Grad Slavonski brod

Vodič kroz Slavonski Brod

Svaki slavonski grad vezan je uz svoju rijeku – Osijek za Dravu, Vinkovci za Bosut, Vukovar i Ilok za Dunav… Ali samo je Slavonski Brod dugo nosio ime svoje rijeke – sve do 1934. godine zvao se Brod na Savi. Rijeka Sava u Slavonskom Brodu je i prirodna granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, mjesto za kupanje i opuštanje, uz nju se šeta, pije kava, sklapaju prijateljstva i izmjenjuju prvi poljupci… Područje Posavine uvijek je bilo plodni kraj, nekad je ovdje bila jaka industrija, a danas je mjesto najpoznatije po Tvrđavi Brod, bajkama Ivane Brlić Mažuranić, tamburicama… Krenimo u obilazak Broda na Savi!
1

ŠTO POSJETITI U SLAVONSKOM BRODU? UPOZNAJ GRAD KROZ PRIČE OČUVANIH ZNAMENITOSTI

Ponos grada svakako je Tvrđava Brod, smještena nedaleko od rijeke i mosta na kojem je granični prijelaz. Tvrđava je bez premca najznačajnija povijesna građevina u ovoj županiji, a njezina je gradnja započela 1715. godine i trajala je šezdesetak godina. Uloga je joj je bila obrambena, a u nju se moglo smjestiti čak 5000 vojnika. Danas je tvrđava dio života grada, a ne samo izdvojeni spomenik koji se promatra izdaleka. Unutar njezinih zidina nalazi se Gradska uprava Slavonskog Broda, Klasična gimnazija, Glazbena škola, Galerija kipara Branka Ružića… Ulaz u tvrđavu je slobodan, a za lijepog vremena u njoj se nalazi kafić na čijoj terasi i sami možete nakratko postati dio povijesti.

Možemo li pojesti previše lubenice? Kraljica ljeta jako je zdrava, ali neki bi ljudi ipak trebali pripaziti

U sklopu tvrđave nalazi se i Muzej tambura, jedini takav u svijetu. U njemu se može razgledati više od 60 ručno izrađenih eksponata, sudjelovati u multimedijalnim prezentacijama i interaktivnim radionicama.

2

KORZO – CENTAR DRUŠTVENOG ŽIVOTA U BRODU

Glavni gradski trg nosi ime spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, najveći je gradski trg u Hrvatskoj (da, veći čak i od Trga bana Jelačića u Zagrebu), a Brođani ga zovu Korzo. Na Korzu se pije kava, šeta, tu je smješten spomenik Ivani Brlić Mažuranić, turistički ured, neizostavna fontana, najveći gradski hotel Savus… Korzo je centar društvenog života u Brodu, zimi na njemu budu postavljene adventske kućice, a posljednjih godina i malo klizalište.

3

IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ – NAJPOZNATIJI STANOVNIK GRADA

Brođani su jako ponosni na svoju sugrađanku Ivanu Brlić Mažuranić. Slavna spisateljica, koja je više puta predlagana i za Nobelovu nagradu, rođena je u Ogulinu, a u Brod se preselila s 18 godina, nakon udaje za Vatroslava Brlića, tako da je upravo u ovom gradu provela većinu života i napisala većinu svojih najpoznatijih bajki. Osim glavnog trga, njezino ime nosi kazališno-koncertna dvorana, nekoliko škola i vrtića, a svake se godine održava manifestacija “ U svijetu bajki” koja okuplja mališane iz cijele Hrvatske. Na glavnom trgu nalazi se i Kuća Brlićevih, koja je zaštićeni spomenik kulture.

Samouki slikar Vicko jedan je od simbola Šolte: "Prvi sam put primio kist u ruku tek u tridesetima, a danas moja djela krase domove u svim krajevima svijeta"
4

PROŠETAJTE UZ OBALU RIJEKE SAVE

Kad dođete do samog vrha Korza, izaći ćete na obalu rijeke Save, uz koju je uređena šetnica duga nekoliko kilometara. Kao što je glavni trg domaćima Korzo, tako je obala – kej. Šetnjom po keju s pogledom na Slavonski Brod s jedne strane, i BiH s druge strane mosta, stići ćete do još jedne vrijedne znamenitosti ovog grada. Franjevački samostan i crkva građeni su prema vojničkim nacrtima, poput tvrđave, a kamen temeljac postavio je davne 1723. godine barun Ivan Trenk. U ratu je ova vrijedna sakralna građevina bila teško oštećena, no danas joj je vraćen originalni izgled. U samostanu se čuva vrijedno knjižno i arhivsko blago, te brojni sakralni predmeti i slike.

5

SPOMEN-DOM DRAGUTINA TADIJANOVIĆA

U selu Rastušje pored Slavonskog Broda rođen je jedan od najvećih hrvatskih pjesnika svih vremena, Dragutin Tadijanović. U Starčevićevoj ulici u Brodu uređen je Spomen-dom Dragutina Tadijanovića koji pokušava dočarati ambijent pjesnikova zagrebačkog stana u Gajevoj. Sobe su uređene zanimljivim elementima autentičnog namještaja, memorabilijama, bogatim arhivom, rukopisima, skulpturama, fotografijama, pismima, te velikim brojem knjiga i umjetnina.

6

GRADSKO KUPALIŠTE

Nedaleko od grada nalazi se gradsko kupalište na Savi – Poloj. Mjesto je to na kojem Brođani ljeti traže spas od vrućina, igra se odbojka, pliva, odmara u hladu… Prije nekoliko godina otvoren je gradski bazen koji radi cijele godine, ali Poloj je i dalje omiljena ljetna plaža.

7

SPLAVARSKA ULICA

Jedna od neobičnijih ulica u Brodu je Splavarska ulica. Stanovnici te ulice žive doslovno na vodi, u stotinjak brodića i splavova prilagođenima za život. Većina ih ove neobične “nekretnine” koristi kao vikendice u toplim mjesecima, kad se na brodovima susjedi druže, jedu svježe upecanu ribu, kartaju… Da je riječ o pravoj pravcatoj ulici, potvrđuje i činjenica da svaki splav ima svoju adresu na koju im poštar može donijeti poštu.

8

TRADICIONALNA KUHINJA: GDJE DOBRO JESTI U SLAVONSKOM BRODU?

U okolici Broda razvija se ruralni turizam i niz je mjesta na kojima se može dobro jesti, popiti domaća rakija i vino, družiti sa životinjama i osjetiti kako se u Slavoniji živjelo nekad. Jedna od najpoznatijih lokacija je ranč Ramarin u Garčinu. Osim smještaja i restorana s domaćom hranom, ranč ima veliki izbor ponude aktivnog odmora, među kojom se izdvaja jahanje jer imaju više rasnih konja i stručne instruktore za one koji se žele prvi put okušati. U Bukovlju se pak nalazi eko-etno imanje Salaš Savus u kojem možete probati domaće slavonske delicije, a kalorije potrošiti na brojnim sportskim terenima. Eko etno selo Stara Kapela mjesto na kojem možete osjetiti mir sela i upoznati staru slavonsku tradiciju. U selu se nalazi nekoliko restorana s autohtonom kuhinjom od kojih većina nudi i smještaj: to su Tunjina kuća, Tucina kuća, Stričev Grunt, Pavina kuća…