Šefovi vas zovu i šalju poruke nakon radnog vremena? U ovoj se zemlji uvodi zakon koji će omogućiti radnicima da ignoriraju svoje poslodavce

Foto: Getty Images
piše Putni Kofer

Alarm, buđenje, obavljanje higijene, možda usput jedna brza kavica pa odlazak na posao. Zvuči poznato? Otprilike ovako većini ljudi započinje svaki radni dan u tjednu, no nisu baš svi sretni kada ih nakon radnog vremena dočeka još “samo jedan zadatak” i “brza provjera informacije”, jer im ne ostaje dovoljno kvalitetnog vremena za provođenje s obitelji ili najbližima, omiljeni hobi, odlazak u teretanu, kuhanje ili pak izlet. Da je ravnoteža između poslovnog i privatnog života svima važna i nije neka tajna. Međutim, kada država odluči intervenirati kako bi uspostavila red i zakonom zaštitila radnike od nerazumnih zahtjeva šefova nakon radnog vremena, to je zaista velika vijest! Nedavno je takav zakon usvojen u Australiji, što predstavlja značajan korak u zaštiti prava radnika.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

ZAKON KOJI ĆE OMOGUĆITI RADNICIMA DA NAKON RADNOG VREMENA IGNORIRAJU SVOJE ŠEFOVE

Prije nekoliko dana australski je parlament usvojio zakon koji omogućava radnicima da ignoriraju nerazumne pozive i poruke svojih šefova izvan radnog vremena, bez straha od kazni, dok istovremeno propisuje potencijalne kazne za poslodavce koji krše ovo pravilo. “Pravo na prekid veze”, kako se zove zakon koji trenutno čeka kraljevsku suglasnost prije nego se počne primjenjivati, dio je niza zakona o industrijskim odnosima koji bi trebali zaštititi prava radnika i pomoći u uspostavljanju ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Slični zakoni koji zaposlenicima daju pravo da isključe svoje laptope i mobilne uređaje već su na snazi u Francuskoj, Španjolskoj i drugim zemljama Europske unije. “Ono što tvrdimo je da netko tko nije plaćen 24 sata dnevno ne smije biti kažnjen ako nije online i dostupan 24 sata dnevno”, rekao je prilikom najave novog zakona australski premijer iz vladajuće Laburističke stranke lijevog centra, kojeg je podržala većina senatora u parlamentu.

ZAKONU SE PROTIVI POSLOVNA ZAJEDNICA

Ovaj zakon definitivno mijenja način na koji će mnogi poslodavci i zaposlenici morati pristupiti komunikaciji izvan redovnog radnog vremena. Također, poduzeća će morati razmotriti kako uvođenje ovog novog prava utječe na njihove trenutne poslovne operacije i procese kako bi smanjila rizik njegove neprikladne upotrebe. No, nije sve prošlo glatko. Zakon je naišao na protivljenje poslovne zajednice, koja je već nagovijestila kako će podnijeti tužbu visokom državnom sudu.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

OVA ODREDBA U POČETKU NEĆE VRIJEDITI ZA MALA PODUZEĆA I DRŽAVNI SEKTOR

Poslodavci u malim tvrtkama bit će izuzeti od ovih odredbi 12 mjeseci nakon stupanja na snagu novog zakona. Izuzeća se također primjenjuju na zaposlenike koji rade u državnim službama, točnije onima koji se bave pitanjima kao što su australska obrana i nacionalna sigurnost, te na australsku saveznu policiju. Novo pravo ne zabranjuje poslodavcima slanje e-pošte zaposlenicima izvan radnog vremena, ali očekivati odgovor na nju mogu tek sljedećeg radnog dana. Ne zvuči loše, zar ne?

PODIJELI ČLANAK