Grad Šibenik

Vodič kroz Šibenik

Krešimirov grad, kako se još naziva Šibenik, bio je prvi grad u svijetu s izmjeničnom strujom i prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio javnu rasvjetu, za što je zaslužna hidroelektrana izgrađena na Krki 1895. godine – prva u Europi i druga u svijetu. Šibenik je također jedan od najstarijih gradova na hrvatskoj obali, grad velikog Dražena Petrovića, grad sporta i kulture. Posljednjih godina mnogo se ulaže u obnovu njegovih najljepših povijesnih atrakcija, kao i u turističku ponudu pa je sve češći izbor gostiju koji stižu u Hrvatsku.
1

ŠTO POSJETITI U ŠIBENIKU? UPOZNAJ GRAD KROZ PRIČE OČUVANIH ZNAMENITOSTI

Katedrala svetog Jakova centralna je građevina u gradu i neizostavni detalj svake njegove razglednice. Datira iz 15. i 16. stoljeća, gradili su je Nikola Firentinac i Juraj Dalmatinac, a 2000. godine je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Zanimljiv detalj na pročelju katedrale su skulpture 71 glave: smatra se da su to individualni portreti izrađeni prema konkretnim, stvarnim suvremenicima Juraja Dalmatinca!

Na kojem se jadranskom otoku nalazi jezero slanije od mora? Dio je zaštićenog prirodnog područja i savršeno je za kupanje

Znamenitosti Šibenika nastavite istraživati na otočiću Ljuljevcu, na ulazu u kanal svetog Ante, na kojem se nalazi druga šibenska atrakcija upisana na listu svjetske baštine UNESCO-a. To je jedna od četiri šibenske tvrđave te jedinstvena renesansna građevina venecijanskog fortifikacijskog graditeljstva. Posebnost tvrđave svetog Nikole je to što je do danas zadržala izvornu formu. Nedavno je kompletno obnovljena i može se razgledati, cijena je za odrasle u srcu sezone 130 kuna, a van sezone 75 kuna.

2

TVRĐAVA BARONE

Druga šibenska tvrđava koja je prije nekoliko godina zasjala novim sjajem je tvrđava Barone, na kojoj se često ljeti održavaju koncerti u posebnom ambijentu i atmosferi. Izgrađena je odmah nakon tvrđave sv. Ivana pred dolazak osmanske vojske tijekom Kandijskog rata, a taj događaj danas kao turist možete doživjeti kroz tehnologiju proširene stvarnosti, a kroz tvrđavu vas na nekim dijelovima vodi i hologram Juraja Dalmatinca.
Osim ove dvije, Šibenik se ponosi još dvjema tvrđavama: sv. Ivana i sv. Mihovila. Svaka je sa svoje strane kroz povijest brižno čuvala grad od neprijatelja.

3

UPOZNAJTE LJEPOTE STARE GRADSKE JEZGRE

Osim brojnim sakralnim građevinama, poput najupečatljivije katedrale sv. Jakova, palačama i kućama plemića i pučana, portalima, butama i drugim znamenitostima, stara gradska jezgra se ističe ljepotom svog središnjeg gradskog Trga Republike Hrvatske. Taj je trg već stoljećima središte gradskog života. Tu je i Trg s četiri bunara, koji je nekad bio gradska cisterna izgrađena 1453. godine. Daljnja šetnja centrom dovest će vas do Velike lože, Kneževe i Biskupske palače te brojnim drugim vrijednim građevinama koje čuvaju povijesne tajne.

Jedna od najboljih plaža za pse na svijetu nalazi se u Hrvatskoj! Ljubimci tamo imaju potpunu slobodu, a mogu uživati i u pivu, čipsu i sladoledu
4

BROJNI PARKOVI I MIRISNE ŠETNICE

Šibenik je i vrlo zelen grad, pun parkova i mirisnih šetnica. Jedan od njih je samostanski mediteranski vrt sv. Lovre, obnovljen i otvoren 2007., nakon što je gotovo sto godina bio zaboravljen. Jedini je samostanski vrt takve vrste u Hrvatskoj. U središtu vrta je zdenac, a oko njega raste ljekovito i začinsko mediteransko bilje. Tu je i Perivoj Roberta Visianija, jedan od najljepših dalmatinskih parkova u kojem je spojena perivojna kultura i krajolik, a koji datira iz 1895. godine. Za šetnju, trčanje ili vožnju bicikla posebna je i šetnica u kanalu sv. Ante koja spaja prirodne ljepote i prekrasan panoramski pogled na Šibenik, šibenski arhipelag i tvrđavu sv. Nikole.

Od adrenalinskih sportova, preko biciklističkih i pješačkih staza pa sve do dugih šetnica uz more – odaberite svoju dozu uživanja i provedite nezaboravan aktivni odmor u Šibeniku.

5

JADRIJA – OMILJENO KUPALIŠTE ŠIBENČANA

Najpoznatija gradska plaža je Jadrija, a s plaže Banj se pruža prekrasan pogled na stari grad. Od poznatih plaža nikako nemojte zaobići plažu Rezalište koja se nalazi u Brodarici, a popularna je i plaža Martinska koja se nalazi na poluotoku nasuprot stare gradske jezgre. Isplati se potegnuti i malo dalje, do Solarisa. Pješčana plaža tirkiznog mora privlači posjetitelje iz ostalih mjesta na Jadranu te je odlična za cjelodnevni odmor, pogotovo za obitelji s malom djecom.

6

AUTENTIČNA DALMATINSKA KUHINJA: GDJE DOBRO JESTI U ŠIBENIKU?

Ako je vjerovati onoj staroj uzrečici da gastronomija nije samo vještina, nego i prava umjetnost – onda su Šibenčani majstori u pripremanju hrane. Od Michelinovih nagrađivanih objekata, autentičnih dalmatinskih konoba pa sve do modernih, mediteranskih lokala kojima je teško odoljeti – restorani u Šibeniku imaju nevjerojatno bogatu i raznoliku kuhinju koja može zadovoljiti gurmane svih ukusa.

Više puta proglašavan najboljim hrvatskim restoranom, šibenski Pelegrini potvrdio je tu kvalitetu i na međunarodnoj razini okitivši se jednom Michelinovom zvjezdicom. To je svakako adresa za savršen gastronomski ručak, a ako ste za nešto jednostavnije i povoljnije, potražite konobe Šimun, Marenda, tapas&vine bar Vino&Ino, Peperoncino, Pjat, Nostalgiju…

U Šibeniku vlada autohtona mediteranska spiza, riba na sve načina, janjetina i teletina s bižima, a u gostionicama ćete naći i stara narodska jela kao što su tripice. Ne zaboravite sve zaliti domaćim vinom: u ovom kraju vladaju crna vina, a “domaća” sorta je Babić iz okolnih vinograda.