Britanski par koji je proputovao svijet na biciklu za samo 180 dana: „Nikada više nećemo učiniti nešto slično”

Foto: www.stelatandem.com
piše Putni Kofer

Laura Massey-Pugh i Stevie Massey iz Ujedinjenog Kraljevstva početkom ovog mjeseca dopedalirali su do Brandenburških vrata u Berlinu otprilike 180 dana nakon što su krenuli na putovanje života kako bi postali najbrži par koji je prošao svijet na tandem biciklu. Tim kojeg čine muž i žena započeli su ovaj naporan izazov 5. lipnja, vozili su nevjerojatnih 28.968 kilometara kroz 21 zemlju, a 1. prosinca u večernjim satima su ih dočekali oduševljeni prijatelji i obitelj, koji su s nestrpljenjem iščekivali njihov dolazak u prilično surovim vremenskim uvjetima.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

NIJE SVE PROŠLO ONAKO KAKO SU ZAMIŠLJALI

„Bio je mrak. Padao je i snijeg. Naši prijatelji su bili potpuno smrznuti, ali su svejedno izvadili svoje transparente i dočekali nas. Iako nije bilo sve onako kako smo zamišljali, mislim da smo zbog toga postali još ponosniji na naše veliko postignuće”, izjavila je Massey-Pugh za CNN nakon završetka biciklističke avanture i dolaska na krajnje odredište u njemačku prijestolnicu.

View this post on Instagram

A post shared by Laura Massey-Pugh (@stela_tandem)

Odlazak na ovo putovanje s biciklom nije bilo nešto o čemu je ova veterinarka sanjala tijekom svog života, sve dok nije upoznala Masseyja na festivalu piva 2015. godine. Iako su oboje bili zaljubljeni u pedaliranje na dva kotača, Massey-Pugh kaže da je ona bila više „biciklist koji svakodnevno putuje na posao”, dok je Massey bio iskusan vozač na duge staze koji je vozio tandem bicikle od svoje mladosti.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

Iako im je u početku trebalo malo vremena da se prilagode na zajedničku vožnju, brzo su postali pravi tim koji je htio pomicati granice. Početkom 2020. godine impresionirala ih je vijest kako su Cat Dixon i Raz Marsden, dvije žene iz Ujedinjenog Kraljevstva oborile svjetski rekord u najbržem obilasku svijeta na tandem biciklu. Massey-Pugh je u tom trenutku pomislila da mogu ići brže od njih te je odlučila detaljnije istražiti rutu.

PRIPREME ZA OVAJ POTHVAT SU TRAJALE ČAK 18 MJESECI

Ubrzo su otkrili da iako postoji trenutni rekord za najbrže žene i najbrže muškarce koji su završili ovaj izazov na tandem biciklu, ne postoji rekorder za mješoviti muški i ženski tim. Nakon što su kontaktirali Guinnessovu knjigu rekorda, par je započeo pripreme koje su trajale čak 18 mjeseci. „Pronašli smo najbolje ljude da nas savjetuju. I to je na kraju urodilo plodom.”

Prema riječima para, njihov prilagođeni tandem bicikl, koji je opremljen posebno projektiranim spojnicama koje mu omogućuju da se podijeli na dva dijela kako bi se mogao pakirati u zasebne kutije zbog putovanja avionom, koštao je negdje oko 9000 eura. Nakon što su krenuli iz Berlina, pedalirali su kroz Češku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Rumunjsku, Bugarsku i Tursku, a u prosjeku su dnevno vozili oko 10 sati.

Iako su isprva planirali proći kroz Azerbajdžan, bili su prisiljeni promijeniti svoju rutu zbog važećih ograničenja na granici i odletjeli su izravno u Indiju iz Turske, te su nastavili biciklirali do Malezije. Pokušali su što manje koristiti avion, a prilikom planiranja rute Massey je preuzela titulu glavnog organizatora jer je njen muž odrađivao teži dio posla upravljanjem prednjeg dijela bicikla, što je bilo psihički napornije.

SUSRELI SU SE S BROJNIM OZLJEDAMA, NESREĆAMA, BOLESTIMA…

Zbog značajne razlike u visini i građi, zamjena položaja na tandem biciklu nije bila opcija. Dvojac je bio opterećen izazovima tijekom cijelog putovanja i morali su potpuno odbaciti sve misli o tome da odvoje vrijeme za uživanje u nekim od odredišta kroz koja su se vozili. Putem su ih pratile razne ozljede, nesreće, bolesti i problemi s vizom, no vrlo brzo bi se oporavili i nastavili dalje, a pomagali su im i brojni lokalci.

„Kada bi ljudi saznali što radimo, svi bi bili jako ljubazni”, kaže Massey-Pugh. „Nahranili bi nas nas i pomogli da operemo odjeću. Ta velikodušnost je nešto što nikada neću zaboraviti.” Iz Singapura su odletjeli u Australiju i biciklirali kroz cijelu zemlju te su potom odletjeli u Novi Zeland. Zatim su se odvezli avionom do Vancouvera, a nakon što su prešli Kanadu, odletjeli su natrag u Europu, stigavši u Lisabon u studenom, te su biciklirali kroz Španjolsku, Francusku, Belgiju i Nizozemsku i vratili se u Njemačku.

„Bio je to ogroman osjećaj olakšanja”, izjavila je Massey-Pugh. „Napokon moći prestati voziti i sresti prijatelje i voljene osobe koje nismo vidjeli šest mjeseci bilo je apsolutno nevjerojatno.” Osim što su postigli svoj cilj, također su uspjeli prikupiti oko 11.000 eura za tri različite dobrotvorne organizacije. Par je bio oduševljen podrškom koju su dobili otkako su se vratili u Ujedinjeno Kraljevstvo ranije ovog mjeseca, a trenutno čekaju Guinnessovu knjigu rekorda da potvrdi njihov novi rekord za najbrže putovanje biciklom u tandemu s mješovitim timom „Definitivno ćemo nastaviti voziti bicikl i možda ćemo napraviti neke manje izazove u budućnosti, nakon što se oporavimo, ali nikada više nećemo učiniti nešto slično” – zaključila je Massey.

PODIJELI ČLANAK