Putovanje na sunčanu Maltu: Doživite savršen spoj Mediterana i Afrike, različitih kultura i naroda

Putovanje na sunčanu Maltu: Doživite savršen spoj Mediterana i Afrike, različitih naroda i kultura
piše Putni Kofer

Zanima vas putovanje na Maltu, otočić koji se smjestio u Sredozemnom moru između Sicilije, Italije i Sjeverne Afrike? Zahvaljujući toplim temperaturama i sunčanim zrakama tijekom cijele godine, Maltu možete posjetiti u bilo kojem mjesecu. Cijela zemlja prostire se na 196 kvadratnih kilometara što je čini lakim odredištem za istraživanje. Pa krenimo…

PUTOVANJE NA MALTU – UPOZNAJTE IMPRESIVNE ATRAKCIJE, BOGATU POVIJEST I LOKALNU KULTURU

Srednjovjekovna utvrda i nekadašnja prijestolnica Malte, Mdina, savršeni je spoj srednjovjekovne i barokne arhitekture. Smještena na vrhu brda s pogledom na velike dijelove Malte, Mdina je mali gradić, bogat poviješću i jedna je od najvećih turistička atrakcija, priznata i kao važna UNESCO-ova baština.

Poznatija kao ‘Silent City’ (Tihi grad), Mdina je okružena starim gradom Rabatom iza zidina, a njene uske srednjovjekovne uličice otkrit će vam priču o stoljećima povijesti i raznim vladarima koji su upravljali Maltom. Plemićke kuće, privatne kapele i katedrale, samo su neke od znamenitosti koje možete posjetiti unutar starih gradskih zidina.

Marsaxlokk, prekrasno malo ribarsko mjesto idealno je za posjetiti nedjeljom, dan kada se okupljaju lokalni ribari sa svježom ribom na otvorenoj gradskoj tržnici. Najveća ribarska luka na Malti u fokusu je brojih fotografa i umjetnika, a ono što je simbolizira su tradicionalne žive boje na brodovima, kućama i štandovima. Pravi mali raj za jednodnevni izlet.

Najmanji glavni grad na svijetu prema broju stanovništva, Valletta, broji ukupno oko šest tisuća stanovnika. Specifičnom arhitekturom, gradskim ulicama i pročeljima zgrada po mnogo čemu podsjeća na Dubrovnik, stoga nimalo ne iznenađuje što je Valletta nerijetko u centru filmskih i serijskih zbivanja. U gradu je snimana i planetarno popularna serija Igra prijestolja.

SAVRŠEN SPOJ MEDITERANA I AFRIKE – NAJBOLJA PLAŽA NA MALTI

Jedna od najpopularnijih plaža na Malti je Blue Lagoon, smještena na otočiću Comino. Plava laguna pruža jednu od najspektakularnijih atrakcija cijelog malteškog arhipelaga koja privlači na stotine turista svakim danom tijekom ljetnih mjeseci.

Plivanje, ronjenje, planinarenje, ispijanje koktela iz korice ananasa, samo su neke od aktivnosti koje možete uklopiti u svoj boravak na Cominu. Trajekti i brodovi do Plave lagune voze svakih desetak minuta, a karta košta 5 eura.

KOJI JE NAJBOLJI NAČIN PUTOVANJA PO OTOKU: JAVNI PRIJEVOZ ILI RENTANJE AUTOMOBILA?

Malta Public Transport‘ najbolji je i najlakši način za istraživanje otoka. Jednokratna cijena putovanja iznosi 2 eura u ljetnim mjesecima, a dostupna je i tjedna turistička kartica za 21 euro s kojom se možete neograničeno voziti po cijelom otoku. Iako je iznajmljivanje automobila na Malti među jeftinijima u Europi, uske ulice, gusti promet i engleska ostavština (vožnja po lijevoj strani ceste) mogu predstavljati prepreku za mnoge vozače.

Preporučeni članci o Malti:

Popajevo selo: Legendarni lik iz crtića ima svoj mali grad na Malti

Izolacija tijekom cijele godine: Malteški otok na kojem službeno žive 3 stanovnika

PODIJELI: