Tri prekrasne pješačke staze u blizini Zagreba za aktivan vikend u prirodi

Tri prekrasne pješačke staze u blizini Zagreba za aktivan vikend u prirodi
piše Putni Kofer

Zimski mjeseci i bez lockdowna pružaju ograničene mogućnosti za izlete i putovanja, a s trenutnim epidemiološkim mjerama popis mogućih izleta dodatno je sužen. Planine su prekrivene snijegom, pa ako ne želite kliziti padinama ili nemate dovoljno dobru opremu za zimsko planinarenje, predlažemo vam da istražite šetnice u neposrednoj blizini Zagreba! Čist zrak, prekrasna priroda, a bez teškog terena idealna su kombinacija za vikende pred nama.

POUČNA PJEŠAČKA STAZA ŠUMARICA

Staza u Turopolju povezuje naselja Krušak i Kozjaču, a lako ćete ju pronaći ako u Google karte upišete samo ime staze – navigacija će vas dovesti na njezin sam početak! Tu ostavite automobil i krenite u šetnju dugu devet kilometara. Staza nije kružna, pa ćete se morati vratiti istim putem, što ukupan broj kilometara povećava na 18: sami procijenite u kojem trenutku vam je dovoljno i spremni ste za povratak. Puteljak vodi kroz šumu, šumskim obroncima i usjecima, uz potok Curek i preko potoka Kozara, potom uz vinograde i vikendice sve do vidikovca Lakovica nedaleko od Kozjače.

  Veličanstveni svijet prirode: Upoznajte Lonjsko polje, dom omiljenih životinja

Staza je odlično obilježena i nema šanse da se izgubite – na drveću će vas dočekivati markacije u obliku bijelog cvijeta sa žutim tučkom, a svakih toliko postavljeni su i  putokazi s procjenom vremena potrebnog do određenog kraja staze. Lagana šetnja koja umjereno umara tijelo, ali odmara dušu!

STAZA STUBLOV ZDENAC

Na području svetonedeljskih brega uređeno je šest kružnih pješačko rekreacijskih staza koje su označene turističkom signalizacijom te na pojedinim dijelovima opremljene interpretacijskim pločama i klupicama za odmor. Staza Stublov zdenac dugačka je 11 kilometara i dobila je ime po zdencu s kojeg su se mještani Male Gorice opskrbljivali vodom.

  Uskočite u kajak ili kanu, uzmite veslo u ruke i krenite u otkrivanje mirnih i tajnovitih tokova Gacke

Staza počinje i završava na glavnom trgu u Svetoj Nedelji, Trgu Ante Starčevića, a za prehodati ju, ovisno o tempu i kondiciji, treba od četiri i pol do pet i pol sati. Dijelom se krećete kroz slikovita mjesta svetonedeljskog kraja, a put vas dovodi i do šume i grebena, sve do Stublovog zdenca po kojem je dobila ime – tu možete natočiti pitku vodu. Kroz šumske puteljke, makadame i nešto asfalta, put vas vodi natrag u centar Svete Nedelje.

ŠUME U OKOLICI ZAGREBA – DOLINA SLAPNICE

U parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje skrila se jedna od najljepših dolina u Hrvatskoj, udaljena tek 40-ak kilometara od Zagreba, ali često nepravedno zanemarena. Riječ je o dolini Slapnica, šetnici koja prati tok rijeke koja svoje ime duguje upravo bojnim slapovima koji će vas oduševljavati duž rute.

  6 dobrih razloga da isprobate... Jedrenje!

Početka točka za izlet je mjesto Medved draga, gdje treba parkirati kod kamenoloma. Staza je duga oko sedam kilometara, a s nje ćete malo skrenuti kako biste posjetili dva najljepša slapa: Vranjački slap i Brisalo. Nije kružna, pa se potrebno istim putem vratiti, tako da za izlet, s uključenim opuštanjem i odmorom kod Draganova mlina (jedine stalno naseljene kuće u dolini) odvojite oko pet sati čistog, opuštenog uživanja.

PODIJELI:

Booking.com