Ljudima koji prolaze kroz razvod u ovom gradu pomaže – aplikacija! Daje pomoć i “upute za ponašanje”, a sve financira lokalna vlast

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

U trenutku vjenčanja sve se čini savršeno i nitko ne razmišlja o tome da bi se jednom stvari mogle promijeniti. A promjene se, pokazuje statistika, ipak često dogode i razvod doživljava velik broj parova. U Hrvatskoj se raspada svaki treći brak, a u Švedskoj čak svaki drugi. Zato je jedan švedski grad osmislio aplikaciju koja pomaže parovima koji su u procesu razdvajanja ili razvoda. U vrijeme kad tehnologija zauzima sve veći dio našeg života, a potražiti stručnu pomoć u teškim trenucima je skupo i još uvijek stigmatizirano, u Malmöu je aplikacija u pametnom telefonu postala pomoć u rastajanju.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

KAKO FUNKCIONIRA ŠVEDSKA APLIKACIJA ZA RAZVOD?

Kako sve funkcionira? Sve odrasle osobe koje su već razvedene ili su u procesu rastave, dobivaju pristup posebno dizajniranoj aplikaciji koja se zove SES. To je švedska skraćenica za izraz “suradnja nakon razvoda”. U nju se trebaju besplatno registrirati, a potom dobivaju pristup digitalnoj podršci i širokom spektru informacija. Na platformi parovi mogu naći stručne tekstove, kratke filmove i praktične vježbe koje ih pripremaju za konkretne situacije. Aplikacija je prvenstveno usmjerena na odnos s djecom i dogovor parova oko skrbi, a njezin je cilj pružiti podršku i znanje o tome kako biti roditelj nakon rastave. Dakako, i kako bolje prebroditi ovu vrstu životne krize.

APLIKACIJU SU RAZVILI PSIHOLOZI, A SVE U NJOJ TEMELJENO JE NA AKADEMSKIM ISTRAŽIVANJIMA

Aplikacija SES razvijena je u Danskoj, a na oblikovanju je radio tim psihologa i znanstvenika sa Sveučilišta u Kopenhagenu. Pokretači tvrde da je sve u aplikaciji temeljeno na akademskim istraživanjima. Testne studije pokazale su da su (bivši) parovi koji su koristili aplikaciju iskusili manje stresa, tjeskobe i depresije u usporedbi s onima kojima ona nije bila dostupna. Unutar aplikacije postoje različiti moduli, a svatko bira onaj koji je najsličniji njegovoj situaciji i izazovima.

VELIK DIO SADRŽAJA POSVEĆEN JE ODNOSU S DJECOM

“Velik dio sadržaja posvećen je odnosu s djecom. Tako se, primjerice, roditeljima pomaže protumačiti dječje signale, uči ih kako djeci pružiti podršku i komunicirati na njihovoj razini,” prenosi portal TheMayor riječi Linnée Stifors Regjepaj iz gradske uprave Malmöa. Grad naime plaća aplikaciju i potiče njezino korištenje u sklopu svojih programa za obitelj.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

Digitalni alat predstavljen je kao dostupna samopomoć, koji će biti koristan svima koji prolaze kroz bolan proces. Ako se zaista koristi, iza razvoda neće ostati neriješenih pitanja, koja se često javljaju i godinama nakon što par krene svako svojim putem. Aplikacija sadrži niz praktičnih savjeta i vježbi, kako za rad sa samim sobom i svojom djecom, tako i za razvijanje suradnje s bivšim partnerom. Kroz aplikaciju se pomaže parovima doći do jasnih dogovora u vezi skrbništva i smještaja, a uči ih i kako izbjeći najčešću zamku svih razvoda: međusobno okrivljavanje.

PODIJELI ČLANAK