Ubaciš kovanice, dobiješ umjetničko djelo! Grupa kreativaca starim je aparatima udahnula novi život

Foto: artmat.eu
piše Putni Kofer

Umjetnost može biti predstavljena u različitim formama, a ova specifična opcija, pod imenom Artmat, doista je simpatična. Naime, domišljati projekt začet u Češkoj omogućuje ljudima da kupe minijaturno umjetničko djelo u kutijici, i to ni manje ni više nego iz aparata u kojima su se nekada prodavale cigarete.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

INSPIRALE SE PROJEKTOM U NJEMAČKOJ

Doista kreativna inicijativa rodila se 2019. godine u Pragu, glavnom gradu Češke, a za sve su krive dvije kustosice – Josefina Frýbová i Petra Widžová. „Moja kolegica Josefína Frýbová i ja uvijek smo razmišljale o novim načinima povezivanja ljudi sa suvremenom umjetnosti i naletjele smo na projekt sličan Artmatu u Njemačkoj. Tada smo pomislile ‘odlično, idemo to napraviti na naš vlastiti način u Češkoj i predstaviti mlade talente suvremene umjetničke scene“, objasnila je svojedobno Petra Widžová za portal Kafkadesk.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Arts podcast (@artspodcast)

APARATI S UMJETNINAMA NIČU I VAN GRANICA ČEŠKE

Najbitnija razlika između njihovog koncepta te projekta iz Njemačke jest taj da one, kao kustosice, provode vrlo strog izbor umjetnika kojima će dati šansu u svojim aparatima te odabiru one za koje misle da su talentirani i da imaju sjajnu budućnost. “U tom smislu, mini umjetnički format, uvijek potpisan i kreiran u limitiranom broju, ima svoju vrijednost”, dodala je. S vremenom, njihov je projekt dobio krila. Trenutno imaju tri aparata na različitim lokacijama u Pragu, pa po jedan aparat u Plzenu i Humpolecu. No, “raširile” su se i van granica Češke: po jedan aparat krasi ulice Berlina, Tbilisija i Pariza.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

CILJ IM JE PREDSTAVITI MLADE UMJETNIKE I UČINITI UMJETNOST PRISTUPAČNIJOM

Cilj im je bio učiniti stvaranje umjetničkih djela, njihovu konzumaciju, ali i kupnju istih mainstream opcijom koja će biti pristupačna svima. Također, žele javnosti predstavljati mlade, nepoznate umjetnike i pomoći im da prodaju svoja umjetnička djela na malo drugačijem tržištu od samih galerija ili pak aukcija. Ovo su umjetnička djela u minijaturnoj veličini i limitiranom broju „za van“, moglo bi se reći. „Volimo pokazati različitost pristupa umjetnosti, grafičkom dizajnu i ilustraciji. Također se volimo igrati s konceptom i mogućnostima koje donosi sam format kutija. Većinom surađujemo sa studentima ili pak mladim umjetnicima“, pojasnila je ta kustosica.

KUPUJU I POPRAVLJAJU STARE APARATE ZA PRODAJU CIGARETA

Da bi sve to ostvarile odlučile su iskoristiti stare aparate za prodaju cigareta. „Kupujemo stare aparate, primjerice bivše aparate za prodaju cigareta, većinom na sajmovima ili na online platformama. Zatim pokušamo pronaći nekog majstora koji ih još zna popraviti i istodobno se počinjemo raspitivati oko toga gdje bi ih mogle postaviti. Također, biramo i probiremo sadržaj kutija, pišemo popratne tekstove o umjetnicima i bavimo se svime od proizvodnje, financija, odnosa s javnošću…”, pojasnila je.

PREDSTAVILE DJELA DESATAKA UMJETNIKA

Stare aparate doslovno samo popravljaju i obnavljaju jer umjetnička djela koja se u njima mogu kupiti dolaze u malim kutijama sličnog formata kao kutije cigareta ili pak špila igraćih karata. U ponudi su crteži, printovi, pa čak i skulpture, a zbog limitiranosti kupci imaju priliku domoći se jednog dana potencijalno vrlo vrijedne umjetničke zbirke. Umjetnička djela u limitiranim edicijama koja se prodaju u aparatima mijenjaju se oko četiri puta godišnje. Svaki “krug” predstavlja po pet umjetnika, a sudeći prema internet stranici projekta dosad su surađivale s desecima umjetnika iz Češke, ali i ostatka svijeta.

SAMO NEKOLIKO EURA ZA CRTEŽE ILI SKULPTURU

U svakom slučaju, na internet stranici Artmata nalazi se katalog s aparatima po točnim lokacijama. Uz svaki od aparata navedena je adresa, njegovo radno vrijeme, prihvaća li kovanice i ako da, koje točno, te cijene umjetničkih djela, odnosno kutijica. Najbolje od svega, umjetnička djela su i cjenovno vrlo pristupačna. Primjerice za kutijicu crteža ili printova ili pak skulpturu odvojit ćete do četiri eura.

PODIJELI ČLANAK