Mistična, očuvana i divlja Lika: Istražite najrjeđe naseljenu hrvatsku regiju

Lika stari mlinci
piše Putni Kofer

Stigao je vikend, praznik, godišnji odmor ili jednostavno imate slobodan dan, a želite negdje na izlet? Posjetite Liku, najrjeđe naseljenu hrvatsku regiju koja je prepuna prirodnih ljepota. U slikovitoj Gackoj dolini čekaju vas prekrasni izvori, treća najduža ponornica na svijetu i najčistija rijeka u Europi. Tu su i stare mlinice, ruralni ambijent u duhu prošlih vremena, brojne aktivnosti kao što su quad safari, biciklizam, kajakarenje te bogata lička kuhinja koja će vas oduševiti zavodljivim mirisom i okusom.

ŠTO POSJETITI U LICI – DOLINA GACKE, STARI MLINOVI I IZVORI

Aktivan odmor u Gackoj dolini postaje sve zanimljivija destinacija za sve one koji žele otkrivati još neistražena mjesta. Ovo područje je bogato biljnim i životinjskim svijetom, gustim zelenim šumama, nepreglednim pašnjacima i najljepšim livadama na svijetu.

Unajmite kajak ili kanu i krenite u otkrivanje mirnih i tajnovitih tokova Gacke. Za vožnju kajakom ili kanuom vam ne treba iskustvo veslanja, samo malo dobre volje, par zaveslaja ručicama i eto vas! Nakon toga posjetite njene najveće izvore – Majerovo, Tonković i Klanac vrilo.

Vrela Gacke, ili kako ih narod iz Like zove ‘vrila’, kriju stare mlinice koje su danas stavljene u turističku funkciju. Mlinari će vam prezentirati svoje bogato obrtničko znanje i pokazati kako upravljaju mlinovima. Kod njih možete kupiti domaće brašno te druge tradicionalne proizvode poput ajvara, jabučnog octa, džemova, sokova i likera.

ŽUPANIJA VELIKIH POTENCIJALA

Lički kraj zasigurno zaslužuje biti rame uz rame puno poznatijim domaćim destinacijama zbog značajnog potencijala kojeg nudi za aktivan odmor u prirodi. Malo tko se u Lici zaustavi, a kroz nju prolaze stotine tisuća turista iz cijelog svijeta i redovito joj se dive pogledom iz automobila. Ova tajnovita i tiha rijeka te bajkovita dolina ugodno će vas iznenaditi, domaćini će vas lijepo ugostiti, a imat ćete priliku uživati u bogatstvu okusa i mirisa ličke kuhinje.

Zelen, sočan, bogat, mirisan i šarolik kraj… ‘Tko god jednom dođe na Gacku, uvijek će joj se vraćati’.

PODIJELI: