Spoj umjetnosti i prirode: Zadar je jedan od najstarijih i najljepših gradova u Europi

Grad koji spaja umjetnost i prirodu: Zadar je jedan od najstarijih gradova u Europi
piše Putni Kofer

Grad podno Velebita magično je privlačan turistima u svako godišnje doba, a posebno ljeti. Za Zadar je slavni redatelj Alfred Hitchcock rekao da je tamo doživio najljepši zalazak sunca, pa se smjestite na obalu ili neku terasu uz more i u smiraj dana provjerite je li bio u pravu. Kultura, povijest, lijepa priroda, brojne znamenitosti, Zadar i njegova okolica imaju sve!

ZADAR – JEDAN OD NAJLJEPŠIH I NAJSTARIJIH GRADOVA U EUROPI NEKADA SE ZVAO JADER

Nije tajna da je Zadar jedan od najljepših i najstarijih gradova na jadranskoj obali. Ugledni svjetski mediji proglasili su Zadar prije nekoliko godina najljepšom europskom destinacijom za odmor, a o tome da se radi o jednom od najstarijih gradova možete čitati i u enciklopediji ‘History of Europe’. Naime, na karti najstarijih gradova Europe Zadar je svrstan tik uz Atenu, Lisabon i grčki stari grad Argos.

Svi će se složiti kako svakim posjetom ovaj grad može ponuditi nešto sasvim originalno i posve novo. Grad je to bogate povijesti i kulturne baštine koja je gotovo savršeno očuvana i danas. Pod vladavinom Rimljana grad je poprimio i neke lijepe oblike iz poznate rimske arhitekture koja se danas ocrtava u prekrasnoj pravilnoj mreži ulica, glavnom trgu – forumu te mnogim poznatim crkvama i građevinama.

U povijesti se Zadar prvi put spominje tijekom 4. stoljeća prije Krista kao naselje ilirskog plemena Liburna. Iliri su ga nazvali Jader, a kroz vrijeme je promijenio još nekoliko imena poput Idassa i Diadora Zara. U svojoj dugoj i burnoj prošlosti grad je bio na meti brojnih osvajača, pljačkan, rušen i razaran. Oni koji se bave dugom i dinamičnom zadarskom prošlošću kažu da je svaki put nakon napada grad nicao i bio sve jači, ljepši i bogatiji.

  Bajkovito francusko selo smješteno na stijeni odmah ćete poželjeti posjetiti

ZADARSKA RIVA – ČUDESNE INSTALACIJE MORSKE ORGULJE I POZDRAV SUNCU

Zadarska riva je oduvijek imala važnu ulogu u životu grada. Radi se o prekrasnom mjestu za šetnje uz more s pogledom na otoke Ugljan i Pašman te na beskraj otvorenog mora. Iako je tijekom povijesti mijenjala svoj oblik i izgled, riva je ostala prepoznatljiva kao mjesto okupljanja domaćeg stanovništva i turista. Šetajući rivom imat ćete priliku vidjeti Morske orgulje i Pozdrav suncu, po mnogima dvije najljepše atrakcije u Zadru. Ove spektakularne instalacije koje se igraju sa suncem i morem pokazuju nam kako se umjetnost savršeno može spojiti s prirodom.

  Bajka na dlanu: Zeleni Gupčev kraj krije netaknutu, djevičansku prirodu i bogato povijesno nasljeđe

Morske orgulje jedinstven su projekt, niz stepenica koje se protežu duž sedamdesetak metara obale, ispod kojih su ugrađene cijevi, odnosno zviždaljke koje sviraju sedam akorda. Moglo bi se reći da su morske orgulje glazbeni instrument koji divne zvukove i melodije stvara snagom ljuljanja morskih valova. Nekoliko koraka dalje, nalazi se instalacija Pozdrav suncu. Riječ je o solarnoj ploči u obliku kruga koja preko dana upija sunčevu svjetlost, a navečer radi nevjerojatne svjetlosne efekte.

ZNAMENITOSTI ZADAR – ULICA STARIJA OD GRADA, RIMSKI FORUM I CRKVA SV. DONATA

Prošetajte Kalelargom, opjevanom i najpoznatijom ulicom u gradu. Nekoć se zvala Via Magna, Strada Grande, Ruga Magistra, Calle Larga, a današnje ime Kalelarga potječe iz doba venecijanske vladavine u Zadru. U prijevodu znači Široka ulica, no to je naziv kojeg, kako doznajemo, koriste samo poštari.

  Vodič kroz Zadar

Nastavite šetati Kalelargom koja će vas odvesti do Foruma. Ono što je zanimljivo je činjenica da je rimski forum u Zadru najveći rimski forum na istočnoj strani Jadranskog mora. Forum je smješten ispod temelja crkve sv. Donata, a potječe još iz 1. stoljeća prije Krista. Uz Forum, iz rimskog doba su sačuvani i ostaci Gradskih zidina.

Crkva sv. Donata najprepoznatljivija je razglednica iz Zadra, ujedno i najpoznatija monumentalna građevina u Hrvatskoj iz ranog srednjeg vijeka. Potječe iz 9. stoljeća i kružnog je oblika s dvostrukim prstenom koji se javlja na nekoliko primjeraka u Europi toga vremena. Obavezno posjetite i katedralu sv. Stošije zanimljive arhitekture s prekrasnim zvonikom koji dominira gradom.

Grad Zadar je poput muzeja na otvorenomu, u svakoj ćete uličici pronaći dio bogate povijesti. Svaki trg u gradu ima neku svoju priču, a na vama je da ih otkrijete!

Želite posjetiti Zadar? Putni Kofer vam donosi vodič za putovanje!

Vodič za Zadar – otkrijte sve atrakcije, prirodne i kulturne znamenitosti, događaje i najbolje restorane

PODIJELI: