Jedinstvena izložba u Novom Marofu dobar je razlog za posjet tom pitoresknom mjestu u Varaždinskoj županiji

Jedinstvena izložba u Novom Marofu dobar je razlog za posjet tom pitoresknom mjestu u Varaždinskoj županiji
piše Putni Kofer

U petak, 26. ožujka 2021. u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu, održat će se otvorenje izložbe ‘Jedinstvena Rabuzinova umjetnost’ iz Zbirke Vladimira Malogorskog.

‘RABUZINOVI DANI’ U NOVOM MAROFU

Punih mjesec dana posjetitelji će moći razgledati 30 – tak djela iz ove bogate Zbirke koja je nastajala kroz iskreno druženje i prijateljstvo između Ivana Rabuzina i Vladimira Malogorskog. Ulja na platnu, grafike, akvareli, ali i porculan kojeg je Ivan Rabuzin oslikavao za svjetski poznatu tvornicu porculana Rosenthal, krasit će prostor kulturnog centra koji s ponosom nosi ime ovog slikarskog poete.

Obzirom na izazovnu godinu u smislu okupljanja ljudi, program 5. Rabuzinovih dana odvijat će se tokom cijele ove godine, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Očekuje nas tako u narednom razdoblju i izložba digitaliziranih razglednica iz fundusa Zavičajne zbirke Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof, ali i projekcije dokumentarnih filmova, njegovih intervjua, predavanja, likovne radionice te šetnje Rabuzinovim bregima.

STVARALAČKI OPUS IVANA RABUZINA PREPOZNAT JE U CIJELOM SVIJETU

Izuzetno bogat i zanimljiv stvaralački opus Ivana Rabuzina prepoznat je i na svjetskoj razini. Više stotina samostalnih i skupnih izložbi širom svijeta doprinijele su da njegove slike danas krase zidove najuglednijih muzeja, kolekcija i galerija. Rabuzinove motive željeli su i u dalekom Japanu gdje je prema predlošku njegove slike japanski Institut za tekstil izradio veliko kazališno platno za kazalište Takarazuka u Tokyu i veliku zidnu tapiseriju za predavaonicu Muzeja moderne umjetnosti u Urawi.

O Rabuzinu su ispisane mnoge monografije i preko 2500 bibliografskih jedinica potpisanih od likovnih kritičara, povjesničara umjetnosti i književnika. Poznat je i po svojem humanitarnom radu. Na sve ove zanimljivosti podsjećat ćemo kroz 5. Rabuzinove dane tokom cijele godine – njemu u čast.

PODIJELI: