Savjeti za putovanje kruzerom: Sve što trebate znati prije prvog ukrcaja

Brod za krstarenje
piše Putni Kofer

Krstarenja su dio turizma možda i najviše pogođen koronakrizom. Putnici koji prilikom izbijanja pandemije tjednima nisu mogli s broda, slabe mogućnosti izlolacije na mjestu s tisućama drugih ljudi, manjak komfora u slučaju pridržavanja svih epidemioloških mjera… No, malo po malo kruzeri se vraćaju i ovaj vid turizma sigurno neće propasti. Evo što trebate znati ako razmišljate o krstarenju Mediteranom (ili čak nekim udaljenijim dijelovima svijeta) na nekom velikom kruzeru.

Hrana na kruzeru je besplatna i ima je puno i na svakom koraku. Većina velikih kruzera (među hrvatskim su popularne primjerice tvrtke Costa i MSC) ima više restorana koji poslužuju doručak, ručak i večeru, a u međuvremenu možete na različitim lokacijama „nešto prigristi”: pizzu, burger, kolače… S druge strane, pića se plaćaju, i to ne malo, kao i masaže, casino, wellness usluge… To sve stoji kao u skupim hotelima s 5 zvjezdica.

Na brodu se ne koristi gotovina. Novac se pri dolasku uplaćuje na karticu koja se kasnije koristi kao platežno sredstvo, za otvaranje soba, kao legitimacija na ulasku i izlasku s broda… Ako vam novca ponestane, možete uplatiti još, a ako vam ga ostane na kartici, zadnji dan prije odlaska možete podići gotovinu.

U svakoj luci gdje brod pristane može se uzeti „brodski” izlet u taj grad, no on je višestruko skuplji od samostalnog istraživanja. No, ako se odlučite samostalno istraživati i zakasnite na polazak broda, on vas neće čekati, tako da preuzimate i mali rizik. Mala mjesta u kojima su luke blizu grada zaista je jednostavno sam razgledati (odmah u luci naići ćete na turističke autobuse i lokalne agencije), a za veće u kojima je potrebno i sat, dva do grada (dobar primjer je Cittavecchia, rimska luka) razmislite o brodskom izletu ako želite biti sigurni da ćete sve stići. Ako autobus i zapne u prometu, brodski izletnici se čekaju.

Što se tiče cijena krstarenja, iznos koji reklamira neka agencija nipošto nije konačan. Primjerice, možete naići na cijenu od 3000 kuna za sedmodnevno krstarenje Mediteranom i to zvuči super. No, odmah dodajte oko 1000 kuna lučkih pristojbi koje se ne izražavaju u glavnoj cijeni, prijevoz do luke ukrcaja koji može biti i do 1000 kuna, obavezne napojnice na brodu (skidaju se s kartice i stvarno su obavezne, ako nekom djelatniku želite dodatno zahvaliti gotovinom dapače, ali ovaj trošak ne možete izbjeći) te, naravno, izlete i osobnu potrošnju.

I za kraj, isplati li se sve to? Mišljenja su različita, najčešća je primjedba da je premalo vremena u nekom gradu provesti samo jedan dan. No, ako u suprotnom ta mjesta ne biste ni posjetili, svakako se isplati –  dobijete neku osnovnu sliku o destinaciji i odaberete mjesto gdje se svakako želite vratiti!

PODIJELI: