Što posjetiti u Dubrovniku

Vodič kroz Dubrovnik

Biser Mediterana, Grad s velikim G, simbol slobode i razglednica Hrvatske poznata u cijelom svijetu – sve je to Dubrovnik, najjužniji i po mnogima najljepši hrvatski grad. Povijest grada je duga i burna, a zlatno doba Dubrovačke republike bilo je u 16. stoljeću kada su se Dubrovčani odvojili od Mletačke vlasti i postali jednom od najvažnijih luka na Jadranu. Hodajući Dubrovnikom imat ćete osjećaj da ste i sami postali dijelom njegove povijesti, a možda vam se njegove uličice, trgovi i zgrade učine poznatima – to je zato što je Dubrovnik već dugo omiljena kulisa najpoznatijim svjetskim filmovima i serijama.
1

ŠTO POSJETITI U DUBROVNIKU? UPOZNAJ GRAD KROZ PRIČE OČUVANIH ZNAMENITOSTI

Bez premca, u oštroj konkurenciji, najimpresivniji je dio grada njegova stara jezgra, smještena unutar povijesnih zidina. Krenite glavnom ulicom stare jezgre, Stradunom, koji dugačak 298 metara i duž njega se nižu impresivne turističke atrakcije. U Stari grad možete ući kroz najpoznatija vrata, ona na Pilama, ali tu su i ostala poznata gradska vrata poput onih na Pločama, Vrata od Buže, Vrata od Ribarnice i Vrata od Ponte. Na Stradunu se nalaze Velika i Mala Onofrijeva česma, gradski zvonik sa satom visok 30 metara, a uz Stradun, na trgu od Luže, naći ćete crkvu sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika ispred kojeg se nalazi poznati Orlandov stup. U istoj šetnji ne propustite razgledati slavni Knežev dvor i renesansnu palaču Sponza. Svaki korak koji napravite Stradunom otkrit će vam novu atrakciju i oduševiti vas novim detaljem iz povijesti ovog grada!

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

Ne smijete propustiti šetnju Dubrovačkim zidinama, koje su jedan od najočuvanijih fortifikacijskih sustava u Europi i najpoznatija znamenitost Dubrovnika. Gradnja prvih utvrda započela je već u 8. stoljeću, ali je najintenzivnija izgradnja bila od sredine 15. do kraja 16. stoljeća. Srećom, veliki potres 1667. nije ih mnogo oštetio. Duge su gotovo dva kilometra, na nekim dijelovima visoke 22 metara, a sastoje se od pet tvrđava i 16 kula i bastiona. Tri su ulaza na gradske zidine: na Stradunu kod vrata od Pila, kod Tvrđave sv. Ivana i kod Tvrđave sv. Luke. Pojedinačna ulaznica stoji 200 kuna, no brojne skupine građana imaju pravo na popust pa kontaktirajte Društvo prijatelja dubrovačke starine i raspitajte se jeste li u nekoj od tih grupa.

2

DVIJE POZNATE TVRĐAVE

Dvije poznate dubrovačke tvrđave, Lovrijenac na Pilama i Revelin na Pločama, odvojene su od zidina, ali spadale u obrambeni sustav grada. Revelin je poznat kao pozornica brojnih kulturnih događanja tijekom Dubrovačkog ljetnog festival. Tvrđava Lovrijenac je pak smještena na litici visokoj 37 metara, a sagrađena je kako bi se zaštitio prilaz gradu s mora, sa zapadne strane. Na ulazu stoji natpis na latinskom: Non bene pro toto libertas venditur auto. To znači “sloboda se ne prodaje ni za svo blago ovog svijeta” i pokazuje koliko je upravo ta sloboda, lijepa, draga i slatka, Dubrovčanima oduvijek bila važna! Tijekom Dubrovačkog ljetnog festivala u Lovrijencu se izvode brojna dramska djela, a tijekom cijele je godine otvoren za posjetitelje po cijeni od 50 kuna.

3

UMJETNIČKO SRCE DUBROVNIKA

Jeste li znali da je prva uređena karantena bila upravo u Dubrovniku? Lazareti su izgrađeni na istočnom ulazu u Stari grad. Gradnja je trajala od 1627. do 1647. godine kako bi se grad zaštitio od kuge i ostalih nevidljivih neprijatelja. Danas su kao jedina potpuno očuvana karantenska građevina na europskom dijelu Mediterana pod zaštitom UNESCO-a. Danas se ta četvrt smatra umjetničkim srcem Dubrovnika: u deset lađa održavaju se izložbe, koncerti, radionice, predavanja, studentski teatar…

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju
4

BRDO SRĐ S KOJEG PUCA POGLED NA GRAD

Ne propustite se popeti na brdo Srđ, koje oduvijek čuva leđa Dubrovniku. Sa Srđa su snimljene najpoznatije fotografije Dubrovnika jer je pogled na staru jezgru i zidine naprosto spektakularan. Popeti se možete pješke, žičarom (karta za odrasle u jednom smjeru stoji 60 kuna, a za dva smjera 100 kuna), autom ili taksijem koji vrhu mogu prići uskom asfaltiranom cestom.

5

UZMITE JEDNU OD BROJNIH VOĐENIH TURA I UPOZNAJTE GRAD KROZ FILMSKE PRIČE

Ako ste obožavatelj serije Igra prijestolja sigurno već znate da je Dubrovnik u njoj fantastično “odglumio” glavni grad sedam kraljevstava, King’s Landing (Kraljev grudobran). Ako ne želite sami tražiti najvažnije lokacije iz serije, uzmite jednu od brojnih vođenih tura. Vodiči će vam na svim ključnim mjestima pokazati fotografije scena koje su na tom mjestu snimane – od sad već slavnih Cerseinih stepenica, obale s koje Sansa bježi iz grada, zidina kojima svi pripadnici Lannistera tijekom sedam sezona hodaju… No, nije samo ta serija ovdje snimana. Dubrovnik je poslužio i kao kulisa za nove filmove iz serijala Ratovi zvijezda, novog Robin Hooda…

6

IZLET NA LOKRUM

Iako u samom gradu imate danima što raditi i razgledavati, ipak izdvojite jedan dan na izlet na Lokrum, otočić do kojeg vozi brodica iz samog grada. Vožnja traje samo 10 minuta, a čim stupite na taj nevjerojatan otok bit će vam jasno zašto je to već stoljećima omiljeno izletište Dubrovčana. Lokrum je 1963. proglašen prirodnim rezervatom, a 1976. specijalnim rezervatom šumske vegetacije.

U blizini Dubrovnika, kao idealno odredište za izlet, su i prekrasni Elafitski otoci: Šipan, Koločep, Lopud, Daksa, Sv. Andrija, Ruda, Mišnjak, Jakljan, Kosmeč, Goleč, Crkvina, Tajan, Olipa i mnogi manji otočići.

7

AUTENTIČNA DALMATINSKA KUHINJA: GDJE DOBRO JESTI U DUBROVNIKU?

Cijene kave, hrane i pića u Dubrovniku svakog su ljeta tema na društvenim mrežama i u nekim medijima. Pojedini lokali na ekskluzivnim lokacijama zaista jesu skupi, no Dubrovnik je vjerojatno najveći hrvatski brend u svijetu i to treba naplatiti onima koji si to mogu priuštiti. No to ne znači da ćete svugdje u Dubrovniku bankrotirati čim sjednete. Maknite se sa Straduna i cijene će biti tek neznatno više nego u drugim hrvatskim gradovima, a i ručak se može pojesti za pristojne novce. Potražite restoran Dubravka, s domaćom hranom po pristojnim cijenama, zatim Pantarul, kavanu Teatar ili slastičarnicu Dolce Vita: neka od tih mjesta nalaze se ni desetak minuta šetnje od najstrožeg centra. A ako si možete priuštiti ono najbolje i najskuplje, posjetite restoran 360 koji je ovjenčan Michelinovom zvjezdicom ili legendarnu Nautiku.