Hrvatska Toskana: zlatna zemlja vrijednih i marljivih Slavonaca krije brojna bogatstva i dobra

Slavonija - hrvatska Toscana
piše Putni Kofer

Zatvorite oči, duboko udahnite i na trenutak zamislite zlatno nebo, sunce i dukate, miris sijena, hrane i svježi zrak. Osjetite tišinu i lagan pjev ptica uz lagani povjetarac koji vas miluje po licu. Zrak je tako lagan i čist da je svaki udisaj pravo zadovoljstvo. Mirišete cvijet i divite se zlatnim bojama. Opazite što se dogodilo u vašem tijelu samo dok ste razmišljali o tome? U Slavoniji vas čeka sve što ste zamislili, pravi mali raj koji će nahraniti sva vaša osjetila. Cijela Slavonija sastavljena je od dobroga: ovdje vladaju zanosni srednjovjekovni gradići i dobra mjesta, zlatna ravnica i dobra zemlja, slavonski ponos i dobri ljudi te dobra hrana proizvedena na domaćem tlu. Zbog predivnih pogleda koji pucaju na stotine vinograda, šuma, kukuruza i žita te mirnog okruženja koje prekida samo cvrkut ptica, ne čudi da je čest izraz posjetitelja za opis slavonskog kraja – Hrvatska Toskana u malom.

DOBRA MJESTA: ĐAKOVAČKA KATEDRALA, OSJEČKA TVRĐA I ARHEOLOŠKI LOKALITET VUČEDOL U VUKOVARU

Jedna od dominantnijih asocijacija na spomen Slavonije je zlatna ravnica, no jeste li znali da Slavonija krije brojna mjesta kao što su impozantne crkve, tvrđave i lokaliteti koji govore o bogatoj povijesti ovog kraja? Putujete li u srce Slavonije autocestom Slavonika, pred vama će se otvoriti idilični vidici Đakovačke katedrale koja kao da niče iz ravnice. Posvećena je po svetom Petru, a o njenoj ljepoti govorio je i papa Ivan XXIII. rekavši da je to najljepša crkva između Venecije i Carigrada. Ova najmonumentalnija sakralna građevina u Slavoniji prepoznatljiva je po crvenoj boji, a u 84 metra visoku vladaricu đakovačkih vizura ugrađeno je čak sedam milijuna opeka. Zaustavite vozilo i prošećite jednom od najvećih crkava u Hrvatskoj te upoznajte grad biskupa, književnika i slikara.

Đakovo, kao i u cijela Slavonija, njeguje posebnu ljubav prema svojim kulturnim dobrima. Nastavite li putovati prema istoku, doći ćete do Tvrđe, najstarijeg i najvažnijeg simbola grada Osijeka. Kroz stoljeća se njezina namjena mijenjala, no od dovršetka pa sve do danas ova je građevina ostala centar života ponosnih lega. Osječka tvrđa je spomenik nulte kategorije upisan na listu baštine UNESCO-a, a najljepše je što danas možete prošetati putevima starih Kelta, Rimljana i Huna koji su grad branili od najezde Osmanlija. Unutrašnjost zidina puna je mladosti i žila kucavica grada, gdje možete popiti kavu, obići Muzej Slavonije i popričati s gostoljubivim domaćinima o gradu koji život znači.

Na samo 30-tak minuta vožnje od Osijeka, produžite svoj posjet i zastanite u Vukovaru – gradu heroju koji se danas s pravom naziva modernim europskim gradom. Odvojite dio vremena da obiđete sva mjesta koja su postala simbol obrane i stradanja, prekrasni dvorac Eltz na samoj obali Dunava u kojem je smješten Gradski muzej Vukovar te Muzej vučedolske kulture, jedinstveni edukativni hram koji se smjestio na 1200 četvornih metara. Riječ je o jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi. U njemu možete doslovno prošetati kroz povijest i način života te davne kulture.

DOBRA ZEMLJA: ZLATNO ŽITO, ZELENA ŠUMA, KOPAČKI RIT I PAPUK

Slavoniju okružuju tri velike rijeke: Sava, Drava i Dunav, a zahvaljujući njima te brojnim rječicama i potocima koji ispresijecaju zlatne ravnice, ovaj je kraj bio inspiracija mnogim pjesnicima i književnicima koji su skladali stihove o zelenim nepokošenim livadama i krošnjama u kojima se nastanio proljetni vjetar. Dragocjena slavonska zemlja danas je pojam za hranjenje, stvaranje i ljepotu, a na istoku Hrvatske možete pronaći i neke od najljepših prirodnih fenomena naše zemlje. U pet županija koje se administrativno smatraju Slavonijom nalaze se čak dva parka prirode.

Na mjestu gdje se spajaju poznate rijeke Dunav i Drava priroda je napravila osobit fenomen Park prirode Kopački rit. Zbog nevjerojatne prirodne ljepote, Kopački rit mnogi nazivaju i europskom Amazonom, a kad kročite na njegovo tlo, otkrit ćete čitav jedan začaran svijet skrivene raskoši koji pruža osjećaj mira, spokoja i jedinstva s prirodom. Među stoljetnim stablima tikveških šuma nalazi se preko 300 različitih vrsta ptica, ali i sisavci poput jelena, srne, divlje svinje, divlje mačke, vidre, dabra, jazavca… Za ljubitelje aktivnog odmora tu je i Papuk, jedinstvena oaza prekrasne prirode, svježine i mira, idealna za bijeg od stresa i svakodnevice.

DOBRI LJUDI: GOSTOLJUBIVA NARAV I SLAVONSKI PONOS

Slavonci su postali nadaleko poznati po svojoj gostoljubivoj naravi i tamo ćete zaista osjetiti širokogrudnost domaćina, a kako sami kažu, ta njihova duša slavonska obasja sve! Potvrdit će vam to svi oni koji su posjetili ovaj kraj: ljudi su dobri, pristupačni, uvijek spremni da pomognu. Nemojte se iznenaditi i ako vas u najvećem gradu istočne Slavonije nazovu lega jer u Osijeku su svi lege. Ta riječ označava toplinu, prisnost, neku privrženost koja je toliko karakteristična za cijelo ovo područje.

Ovo je kraj u kojem ljudi gaje duboko poštovanje naspram zemlje hraniteljice, a ponosni Slavonci su oduvijek znali kako svoje bogatstvo pretvoriti u slastan zalogaj. Njihova toplina i šarm najbolje se očituju za stolom: uvijek spremni za druženje uz čašu vina i fini zalogaj, servirat će vam sve što kuća može ponuditi, a budite sigurni da Slavonci najbolje znaju kako spraviti hranu za dušu.

DOBRA HRANA: TEHNOLOŠKA RENESANSA NEKAD TRADICIONALNOG RAVNIČARSKOG KRAJA

Gastronomija je oduvijek bila dio čovjeka te egzistencijalna potreba u svakodnevnom životu, a Slavonija itekako ima što za ponuditi kada je u pitanju dobra hrana: kulen, fiš, čobanac, tačke i salenjaci samo su neki od poznatih specijaliteta. No, jeste li znali da je u Slavoniji moguće proizvesti vrhunski pršut? Osim tradicionalnih jela karakterističnih za ovo područje, danas Slavonci putem inovativne tehnologije i mediteranske recepture proizvode i domaći pršut – DOBRO. Proizvod rumene boje, karakteristično blagog i sočnog okusa te nježne i mekane strukture proizvodi se od samo dva sastojka: svinjskog buta koji dolazi od isključivo svježeg mesa slavonske svinje i jadranske soli. Njegova posebnost leži u specifičnom načinu pripreme koji traje najmanje 400 dana, a njegova rumena boja savršeno se stapa sa slavonskim rumenim jutrima i mirisnim zorama.

Svi znamo da sve počinje od zemlje koju imamo – na njoj se proizvodi hrana za životinje, uzgaja stoka, izgrađuju pogoni za preradu i pakira meso, a DOBRO proizvodi napravljeni su isključivo od sastojaka uzgojenih na slavonskoj zemlji. Slavonija 21. stoljeća je napredna, tehnološki moderna i predvodnik novih standarda i trendova. Danas ćete tamo pronaći moderne divove poput tvrtke Žito koja je automatizirala proizvodnju tradicionalnih proizvoda i pokazala da se i nekad netipični proizvodi mogu raditi u Slavoniji. Za njihovo meso otimaju se svi oni koji obožavaju okuse slavonske ravnice, a takvo DOBRO se manifestira na razne načine – od zadovoljnih nepaca zahtjevnih gurmana, do činjenja dobroga za dobrobit i razvoj cijele Slavonije.

Zahvalnost prema prirodi ili radišne ruke marljivih Slavonaca… Bez obzira kojem faktoru pripisali sva slavonska dobra, jedno je sigurno – ova najistočnija hrvatska regija idealna je za bijeg od svakodnevice, potpunu relaksaciju i uživanje u prirodnim ljepotama netaknute prirode. Zlatna, plodna i lijepa Slavonija danas itekako parira talijanskoj pokrajini Toskani! Spremite kofere i uvjerite se sami.

PODIJELI: