Upoznajte bogatu unutrašnjost Istre i dozvolite ovim slikovitim mjestašcima da vas osvoje

Najljepša mala mjesta u Istri: upoznajte bogatu unutrašnjost Istre
piše Putni Kofer

Vidjeli ste Pulu, divili se Areni, razgledali Brijune? Obožavate Rovinj, znate za Poreč, Vrsar i Umag? Istra je predivna, svatko tko ju je posjetio će se složiti, no jeste li znali koliko je čarobna njezina unutrašnjost, zeleno srce najvećeg hrvatskog poluotoka? Neka vam mjesta na brežuljcima i u dolinama Istre ne budu samo usputna postaja prema nekom morskom odredištu. Krenite na izlet i dozvolite ovim slikovitim mjestašcima da vas osvoje!

MOTOVUN

Najpoznatije brdo filmova u Hrvatskoj svoju širu popularnost može zahvaliti filmskom festivalu koji već godinama na njegove ulice dovodi tisuće turista, al i bez festival otkrili su ga zaljubljenici u mirni seoski život i očuvanu mediteransku arhitekturu. Slikoviti pogled na gradić na brdu oduševljava još dok mu se približavate, iz daljine, a kad se napokon uvučete u njegove ulice, osjetite mirise tartufa iz fenomenalnih lokalnih restorana, osvojit će vas zauvijek.

  Nedostaju vam muzeji? Pet virtualnih tura uz koje će vam biti malo manje žao što ste zatočeni doma

HUM

Legenda kaže da su divovi gradili gradove u dolini rijeke Mirne, a kamenje koje im je ostalo nabacili su na vrh brda i tako je nastao Hum. Danas je najpoznatiji kao “najmanji grad na svijetu” u kojem danas živi svega 30-tak stanovnika. Izgubite se u njegovim kamenim uličicama, probajte neke od poznatih rakija po kojima je poznat, posebice bisku, a možete obići i aleju glagoljaša koja počinje u Roču i nakon sedam kilometara završava upravo u Humu.

  Odmor od gradske vreve: najljepša mjesta za izlete u okolici Zagreba

KOTLI

Oni isti divovi, koji su od kamena gradili mjesta u dolini Mirne, nakon teškog su se dana dolazili odmoriti u Kotle, selo kroz koje protječe Mirna i koje oduševljava prekrasnom prirodom. Cijelo je selo danas zaštićena ruralna sredina, najpoznatija po starom mlinu koji i danas odoljeva zubu vremena te sačuvanim kortama, baladurima, voltama i slikovitim dimnjacima.

GROŽNJAN

Nešto veći od ranije nabrojanih, Grožnjan je poseban gradić ne samo po istarskim, hrvatskim nego čak i svjetskim standardima. To je doslovno grad umjetnika i umjetnosti! Njegove su ulice kao galerija na otvorenom, a posebno oživljava pred ljeto i u samom srpnju i kolovozu kad se u njemu održavaju muzičke akademije za mlade, likovne, plesne i dramske radionice, slikarske intervencije…

PODIJELI: