Razmišljate o preseljenju? Ovi europski gradovi prijateljski su raspoloženi prema strancima i imaju visok životni standard

Foto: Pexels
piše Putni Kofer

Novi počeci, pogotovo na potpuno stranom, nepoznatom mjestu nikada nisu lagani, no definitivno su ugodniji ako je riječ o „pravom gradu“, odnosno mjestu gdje možete dobro zaraditi (ali ne nužno sve potrošiti na troškove života), gdje se možete vrlo dobro zabaviti ili pak pješke obaviti sve što trebate. Conde Nast Traveller, pozivajući se na rezultate Travel Far and Wide istraživanja, pozabavio se upravo tom temom i predstavio deset europskih gradova koji su najprijateljskije raspoloženi prema “expatima”, dakle osobama koje privremeno žive i rade u nekoj stranoj zemlji. Istraživanje je gradove rangiralo prema bodovima u nekoliko kategorija, a mi ćemo se pobliže dotaknuti prvih pet. Zanimljivo, od ukupno 10 najboljih gradova na ovoj listi njih čak četiri nalaze se u Švicarskoj, a dva u Njemačkoj.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

NAJBOLJI GRAD ZA STRANCE UJEDNO JE I NAJHLADNIJI NORDIJSKI GLAVNI GRAD

Na prvom mjestu, kao najbolji europski grad za “expate”, nalazi se glavni grad Finske, Helsinki. Hvalevrijednu titulu zaradio je zahvaljujući besprijekornim ocjenama u kategorijama noćnog života, indeksa sreće i dostupnosti pješacima. I u kategoriji sigurnosti ne kotira loše – visokih 75.21 bod od ukupno 100. Kao dodatni argumenti navode se i vrlo razumne cijene javnog prijevoza, ali i cijene smještaja. Prosječna cijena najma stana s jednom spavaćom sobom navodno iznosi oko 996 eura.

Prosječna troškovi života kreću se oko 2676 eura, a prosječna plaća oko 3192 eura, dakle ostane i nešto viška. No, svi koji su se istog trena pomamili, uzmite u obzir da se radi i o najhladnijem od pet nordijskih glavnih gradova. Njegove su zimske prosječne temperature najniže, a rekord iznosi ledenih 34,3 stupnja Celzijevih ispod nule.

NAJMANJI GRAD NA SVIJETU S PODZEMNOM ŽELJEZNICOM

Visoko drugo mjesto zauzima prvi od “četiri Švicarca”. Riječ je o gradu Lausanne, drugom najvećem na Ženevskom jezeru. Taj je grad dobio iznimno visoke ocjene u kategorijama indeksa sreće, noćnog života, dok je u sigurnosti nešto slabiji od Helsinkija – ocjena mu je 73.86. No, vrlo dobro kotira po pitanju financijske računice. Stranci koji privremeno žive i rade u tom gradu, piše Conde Nast Traveller, mjesečno prosječno zarade 5367 eura dok za troškove života u istom razdoblju potroše mnogo manje – 3677 eura. Usput rečeno, taj je grad sjedište Međunarodnog olimpijskog odbora, a ujedno je i najmanji grad na svijetu koji se može pohvaliti s podzemnom željeznicom.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

GRAD OGROMNIH PLAĆA, FONTANA I ČUDNOVATOG KIPA

Na visokom trećem mjestu nalazi se još jedan švicarski grad. Ovog puta radi se o Bernu, političkom i upravnom središtu Švicarske, koje je ujedno i poslovno čvorište pa to znači i vrlo visoke prosječne mjesečne plaće. One iznose čak 6276 eura. S druge strane, prosječna cijena najamnine upola je jeftinija nego u Zürichu (koji je 10. na listi) te iznosi 1243 eura. Grad je inače odličan za ljubitelje lijepe arhitekture i povijesti, a poznat je i po svojim fontanama. Diljem Berna rasuto ih je više od 100. Isto tako, čak 20 do 30 posto stanovnika Berna su stranci, a u tom ćete gradu pronaći i vrlo čudan spomenik: Kindlifresserbrunnen. Radi se o kipu čudovišta koje jede dijete.

PUNO PIVE, NIŽE PLAĆE, ALI I NIŽA CIJENA STANA

Prag, glavni grad Češke, na četvrtom mjestu predstavlja mali “predah” od Švicarske. Svjetska prijestolnica piva iznimno dobro kotira u kategoriji noćnog života, ali i cjenovnoj pristupačnosti. Riječ je o najjeftinijem gradu među prvih 10 najboljih što se tiče najma – oko 992 eura mjesečno, dok prosječni troškovi života iznose oko 2094 eura. Doduše, plaće su značajno niže nego u Švicarskoj ili Austriji. Ali, ako volite pivo, na pravom ste mjestu. Bit ćete okruženi istomišljenicima – stanovnicima Praga koji ih ispijaju u nevjerojatnim količinama. U prosjeku, žitelj Praga popije 161 litra piva godišnje.

MNOGO SREĆE U GRADU U KOJEM JE NAJSTARIJA GRAĐEVINA WC

Peto mjesto zauzima München u Njemačkoj. Zahvaljujući planetarno poznatom Oktoberfestu taj grad nosi epitet grada zabave. Vrlo solidni su i njegovi bodovi za sigurnost, 80.65. Najbolju ocjenu (pet od pet) dobio je i po pitanju indeksa sreće, dok mjesečna karta za javni prijevoz košta 65.37 eura. Zanimljivo, ako se nastanite u tom gradu živjet ćete u urbanom središtu čija je najstarija građevina upravo WC iz davne 1260. godine.

PROSJEČNE PLAĆE OD ŠEST TISUĆA EURA U ZURICHU, NAJJEFTINIJI SMJEŠTAJ U BEČU

Preostale najbolje gradove za život ”expata” predvodi Kopenhagen, glavni grad Danske. Na šestom mjestu, taj grad s visokom prosječnom mjesečnom plaćom od 4799 eura privlači sve više stranaca, a među njima je popularan isto tako i Stuttgart. Šesti najveći grad u Njemačkoj vrlo dobro kotira po pitanju bodova sreće, hodanja i noćnog života, a značajno je jeftiniji i od švicarskih gradova. No, ima najgori indeks sigurnosti od svih gradova s liste 10 najboljih – samo 67.88.

Glavni grad Austrije, Beč, smjestio se na osmom mjestu. Prosječna cijena najma stana s jednom spavaćom sobom u toj prijestolnici iznosi 869 eura, što je najjeftinije na ovom popisu, a prosječni mjesečni trošak života je 3250 eura. Deveto i deseto mjesto vode nas ponovno u Švicarsku. Na devetom je Basel, kulturna prijestolnica Švicarske. Jeftiniji je po pitanju smještaja od Züricha (1470 eura) , no ima najgori rezultat po pitanju noćnog života među desetorkom. Što se tiče Züricha, on je na desetom mjestu vjerojatno završio zbog nevjerojatno skupog najma, najskupljeg među desetorkom – 2355 eura. No, s druge strane, prosječna mjesečna plaća u tom gradu iznosi vrlo visokih 6418 eura.

PODIJELI ČLANAK