Cijene svega rastu, od hotelskih soba do šalice kave. Provjerili smo koje zemlje imaju najveću inflaciju

Foto: Pexels
piše Putni Kofer

Geopolitičke napetosti uzrokuju visoke troškove energije, dok poremećaji na strani opskrbe također narušavaju potrošačke cijene. Krajnji rezultat je da gotovo polovica zemalja diljem svijeta ima dvoznamenkastu stopu inflacije ili više, zbog koje za jedan euro danas možete kupiti manje nego što ste za isti iznos mogli kupiti jučer. Prema podacima sa stranice Trading Economics, najvišu godišnju inflaciju od čak 255 posto ima Zimbabve, a troznamenkasti skok cijena pogodio je i Venezuelu (157 posto), Libanon (158 posto), Siriju (134 posto) i Sudan (107 posto).

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

Ako je povijest primjer, rastuće cijene mogle bi potrajati barem još nekoliko godina. Uzmimo vrtoglavu inflaciju 1980-ih za primjer. Italija, koja se uspjela izboriti s inflacijom brže od većine zemalja, spustila je inflaciju s 22 posto 1980. na 4 posto 1986. Ako bi globalne stope inflacije, koje se kreću oko 9,8 posto u 2022., slijedile ovaj smjer, trebalo bi najmanje do 2025. da razine dosegnu cilj od 2 posto.

U EUROPI PREDNJAČI TURSKA

Trading Economics navodi da najveću stopu inflacije u Europi ima Turska, čak 64 posto. Slijede Moldavija (31 posto), Ukrajina (27%), Mađarska (23%), Latvija (22 posto), Litva (22 posto), Estonija (18 posto), Crna Gora (18 posto) i Bugarska (17 posto). Bosna i Hercegovina nalazi se na 12. mjestu s povećanjem inflacije od 16 posto, Srbija je zauzela 15. mjesto (15 posto), a Hrvatska se našla na 17. mjestu s 14 posto.

U prosincu je najmanja stopa inflacije u Europi izmjerena u Lihtenštajn (2,8 posto), Švicarskoj (2,8 posto) i Luksemburgu (5,4 posto). S druge strane, zemlje u svijetu u kojima inflacija nije uzela maha su Panama (1,49 posto), Kina (1,6 posto) i Oman (2 posto).

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

ŠTO MOŽETE DILJEM EUROPE KUPITI ZA JEDAN EURO? PRIJE INFLACIJE POPIS JE BIO OSJETNO DUŽI…

Prije nekoliko dana ušli smo u 2023. godinu i euro je sada službena hrvatska valuta. Većina redovitih putnika već ju dugo koristi na putovanjima, u njoj već računamo cijene automobila i stanova, a sad se moramo naviknuti da ne plaćamo samo kave i kruh kovanicama i da ništa nije tako jeftino kako nam se na prvi pogled čini. Magazin Like Putovanja! Jutarnjeg lista istražio je što se sve u europskim gradovima može kupiti za jedan euro, a na skromnoj listi uspjeli su ugurati tek nekoliko proizvoda.

„Espresso je nakon vode najčešće konzumirani napitak u Italiji, koji je dugo odolijevao poskupljenjima i čija je cijena od 1 eura bila standard. Iako se ponegdje još može naći po toj cijeni, dio kafića sad ga naplaćuje 1,10 ili 1,20 eura. Prema nekim istraživanjima, čak 70 posto kafića sad naplaćuje espresso više od 1 eura. Što znači ga da u njih tridesetak posto i dalje možete kupiti za jednu kovanicu”, piše u tekstu.

BAGUETTE, PIVO, HOT DOG, POMFRIT, PALAČINKE…

„Stranica France hotel guide usporedila je cijene baguetta u 100 pariških pekarnica u Parizu. Prosječna cijena Francuzima omiljenog kruha je 1,07 eura, pri čemu je najjeftiniji baguette u gradu stajao 0,85 eura, a najskuplji 2 eura. S druge strane, Češka se ponosi svojom pivskom tradicijom, a cijena omiljenog napitka oduvijek je izrazito niska u usporedbi s drugim zapadnim zemljama. Trenutno je prosječna cijena točenog, lokalnog piva u Pragu 1,3 eura, no u manje turističkim dijelovima Praga može se naći i za euro.”

„Idemo prema istoku jer na zapadu, čini se, naš euro sa slikom kune ne vrijedi puno. U glavnom gradu Bugarske na štandovima i u pekarnicama diljem grada možete pojesti jeftini obrok za 1 euro: hot dog, pomfrit, palačinku… U Istanbulu na svakom koraku možete vidjeti štandove s okruglim perecima posutim sezamom, koji se nazivaju simit, a prodaju se prazni ili namazani sirnim namazom. Ovaj ćete snack platiti oko pola eura, a na nekim lokacijama i manje. Na ulicama Istanbula svakako popijte i cijeđeni sok šipka, koji sad stoji nešto više od 1 eura”, zaključuju.

PODIJELI ČLANAK