Grad Zagreb

Vodič kroz Zagreb

Kojeg god Zagrepčana pitali što u njihovu gradu vrijedi vidjeti, popis će, osim onih najosnovnijih znamenitosti, biti drugačiji. Jedni vole Maksimir, Medvednicu i Dubravkin put, drugi se kunu u kavu subotom na špici, treći ne mogu živjeti bez predstava, koncerata, izložbi i drugih kulturnih događanja. Zagreb je grad koji za svakoga ima ponešto. Velik, a ne prevelik. Glasan, al i miran. Mjesto za partijanere, pankere i šminkere, otmjene dame i radišne kumice. Nikoga ne isključuje, svakom se veseli.
1

ŠTO POSJETITI U ZAGREBU? UPOZNAJTE GRAD KROZ PRIČE OČUVANIH ZNAMENITOSTI

Gotovo sve zagrebačke znamenitosti nalaze se u centru grada i moguće ih je obići pješke. Ovo je vodič za osnovne stvari koje svakako vrijedi vidjeti u Zagrebu, ali popis je puno, puno duži pa krenite od ovoga i dozvolite gradu i njegovim stanovnicima da vas osvoje, a svaki novi posjet otkrit će vam i pokoju novu tajnu!

Skakali smo s lijanom, spuštali se niz slapove, kupali u ledenoj špilji i otkrili zeleni robinzonski kamp i najbolji rafting na Cetini koji sigurno ponavljamo

Uputite se na Gornji grad i upoznajte bogatu i burnu povijest. Tu se nalazi slikovita crkva Sv. Marka, jedna od najstarijih građevina u Zagrebu i jedan od njegovih simbola, a prepoznatljiva je po svom krovu sastavljenom od šarenih crepova. Crkva postoji od 13. stoljeća, no njezin poznati krov puno je mlađi – dobila ga je tijekom posljednjeg renoviranja u drugoj polovici 19. stoljeća.

Krov prikazuje grbove hrvatskih regija, Dalmacije i Slavonije na lijevoj strani te grb grada Zagreba na desnoj. U interijeru su tri oltara kipara Ivana Meštrovića, Kljakovićeva sakristija oslikana od poda do stropa, a u njoj se često održavaju i orguljaški koncerti.

U neposrednoj blizini crkve Sv. Marka nalazi se crkva Svete Katarine, najpoznatija hrvatska barokna crkva. Kada ste na Gornjem gradu ne propustite posjet i kuli Lotrščak. Kula je sagrađena sredinom 13. stoljeća kako bi se štitila južna gradska vrata, a tijekom povijesti je bila i stambeni prostor, skladište i kavana… Turisti mogu uživati u spektakularnom pogledu na grad s vrha kule, posjetiti izložbu ili u suvenirnici kupiti lokalne proizvode.

Jedna od najboljih plaža za pse na svijetu nalazi se u Hrvatskoj! Ljubimci tamo imaju potpunu slobodu, a mogu uživati i u pivu, čipsu i sladoledu

Ako vas tijekom šetnje strese glasan zvuk, pogledajte na sat: najvjerojatnije je podne i upravo se oglasio slavni grički top. On je smješten na četvrtom katu kule Lotrščak i glasnim pucnjem razdvaja prijepodne od poslijepodneva još od 1877. godine.

ISTRAŽITE STARI ZAGREB – KAMENITA VRATA, USPINJAČA, DOLAC…

Jedan od najbolje očuvanih spomenika starog Zagreba su Kamenita vrata, jedina sačuvana gradska vrata starog obrambenog sustava. Sagrađena su u 13. stoljeću, a svoj današnji oblik dobila su 1760. godine. U prolazu vrata smještena je kapela sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada, koja je prema legendi neoštećena preživjela veliki požar 1731. godine.

Gornji i Donji grad povezuje Uspinjača, najstarije prijevozno sredstvo organiziranog javnog prijevoza putnika u Zagrebu. Vozi svaki dan od 6.30 do 21.50 sati, polazak je svakih deset minuta, a cijena jedne vožnje je 5 kuna.

Nikako nemojte zaboraviti posjetiti tržnicu Dolac, ali ni zagrebačku katedralu. Nažalost, katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava ćete još neko vrijeme moći vidjeti samo izvana jer je teško stradala u potresu te je zatvorena za javnost.

Prošetajte Lenucijevom potkovom koju krase Zrinjevac, Umjetnički paviljon, Strossmayerov trg, Trg kralja Tomislava, Botanički vrt i mnoge druge znamenitosti.

Na Trgu Republike Hrvatske nalazi se prekrasna zgrada Hrvatskog narodnog kazališta iz 1895., godine, a okružuju je neke od najljepših i najvećih javnih zgrada historicističke arhitekture 19. stoljeća u Zagrebu. Na sjevernoj strani trga je zgrada Sveučilišta i Pravnog fakulteta. Na zapadnoj strani nalazi se Muzej za umjetnost i obrt, na južnoj zgrada Dramske Akademije, a samo nekoliko koraka dalje Muzej Mimara.

2

GROBLJE MIROGOJ – PREDIVAN PARK I UMJETNIČKA GALERIJA NA OTVORENOM

Najpoznatije i najveće zagrebačko groblje spomen je hrvatske prošlosti, ali je Mirogoj ujedno i predivan park i umjetnička galerija na otvorenom. Ovo je mjesto oduvijek bilo zanimljivo turistima zbog velikog broja poznatih osoba iz povijesti koje su pokopane upravo na ovom groblju poput Marije Jurić Zagorke, Ljudevita Gaja, Augusta Šenoe, Stjepana Radića, Dražena Petrovića i mnogih drugih, ali i zbog vjerske tolerancije, mjestu na kojem su se oduvijek poštivale sve religije.

Najpoznatija slika Mirogoja definitivno su veličanstvene arkade. Njihov autor je Herman Bollé, koji je uvelike utjecao na izgled grada, ali i Mirogoja. Groblje Mirogoj otvoreno je 1879. godine, a graditelj Bollé ubrzo nakon toga počeo je raditi na arkadama. Gradnja arkada dovršena je 1917. godine. Iako je prvotna zamisao graditelja bila da se arkade protežu oko cijeloga groblja, završeno je samo 20 kupola.

3

OTKRIJTE ZAGREBAČKE PRIČE KROZ PONUDE BROJNIH MUZEJA

Zagreb je grad s velikim brojem muzeja po glavi stanovnika. Od onih tradicionalnih, poput Muzeja suvremene umjetnosti, Arheološkog muzeja i Muzeja umjetnosti i obrta, pa do onih neobičnih koji se posljednjih nekoliko godina sve više otvaraju, poput Muzeja prekinutih veza, Muzeja iluzija ili Muzeja mamurluka. Muzeji su jedan od glavnih aduta zagrebačke turističke ponude.

View this post on Instagram

A post shared by Muzej Iluzija (@muzej_iluzija)

4

ZELENA POTKOVA

Zagreb je jedna od najzelenijih metropola, čak 70 posto njezine površine čine parkovi i šume. U najstrožem se centru, u srcu Zelene potkove, nalazi Zrinjevac, uređen 1891., s poznatim glazbenim paviljonom u središtu. Omiljeno je to mjesto za šetnje, sjedenje na klupici, uživanje u koncertima u ljetnim mjesecima ili tijekom Adventa.

U centru se nalazi i zeleni Ribnjak, koji se proteže uz zidine Kaptola, a od Tuškanca vozi šumoviti Dubravkin put, šetnica koja se proteže dva kilometra uz potok Tuškanac. Odemo li samo malo dalje od centra, na istoku grada stići ćemo do Maksimira, najljepšeg zagrebačkog parka u kojem se na 316 hektara nalazi dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama, prekrasne šetnice, jezera, a u njemu je svoj dom našao i Zoološki vrt.

Najdraža lokacija zagrebačkih rekreativaca je športsko-rekreacijski centar Jarun. Čine ga dva jezera, Veliko jezero i Malo jezero, te šest otoka, a pješačko-rekreativna staza oko njih dugačka je 6300 metara te je savršena za sve vrste sportova poput pješačenja, rolanja, biciklizma i trčanja.

Između dva zagrebačka mosta što premošćuju Savu, mosta Slobode i mosta Mladosti, uređen je prostor jezera Bundek. Mjesto je to gdje se na nekoliko kilometara šetnice koja ide uz jezero susreću šetači, trkači i roleri.

Tu su i park-šuma Grmoščica, spomen-park Dotrščina, ali i niz parkova i zelenih oaza u gotovo svih zagrebačkim kvartovima!

5

ZOOLOŠKI VRT

Zoološki vrt posljednjih je godina jedna od najposjećenijih zagrebačkih atrakcija, pogotovo onih najmlađih. Najstariji Zoološki vrt u ovom dijelu Europe nalazi se u Parku Maksimir, a posjetitelji mogu vidjeti gotovo 400 vrsta životinja koje su smještene na prostoru od sedam hektara. U tijeku je druga faza modernizacije Zoološkog vrta, što će dodatno obogatiti vrt i privući nove posjetitelje, baš kao što je bilo i nakon završetka prve faze modernizacije u kojoj je napravljena najpopularnija nastamba, ona za afričke lavove.

6

PARK PRIRODE MEDVEDNICA

Sljeme (1033 metra) je najviši vrh Parka prirode Medvednica koji se prostire na više od 22 tisuće hektara, a zbog blizine metropole najposjećeniji je park prirode u Hrvatskoj.

Na Medvednici je više od 70 uređenih planinarskih staza koje prema vrhu ili nekom od planinarskih domova vode iz različitih smjerova: s istočnog dijela grada, naselja na zapadu, glavnog ulaza u podsljemenskoj zoni ili pak sa zagorske strane iz Stubice. Obucite dobre tenisice ili gojzerice, ruksak na leđa i krenite na izlet na Sljeme, a osvježenje i ručak potražite u planinarskim domovima koji su kao stvoreni za uživanje u prirodnom ambijentu!

7

ŠTO I GDJE JESTI U ZAGREBU?

Zagrebačka autohtona jela zapravo su jela nastala pod utjecajem okolnih regija koje su oduvijek hranile Zagreb. Tako smo iz Zagorja doveli štrukle i puricu s mlincima, bečki odrezak dorađen sirom i šunkom postao je zagrebački, iz mađarske kuhinje preuzeli smo variva, gulaše i jela na žlicu…

U zagrebačkim restoranima sve se češće mogu probati moderne interpretacije tih starih zagrebačkih jela. Sve je više i internacionalnih restorana s raznolikim kuhinjama iz cijelog svijeta. Tako je Zagreb posljednjih godina postao gastronomska metropola u svakom smislu, a to je okrunjeno i prvom Michelinovom zvjezdicom koju je u grad “doveo” restoran Noel, smješten u Ulici popa Dukljanina.

Neki od poznatih restorana visoke gastronomije su i Zinfandel hotela Esplanade, Mano, Nav, popularni su japanski restorani Tekka i Takenoko te indijski Royal India. Omiljeni bistro mnogim Zagrepčanima je RougeMarin, preteča u talijanskoj kuhinji je Carpaccio, a lokalci su desetljećima vjerni i tradicionalnim zagrebačkim restoranima kao što su Dubravkin put, Vinodol, Okrugljak…

Nipošto ne biste trebali propustiti Le Štruk, šarmantni bistro na početku Skalinske ulice (mala uličica u koju se skreće iz turistički popularne Tkalčićeve). Tamo možete probati najrazličitije vrste slanih i slatkih štrukli u ljupkom dvorištu u staroj gradskoj jezgri. I za kraj, posjetite i najljepše terase kafića i skrivena dvorišta kao stvorena za cjelodnevno uživanje!