Grad Šibenik

Vodič kroz Šibenik

Krešimirov grad, kako se još naziva Šibenik, bio je prvi grad u svijetu s izmjeničnom strujom i prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio javnu rasvjetu, za što je zaslužna hidroelektrana izgrađena na Krki 1895. godine – prva u Europi i druga u svijetu. Šibenik je također jedan od najstarijih gradova na hrvatskoj obali, grad velikog Dražena Petrovića, grad sporta i kulture. Posljednjih godina mnogo se ulaže u obnovu njegovih najljepših povijesnih atrakcija, kao i u turističku ponudu pa je sve češći izbor gostiju koji stižu u Hrvatsku.
1

ŠTO POSJETITI U ŠIBENIKU? UPOZNAJ GRAD KROZ PRIČE OČUVANIH ZNAMENITOSTI

Katedrala svetog Jakova centralna je građevina u gradu i neizostavni detalj svake njegove razglednice. Datira iz 15. i 16. stoljeća, gradili su je Nikola Firentinac i Juraj Dalmatinac, a 2000. godine je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Zanimljiv detalj na pročelju katedrale su skulpture 71 glave: smatra se da su to individualni portreti izrađeni prema konkretnim, stvarnim suvremenicima Juraja Dalmatinca!

Za uzbudljiv jednodnevni city break ne morate daleko, do ovih prekrasnih gradova nećete voziti više od dva sata

Znamenitosti Šibenika nastavite istraživati na otočiću Ljuljevcu, na ulazu u kanal svetog Ante, na kojem se nalazi druga šibenska atrakcija upisana na listu svjetske baštine UNESCO-a. To je jedna od četiri šibenske tvrđave te jedinstvena renesansna građevina venecijanskog fortifikacijskog graditeljstva. Posebnost tvrđave svetog Nikole je to što je do danas zadržala izvornu formu. Nedavno je kompletno obnovljena i može se razgledati, cijena je za odrasle u srcu sezone 130 kuna, a van sezone 75 kuna.

2

TVRĐAVA BARONE

Druga šibenska tvrđava koja je prije nekoliko godina zasjala novim sjajem je tvrđava Barone, na kojoj se često ljeti održavaju koncerti u posebnom ambijentu i atmosferi. Izgrađena je odmah nakon tvrđave sv. Ivana pred dolazak osmanske vojske tijekom Kandijskog rata, a taj događaj danas kao turist možete doživjeti kroz tehnologiju proširene stvarnosti, a kroz tvrđavu vas na nekim dijelovima vodi i hologram Juraja Dalmatinca.
Osim ove dvije, Šibenik se ponosi još dvjema tvrđavama: sv. Ivana i sv. Mihovila. Svaka je sa svoje strane kroz povijest brižno čuvala grad od neprijatelja.

3

UPOZNAJTE LJEPOTE STARE GRADSKE JEZGRE

Osim brojnim sakralnim građevinama, poput najupečatljivije katedrale sv. Jakova, palačama i kućama plemića i pučana, portalima, butama i drugim znamenitostima, stara gradska jezgra se ističe ljepotom svog središnjeg gradskog Trga Republike Hrvatske. Taj je trg već stoljećima središte gradskog života. Tu je i Trg s četiri bunara, koji je nekad bio gradska cisterna izgrađena 1453. godine. Daljnja šetnja centrom dovest će vas do Velike lože, Kneževe i Biskupske palače te brojnim drugim vrijednim građevinama koje čuvaju povijesne tajne.

Znate li koja tri grada u Hrvatskoj imaju gotovo identičan spomenik? Poznat je po uzdignutom prstu, knjizi u ruci i nožnom palcu koji donosi sreću
4

BROJNI PARKOVI I MIRISNE ŠETNICE

Šibenik je i vrlo zelen grad, pun parkova i mirisnih šetnica. Jedan od njih je samostanski mediteranski vrt sv. Lovre, obnovljen i otvoren 2007., nakon što je gotovo sto godina bio zaboravljen. Jedini je samostanski vrt takve vrste u Hrvatskoj. U središtu vrta je zdenac, a oko njega raste ljekovito i začinsko mediteransko bilje. Tu je i Perivoj Roberta Visianija, jedan od najljepših dalmatinskih parkova u kojem je spojena perivojna kultura i krajolik, a koji datira iz 1895. godine. Za šetnju, trčanje ili vožnju bicikla posebna je i šetnica u kanalu sv. Ante koja spaja prirodne ljepote i prekrasan panoramski pogled na Šibenik, šibenski arhipelag i tvrđavu sv. Nikole.

Od adrenalinskih sportova, preko biciklističkih i pješačkih staza pa sve do dugih šetnica uz more – odaberite svoju dozu uživanja i provedite nezaboravan aktivni odmor u Šibeniku.

5

JADRIJA – OMILJENO KUPALIŠTE ŠIBENČANA

Najpoznatija gradska plaža je Jadrija, a s plaže Banj se pruža prekrasan pogled na stari grad. Od poznatih plaža nikako nemojte zaobići plažu Rezalište koja se nalazi u Brodarici, a popularna je i plaža Martinska koja se nalazi na poluotoku nasuprot stare gradske jezgre. Isplati se potegnuti i malo dalje, do Solarisa. Pješčana plaža tirkiznog mora privlači posjetitelje iz ostalih mjesta na Jadranu te je odlična za cjelodnevni odmor, pogotovo za obitelji s malom djecom.

6

AUTENTIČNA DALMATINSKA KUHINJA: GDJE DOBRO JESTI U ŠIBENIKU?

Ako je vjerovati onoj staroj uzrečici da gastronomija nije samo vještina, nego i prava umjetnost – onda su Šibenčani majstori u pripremanju hrane. Od Michelinovih nagrađivanih objekata, autentičnih dalmatinskih konoba pa sve do modernih, mediteranskih lokala kojima je teško odoljeti – restorani u Šibeniku imaju nevjerojatno bogatu i raznoliku kuhinju koja može zadovoljiti gurmane svih ukusa.

Više puta proglašavan najboljim hrvatskim restoranom, šibenski Pelegrini potvrdio je tu kvalitetu i na međunarodnoj razini okitivši se jednom Michelinovom zvjezdicom. To je svakako adresa za savršen gastronomski ručak, a ako ste za nešto jednostavnije i povoljnije, potražite konobe Šimun, Marenda, tapas&vine bar Vino&Ino, Peperoncino, Pjat, Nostalgiju…

U Šibeniku vlada autohtona mediteranska spiza, riba na sve načina, janjetina i teletina s bižima, a u gostionicama ćete naći i stara narodska jela kao što su tripice. Ne zaboravite sve zaliti domaćim vinom: u ovom kraju vladaju crna vina, a “domaća” sorta je Babić iz okolnih vinograda.