Otok Hvar – Istinski hedonizam među raskošnim rimskih ljetnikovcima i opojnim mirisima lavande

Grad Hvar
piše Putni Kofer

Otok sunca i lavande jedno je od vodećih turističkih mjesta u Hrvatskoj, a zahvaljujući svojoj burnoj i zanimljivoj povijesti te bogatoj kulturnoj baštini, Hvar je danas u svijetu poznatiji nego ikad prije. O njemu se piše i priča, a da je tako pokazuju naslovi najpopularnijih svjetskih medija koji su otok Hvar nebrojeno puta okrunili titulom najljepšeg, najboljeg i najatraktivnijeg otoka u Europi. Prema riječima domaćih stanovnika, otok je to koji ne spava tijekom cijele sezone, a nakon što temperature počnu padati, on opet utone u zimski san te postane pust kao i prije nekoliko stoljeća. Evo nekoliko zanimljivosti o Hvaru, njegovim stanovnicima i atrakcijama koje nećete pronaći nigdje drugdje na svijetu!

BOGATA KULTURNA BAŠTINA I BOŽANSKA LJEPOTA

Ono što je izdvojilo otok i grad Hvar od niza drugih prekrasnih jadranskih mjesta zasigurno je ostavština različitih nacionalnih, kulturnih i civilizacijskih skupina koji su živjeli i upravljali otokom. Zahvaljujući takvoj povijesti, isprepletenoj raznim civilizacijskim utjecajima, kao i božanskoj ljepoti koja je bila inspiracija mnogim umjetnicima, danas se Hvar može pohvaliti s 936 spomenika od čega su 6 zaštićeni pod UNESCO-om, prvim građanskim kazalištem u Europi, ali i ljudima koji su ostavili neizbrisiv trag u domaćoj kulturi i svjetskoj literaturi poput Hanibala Lucića te Petra Hektorovića.

Otok Hvar ima 4 administrativna središta – Jelsu, Hvar, Sućuraj i Stari Grad, koji se smatra i najstarijim gradom u Hrvatskoj kojeg su 384. godine prije Krista utemeljili Grci. Smješten na mjestu gdje se duboki zaljev dodiruje sa zelenilom prostranog polja, Stari Grad je povijesno srce Hvara, a prepoznao ga je i UNESCO 2008. godine kada je povijesnu jezgru grada i Starogradsko polje upisao na listu zaštićene svjetske baštine. Ipak, njegova najpoznatija građevina je Tvrdalj, maleni renesansni dvorac s ribnjakom i perivojem iz 16. stoljeća kojeg je izgradio hrvatski pjesnik Petar Hektorović. Hvarani će vam reći da ga je gradio tijekom cijelog svog života te da mu je bio jednako važan kao i književno djelo.

FESTIVAL LAVANDE I ROMANTIČNI ZALASCI SUNCA

Dom najvećih hrvatskih umjetnika nadahnjuje svojom venecijanskom arhitekturom, drevnim tvrđavama i zlatnim ulicama koje se svake večeri stapaju sa zalaskom sunca u širokoj paleti boja. U hvarskom akvatoriju imat ćete priliku vidjeti luksuzne jahte iz različitih krajeva svijeta, ali gotovo nikada nećete vidjeti snijeg. Zbog njegove relativno rijetke pojave, hoteli u svojim gostima nude besplatno produljenje boravka ako vas slučajno zatekne pokoja snježna pahulja.

Hvaru možemo pripisati još mnoštvo zanimljivih epiteta, a poznat je i kao najsunčaniji hrvatski otok s prosječno 2.726 sunčanih sati godišnje, s kristalno čistim i neodoljivim morem te otok s opojnim mirisima cvijeća i raskošnih grmova lavande. Hvar je u svoje vrijeme bio osmi najveći proizvođač lavande na svijetu, a koliko je taj cvijet važan za otočane svjedoče nam stanovnici Velog Grablja, tradicionalnog kamenog sela u unutrašnjosti, koji svako ljeto organiziraju manifestaciju koja slavi taj mali grm pun ljubičastih cvjetova – Festival lavande.

Među raskošnim rimskim ljetnikovcima, na otoku Hvaru vlada istinski hedonizam, blaga klima, slikovite plaže i prekrasna obala. Iskoristite vrijeme za šetnju uz promenade, okupajte se u tirkiznom moru, slušajte šaputanje borova i mreškanje mora te uživajte u mirisima i okusima jednog od najljepših otoka na Mediteranu.

Hrvatska je zemlja s više od tisuću otoka, otočića i hridi – istražite ih!

Svaki otok na našoj obali pravi je dragulj koji nepomično pluta u bespućima Jadranskog mora. Upoznajte najljepše znamenitosti Korčule, karizmatične ljepotice s juga koja mami svojim okusima, mirisima i vidicima, zaljubite se u najljepša mjesta na otoku Pagu, otkrijte otok Lastovo koji je krojen po mjeri čovjeka željnog susreta s rajskom ljepotom i netaknutom prirodom te istražite najmanje naseljeni otok na Jadranu – otok Ošljak. Zanima vas što vidjeti na Cresu? Ako želite provesti odmor u miru i tišini skrovitih plaža, istražite ovaj čudesno miran otok zapanjujuće ljepote i čudesnih plaža.

PODIJELI: