S koferom po Hrvatskoj: Top 3 destinacije iz perspektive glavne urednice Like! Putovanja

Lana Mindoljević u planinama
piše Putni Kofer

Ova je godina u potpunosti promijenila svijet putovanja kakav smo do jučer poznavali. Zbog zatvaranja granica i pod pritiskom epidemije, mnogi su odlučili bolje upoznati svoju zemlju. Otkrivali smo nova mjesta i priče o neistraženim morskim dubinama i planinskim visinama.

Kako bismo i ovu godinu završili s onim što najviše volimo, a to su putovanja, Putni Kofer je odlučio pokrenuti inicijativu S koferom po Hrvatskoj i predstaviti kilometre svih zaljubljenika u putovanje te na takav način pomoći manjim i manje poznatim destinacijama da spremnije dočekaju 2021. godinu.

U nastavku doznajte koje su tri lokacije u Hrvatskoj oduševile Lanu Mindoljević, glavnu urednicu i novinarku turističkog magazina Like! Putovanja Jutarnjeg lista te dobitnicu nagrade Marko Polo za turističko novinarstvo. Upoznajte Lanine najdraže kilometre iz 2020. godine!

VELEBIT

Ova godina za mene je bila godina planinarenja. To bi vjerojatno bila i da nije bilo pandemije koronavirusa, ali ovako su baš svi vikendi bili slobodni za istraživanje prirode. Od svih hrvatskih planina koje sam obišla, Velebit je ona posebna i u mom srcu ima specijalno mjesto.

  Netaknuta i veličanstvena priroda na najzelenijem mediteranskom otoku oduševljava tijekom cijele godine

To je mjesto takve ljepote, da svakim korakom osjećate zahvalnost što možete biti dio tog netaknutog komadića prirode. Ove sam godine Velebit posjetila treći put, ali sam prošla najdužu rutu do sad, sa spavanjem u šatoru u planini, s 15 kilograma na leđima, bez korištenja ijedne blagodati civilizacije. Unatoč jakoj velebitskoj buri, bolnim leđima i nateknutim stopalima, to mi je bilo jedno od najljepših iskustava ove godine.

MLJET

U lipnju sam provela tjedan dana na otoku za koji sam znala da će mi se svidjeti, ali nisam očekivala da ću se toliko zaljubiti i nastaviti maštati o povratku još mjesecima poslije. Prekrasna priroda, plaže, kulturna i povijesna baština, taj otok ima baš sve što ja volim. Nema noćne klubove i afterbeach partije, ali to me i tako godinama već ne zanima.

  Tradicionalna slavonska jela zbog kojih ćete htjeti otputovati u Slavoniju

Šetnja do vrha Montokuc s najljepšim pogledom na  zalazak sunca i Malo i Veliko jezero, istraživanje savršeno očuvane stare rimske palače u mjestu Polače, skok u tirkiznoplavo more Odisejeve špilje, beskrajne šetnje po području nacionalnog parka koji je pravi zemaljski komadić zeleno-plavog raja… Mljet je moja ljetna ljubav, koja, vjerujem, neće trajati samo jednu sezonu.

SLAVONIJA I SRIJEM

Na fotografiji sam ja ispred bajkovitog laganjskog imanja Principovac u Iloku. Nakon što sam popila njihov bajkoviti traminac, no, časna riječ, nije samo vino razlog mog osmjeha. Cijeli taj kraj je kao stvoren da usreći čovjeka. Oduvijek sam veliki obožavatelj istoka Hrvatske, Slavonija mi je jako draga, a ove sam godine iskoristila priliku i prvi put istražila najistočniji dio: Vukovar, Vinkovce, Ilok i sva mala sela i salaše u okolici.

  Otimanje mladenki u Kirgistanu: tradicionalni običaj zbog kojeg strahuju brojne žene

To je kraj koji ima ogroman turistički potencijal: tu su muzeji, prekrasna priroda, povijesna i kulturna baština. Hrana i vina su fenomenalni, svaki gurman će iz ovog kraja otići zadovoljan. No ono što je možda najposebnije su ljudi. Toliko su srdačni, nasmijani, opušteni, i svakog gosta dočekuju kao prijatelja. Svakako ću se vratiti u ovaj kraj i jedva čekam otkriti koje još tajne krije.

PODIJELI: