U ovoj zemlji parovi dobivaju novac ako se vjenčaju s manje od 25 godina! Vlasti vjeruju da će tako potaknuti mlade da ranije dobiju djecu

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Pad nataliteta postao je globalni trend u posljednjim godinama, uključujući i Hrvatsku. Sve manje ljudi odlučuje se za proširenje obitelji, a ovaj problem nije zaobišao ni Kinu, drugu najmnogoljudniju zemlju svijeta nakon Indije. Kako bi se suočile s ovom zabrinjavajućom pojavom, vlasti su poduzele korake kako bi potaknule sklapanje brakova i povećale stopu nataliteta. Naime, u istočnom dijelu Kine nedavno je pokrenuta nova inicijativa s ciljem povećanja broja djece u zemlji pa tako svim parovima vlasti nude nagradu od 1000 juana, što iznosi 126 eura, za vjenčanje ako mladenka ima 25 godina ili manje.

Mali, umjetni otočić usred jezera mjesto je na kojem možete obići tri zemlje u nekoliko sekundi na najsjevernijoj trostrukoj granici na svijetu

VLASTI HITNO POKUŠAVAJU PODUZETI NIZ MJERA ZA POVEĆANJE NATALITETA

S obzirom na zabrinjavajući prvi pad stanovništva u Kini u posljednjih šest desetljeća i brzo starenje, vlasti su hitno krenule u akciju kako bi poduzele niz mjera za poticanje nataliteta. Ove mjere uključuju pružanje financijskih poticaja te unaprjeđenje ustanova za brigu o djeci, piše prestižni britanski medij The Guardian. U priopćenju, koje je prošlog tjedna objavljeno na službenom WeChat računu kineskog okruga Changshan, navodi se da će se nagrađivati promicanje braka i rađanje djece u primjerenoj dob. Osim toga, vlasti su najavile da će pružati niz subvencija za podršku skrbi o djeci, poticanje plodnosti i unapređenje obrazovanja za parove koji već imaju djecu.

REKORDNO NIZAK BROJ SKLOPLJENIH BRAKOVA U 2022. GODINI

Kineska minimalna zakonska dob za brak iznosi 22 godine za muškarce i 20 godina za žene. Međutim, zapaža se opadanje broja parova koji stupaju u brak, što rezultira smanjenim natalitetom. To je djelomično posljedica službenih politika koje neudatim ženama otežavaju donošenje odluke o rađanju djece.

Stopa sklopljenih brakova dosegnula je rekordno nisku razinu u 2022. godini, sa samo 6,8 milijuna brakova, što predstavlja najnižu brojku od 1986. godine, prema podacima vlade objavljenim u lipnju. U usporedbi s prethodnom godinom, 2021., evidentiran je pad od čak 800.000 manje sklopljenih brakova, navodi The Guardian.

Pogled na morsko plavetnilo umiruje nas i opušta, a ovo su najljepši vidikovci u Dalmaciji s kojih pučina i otoci izgledaju posebno čarobno

VISOKI TROŠKOVI, KARIJERA ŽENA I RODNI STEREOTIPI

Državni mediji izvještavaju da je stopa plodnosti u Kini, danas jedna od najnižih na globalnoj razini, pala na rekordno nisku razinu od 1,09 u 2022. godini. Visoki troškovi skrbi o djeci i strah od ugrožavanja karijere predstavljaju prepreke koje mnoge žene odvraćaju od odluke o rađanju djece, ili čak od same ideje o majčinstvu. Rodna diskriminacija i ukorijenjeni tradicionalni stereotipi i dalje ostaju prisutni diljem zemlje.

Nisko povjerenje potrošača i rastuća zabrinutost zbog zdravlja kineskog gospodarstva također su ključni faktori koje mladi Kinezi ističu kao razloge zbog kojih se ne odlučuju za brak i roditeljstvo, zaključuje The Guardian.

PODIJELI ČLANAK