Upoznajte bogatu unutrašnjost Istre i dozvolite ovim slikovitim mjestašcima da vas osvoje

Najljepša mala mjesta u Istri: upoznajte bogatu unutrašnjost Istre
piše Putni Kofer

Vidjeli ste Pulu, divili se Areni, razgledali Brijune? Obožavate Rovinj, znate za Poreč, Vrsar i Umag? Istra je predivna, svatko tko ju je posjetio će se složiti, no jeste li znali koliko je čarobna njezina unutrašnjost, zeleno srce najvećeg hrvatskog poluotoka? Neka vam mjesta na brežuljcima i u dolinama Istre ne budu samo usputna postaja prema nekom morskom odredištu. Krenite na izlet i dozvolite ovim slikovitim mjestašcima da vas osvoje!

MOTOVUN

Najpoznatije brdo filmova u Hrvatskoj svoju širu popularnost može zahvaliti filmskom festivalu koji već godinama na njegove ulice dovodi tisuće turista, al i bez festival otkrili su ga zaljubljenici u mirni seoski život i očuvanu mediteransku arhitekturu. Slikoviti pogled na gradić na brdu oduševljava još dok mu se približavate, iz daljine, a kad se napokon uvučete u njegove ulice, osjetite mirise tartufa iz fenomenalnih lokalnih restorana, osvojit će vas zauvijek.

HUM

Legenda kaže da su divovi gradili gradove u dolini rijeke Mirne, a kamenje koje im je ostalo nabacili su na vrh brda i tako je nastao Hum. Danas je najpoznatiji kao “najmanji grad na svijetu” u kojem danas živi svega 30-tak stanovnika. Izgubite se u njegovim kamenim uličicama, probajte neke od poznatih rakija po kojima je poznat, posebice bisku, a možete obići i aleju glagoljaša koja počinje u Roču i nakon sedam kilometara završava upravo u Humu.

KOTLI

Oni isti divovi, koji su od kamena gradili mjesta u dolini Mirne, nakon teškog su se dana dolazili odmoriti u Kotle, selo kroz koje protječe Mirna i koje oduševljava prekrasnom prirodom. Cijelo je selo danas zaštićena ruralna sredina, najpoznatija po starom mlinu koji i danas odoljeva zubu vremena te sačuvanim kortama, baladurima, voltama i slikovitim dimnjacima.

GROŽNJAN

Nešto veći od ranije nabrojanih, Grožnjan je poseban gradić ne samo po istarskim, hrvatskim, nego čak i svjetskim standardima. To je doslovno grad umjetnika i umjetnosti! Njegove su ulice kao galerija na otvorenom, a posebno oživljava pred ljeto i u samom srpnju i kolovozu kad se u njemu održavaju muzičke akademije za mlade, likovne, plesne i dramske radionice, slikarske intervencije…

PODIJELI: