ju posjetite, ako vam to budžet dozvoljava.

JUŽNI OTOK

Na južni otok možete stići trajektom, ali nama je puno više odgovarala brža opcija – avionom. Letovi unutar zemlje su povoljni i redoviti kroz dan, tako da smo prvi dan već proveli u razgledavanju Christchurcha. Kao i većina gradova, nema se baš što puno za spomenuti. Specifičan je zbog razornog potresa koji je ostavio trag na cijelome gradu. Fokus nam ionako nije bio na gradovima, pa je ovo samo još jedno usputno stajalište. Već ujutro krećemo istraživati prirodne ljepote južnog otoka. Evo što bismo izdvojili:

Arthur’s Pass – Otira Valley
Arthur’s Pass naziv je planinskog prijelaza, ali i cijelog područja u unutrašnjosti južnog otoka. Logično, isti naziv nosi i nacionalni park koji smo posjetili i napravili kratki hajk. Svi nacionalni parkovi koje smo posjetili imaju besplatan ulaz te se ne naplaćuje korištenje parkinga niti wc-a. Dodatni benefit je i pitka voda koja je dostupna gotovo svugdje. Prolazeći ovim dijelom ne možete zaobići poznati vijadukt Otira Valley. Pogled je naravno još bolji s vidikovca!

Franz Josef Glacier – Fox Glacier
Put nastavljamo duž zapadne obale južnog otoka, gdje nas čekaju dva ledenjaka. No prije ledenjaka, slučajno saznajemo u hostelu za prirodan fenomen u njihovoj blizini – Hokitika Gorge. Stajemo i divimo se predivnom mineralnom jezeru tirkizne boje. Kasnije ćemo još nekoliko puta doživjeti ljepotu tirkiznih jezera. Dalje po planu – na ledenjake! Nažalost, jedan od njih, Fox Glacier, bio je zatvoren zbog sigurnosnih razloga, pa smo dan proveli u obilasku doline ledenjaka Franz Josef. Ono što je nas ovdje poprilično uzdrmalo su natpisi svakih nekoliko desetaka metara, ukazujući na godinu i poziciju gdje je ledenjak nekada završavao. Požurite, jer za par desetaka godina moguće da ga više neće uopće biti!

Wanaka
Pitate se gdje lokalci odlaze na godišnji odmor na Novom Zelandu? E, pa točno ovdje! Wanaka je pravi turistički raj, okružena planinama i velikim jezerom (nama doduše ovo jezero izgleda kao pravo pravcato more, s valovima i plažama). Restorani, kafići, kupači po šljunčanim plažama.

Jedino što nedostaje je miris mora i galebovi umjesto patkica, koje nesmetano plivaju u plićaku. Polovica grada bila je u izgradnji apartmana, tako da pretpostavljam kako će ovo postati top turističko mjesto u bliskoj budućnosti. Mi smo naravno iskoristili priliku da se uspemo na malo brdo iznad grada, pa nas je pogled prema dolje pomalo podsjetio na Toskanu. U svakom slučaju, ovo je super mjesto za kratki odmor i ponovni dodir s civilizacijom. I da, nemojte nasjedati na fotke That Wanaka Tree-a, nije niti približno spektakularno kao na internetu. No, prošetajte, fora ga je vidjeti, samo smanjite očekivanja! Ako možete, nemojte propustiti vožnju kroz Waitaki pokrajinu.

Milford Sound
Ovo je bila naša najdalja destinacija na otoku. Dugo smo premišljali bismo li ju preskočili jer zahtjeva dosta vožnje zavojitom cestom. Ali otići na Novi Zeland i ne otisnuti se na otvoreno more uz pogled na fjordove? Nema šanse! Ovo je ujedno najkišovitiji dio otoka, pa nas je tako od jutra pratila kiša. Vožnja do mjesta polaska brodskih tura je zbilja duga i dosadna; uzmite si više vremena nego što predviđa navigacija. Mi smo bili jako na knap, na kraju smo kao ludi turisti trčali i mahali vozaču uz ”Wait, wait”.

Savjet – kupite karte online da izbjegnete potencijalni stres; to je naše generalno pravilo za sve atrakcije koje smo isplanirali kod kuće. Svejedno što nije bilo lijepo vrijeme, doživljaj fjordova je i dalje bio fantastičan! Snaga prirode opet pokazuje svoje lice, dok se pokisli grijemo uz šalicu čaja na udobnim sjedalima starog turističkog broda. Mi smo izabrali malu kompaniju za turu, koja ima malo prisniji odnos prema putnicima. Pod prisniji mislim da vas ne dočekaju samo uz pozdrav i isto tako isprate, već zapošljavaju nekoliko tzv. animatora na brodu s kojima vrlo lako ulazite u razgovor i doznajte i više od samog života na Novom Zelandu. Mi smo tako upoznali dečka iz Škotske, pa nas je razgovor odnio na temu ”koja mjesta posjetiti u Škotskoj”. Za nas je ovo definitivno bio pravi experience, ne samo još jedna turistička tura.

Queenstown
Za razgled ovog grada bit će vam dovoljno jedno popodne, i svakako nećete požaliti! Pitoreskni jezerski grad, okružen planinskim vrhovima ostavit će vas bez daha. Osim prekrasnog pogleda, grad nudi pregršt raznih restorana i kafića poredanih uz pristanište i okolne uličice. Mi smo ovdje napravili kratku pauzu, prošetali okolnim parkom i za ručak odabrali cool moderno mjesto gdje smo uživali u burgerima i pivu. Vožnja okolicom oduzima dah, pa računajte na dodatno vrijeme za stajanje na vidikovcima kako biste ulovili najljepšu fotografiju dana. Također, ovo je područje poznato po vinogradima, pa će ljubitelji vina doći na svoje.

National park Mount Cook
Punim nazivom Aoraki/Mount Cook National Park, s 19 vrhova preko 3.000 metara nadmorske visine, ovo je pravi planinarski raj. Mi smo ovdje proveli dan i pol, obišli glavne šetnice, posjetili glečer i divili se pogledima na okolne vrhove. Ovo je mjesto gdje istinski možete doživjeti najviše planine, zavijene snijegom cijele godine.

Da nam se vratiti, ovdje bismo sigurno proveli nekoliko dodatnih dana. Rezervirajte smještaj unaprijed jer bude poprilično gužvovito i skupo. Ili pak odaberite jeftiniju opciju – kampiranje! Kako god, nemojte zaobići ovaj nacionalni park. Put smo nastavili u smjeru jezera Pukaki, nestvarne tirkizne boje, te nastavili prema još jednom jezeru, Tekapo. Ovo područje poznato je po stargazingu, pa možete odabrati vođenu turu ili jednostavno pronaći mjesto usred noći bez dodatnih osvjetljenja i uživati u prekrasnom zvjezdanom nebu. Svakako posjetite i vidikovac gdje se nalazi Mt. John Observatory za promatranje zvijezda.

Kaikura
Grad se smjestio na istočnoj obali južnog otoka i jedno je od najboljih mjesta na svijetu za whale watching (ovo je jednostavno teško prevesti kao ”gledanje kitova”). Cijeli zaljev je bogat životinjskim vrstama, pa ćete tako na primjer vidjeti stotine morskih lavova koji se izležavaju uz obalu, gomile razigranih dupina koji priređuju pravi show, do već spomenutih kitova.

Mi smo za doživljaj odabrali turu helikopterom, koja je skuplja, ali bolja opcija, obzirom da ćete puno lakše ”uloviti” kita u akciji, a pritom dobiti i predivan panoramski let nad cijelim zaljevom. Ako vam je to ipak izvan budgeta, uvijek možete uskočiti na turu brodom. Svakako probajte neki od ribljih specijaliteta u lokalnoj zalogajnici.

ZA KRAJ PAR KORISNIH ZANIMLJIVOSTI ZA SVAKOGA TKO PLANIRA ”SKOKNUTI” DO NOVOG ZELANDA


PUTOVANJE U NOVI ZELAND – HRANA
Kao i većina road tripera, ovisili smo uglavnom o hrani koju smo pripremili sami, tako da smo se opskrbili u supermarketima. Izbor namirnica je zbilja velik, pa smo čak naletjeli i na našu Vegetu 😉 S obzirom na to da je otok prepun goveda i ovaca koje pasu na sve strane, za razumne novce možete uživati u vrhunskim komadima mesa. Logično, izbor mliječnih lokalnih proizvoda je isto odličan. U restoranima smo jeli nešto manje jer su nam i bili manje dostupni, no ono što jesmo možemo zaključiti – nismo pronašli neko autohtono jelo, ali je zato ponuda šarolika – od steakova do svježe ribe, za svakoga ponešto.

PUTOVANJE U NOVI ZELAND – PRIJEVOZ
Već spomenuto, mi smo rentali auto i s obzirom na nenaseljenost na većini otoka, ovo je definitivno najbolji izbor ako želite vidjeti što više toga. Druga opcija je rentanje kampera, i svakako jedna od popularnijih na otoku. Pripazite ako se odlučite na nju da kampirate na legalnim mjestima i ne obavljate nuždu u prirodi (ovo se nekako podrazumijeva, ali na Novom Zelandu bi vas zbog ovoga vrlo lako mogli kazniti). Nismo koristili javni prijevoz, ali u gradovima je vrlo vjerojatno ok razvijen, dok do većine turističkih atrakcija voze autobusi raznih agencija.

PUTOVANJE U NOVI ZELAND – INTERNET
Besplatni pristup internetu nije nešto što ćete doživjeti kao normalu ovdje. U većini smještaja je wi-fi signal vrlo loš ili ograničen samo na zajednički prostor ili ste pak primorani kupiti na recepciji paket megabajta za bilo kakav pristup internetu. Preporučujem kupnju SIM kartice bilo kojeg lokalnog operatera. Mi smo kupili jednu odmah na aerodromu i time si dosta olakšali.

PUTOVANJE U NOVI ZELAND – PRIRODA I DRUŠTVO
Ne treba spominjati kako je priroda jednostavno ostavlja bez daha. Zbog toga se i dolazi na ovaj otok. Ne čudi da lokalci zato i pridaju dosta pozornosti da ju očuvaju od sve većeg broja turista i stranaca koji se naseljavaju u sve većem broju. Primijetit ćete ogroman broj zaštićenih ptica, većina vrsta koje žive samo na ovom dijelu svijeta. Ljudi su pak, ovdje, iznimno srdačni, otvorenog duha i spremni pomoći. Imali smo par iznimno ugodnih susreta s lokalcima i onima koji su na otok došli prije nekoliko desetaka godina. Svi ostavljaju dojam kako je ovo zemlja gdje je ugodno živjeti.

PUTOVANJE U NOVI ZELAND – TROŠKOVI
Naš dojam je da su cijene nešto skuplje nego u Hrvatskoj, ali čak ispod prosjeka dosta europskih zemalja. Smještaj se može naći po iznimno povoljnim cijenama, a hrana je mrvicu skuplja nego kod nas, do i dalje dovoljno prihvatljivo da se možete ok hraniti za cijelo vrijeme boravka. Jedete li u restoranu, koštat će vas jednako kao neki srednji rang hrvatskog restorana. Sve u svemu, prihvatljivo što se nas tiče. Što se pak tiče načina plaćanja, na gotovo svim mjestima možete plaćati karticom.

PODIJELI ČLANAK