Ma kakav Hygge! Škoti su smislili novi trend za uživanje u životu – upoznajte Còsagach

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Zaboravite Hygge. Ma zaboravite i Friluftsliv i Lagom i Lykke i sve ostale skandinavske koncepte koje su stanovnici na sjeveru Europe osmislili u potrazi za srećom i novim valovima turista. Svi su oni izazvali seizmički marketinški procvat u posljednjih nekoliko godina, a Skandinavija je njihovom promocijom ostvarila velike ekonomske prednosti – stigli su im novi putnici u potrazi za umirujućom šalicom vruće čokolade u toploj drvenoj kući i s pogledom na snježnu mećavu.

Jedan od najljepših gradova Europe elegantni je i šarmantni centar povijesti, umjetnosti, najfinije hrane i vibrantnog društvenog života

Pa zašto onda neka druga sjeverna nacija tijekom mračnih zimskih mjeseci također ne bi malo zaradila? Da, tako su nekako razmišljali Škoti pa su smislili novi lifestyle trend. Predstavljamo Còsagach (izgovara se „kos-ah-gogh”).

„Nije tajna da Škotska ponekad može imati prilično oštro i divlje vrijeme. Zimi, kada bjesne oluje i valovi udaraju o stijene, nema većeg zadovoljstva nego sklupčati se ispred vatre, s knjigom i vrućim napitkom u ruci, osluškujući vrijeme vani”, navodi Visit Scotland.

Còsagach je stara galska riječ koja se otprilike prevodi kao „osjećati se udobno, zaštićeno i toplo”. I Visit Scotland vjeruje da će to biti „the next big thing“, odnosno lifestyle pravac koji će ljudi htjeti živjeti. Naravno, također sugeriraju da je najbolji način da to postignete ako, očekivano, posjetite Škotsku. Ali imamo nekoliko savjeta o tome kako možete stvoriti Còsagach i u blizini svog doma.

Slikoviti povijesni most iz 14. stoljeća preživio je ratove, poplave i požare: vrvi životom i malim trgovinama i jedan je od najljepših simbola Toskane

NAKON PLANINE, RUČAK U KOLIBI

Za pravi Còsagach doživljaj, pokušajte kombinirati aktivnosti na otvorenom s onima u zatvorenom. U Škotskoj bi to moglo značiti da dan provedete u planinama nakon kojeg slijedi okrjepa u neobičnoj lokalnoj kolibi, ili jedna žustrija šetnja nakon koje slijedi ručak u seoskom pubu. Povratak prirodi je svakako važan. Stvorite svoj Còsagach isprobavanjem nekoliko noći glampinga ili rezervirajte boravak u kućici na drvetu ili brvnari.

NIŠTA BEZ VATRE I PEĆI NA DRVA

Otvorena vatra koja gori – ili peć na drva – uvelike je dio etosa Còsagacha. Ako ga nemate kod kuće, potražite ga u lokalnom pubu, ugodnom kafiću ili kod prijatelja. U svakom slučaju, pojačajte grijanje. Dok je vani hladno, unutra vas mora grijati..

Dizajnerski interijer u stilu Còsagacha ima tonu prirodnog drva i kamena, s detaljima zelenila i „sitnicama” kao što je tepih od ovčje kože. Ako ste odlučili opremiti svoj prostor stolovima od prirodnog drva, tepisima od janjeće kože, kariranim pokrivačima i (pravim ili lažnim) kaminom, možda će vam biti lakše uklopiti còsagach elemente u svoj svakodnevni život. Prema vodiču Visit Scotland, ovaj trend je i izgovor da se počastite…

TEKSTIL U SVIM BOJAMA I TEKSTURAMA

Koncept Còsagach zadovoljit ćete maksimalnom udobnošću– zamislite najčupavije prostirke, debele pokrivače i najfinije zimske vunene tkanine legendarnih škotskih brendova. Bilo da se sklupčate na sofi ili sjedite uz logorsku vatru, ne postoji „previše pokrivača”.

Svi volimo fini, svježi pamuk, ali kada je zima zavladala, razmislite o setovima posteljine od flisa. Luksuzni su, topli i primamljivi! Kao da spavate u divovskom runu.

S dolaskom hladnijih mjeseci, osjećaj mekoće je posebno važan. Ne radi se o toplini – radi se o udobnosti, posebno u spavaćoj sobi. Ako imate drvene podove, razmislite o tepihu koji biste mogli sakriti u potkrovlje u proljeće.

UGRIJAT ĆE VAS I ČAŠICA VISKIJA

Prema škotskom tumačenju, jelo i piće igraju važnu ulogu u Còsagachu’, a spominju se i vino, kolači, obilne zdjelice kaše, sir i najpoznatiji škotski izvozni proizvod, viski. Topli napitci također igraju ključnu ulogu – nema boljeg i ugodnijeg Còsagacha od ispijanja šalice kuhanog vina, ispijanja čokolade ili čaja… čak i ako se radi o engleskom doručku.

I ZA KRAJ, PRIGRLITE TAMU

Nije riječ o hibernaciji, već samo o gniježđenju, ležanju i prihvaćanju dolaska zimskih mjeseci. Smanjite rasvjetu, prihvatite tamnije boje i prepustite se osjećaju Còsagacha dok se noći obavijaju oko vas…

PODIJELI ČLANAK