Neobična autobusna stanica na koju autobus nikad ne dolazi jedinstveno je mjesto podrške i razumijevanja za starije

Foto: Tallhöjdens vård- och omsorgsboende / Visit Sweden, Pexels
piše Putni Kofer

Svake godine, u svakoj zemlji diljem svijeta, primjećuje se kontinuirano povećanje broja starijih stanovnika. Starost je, bez sumnje, razdoblje života koje nosi sa sobom svoje jedinstvene čari i vrijednosti, ali i izazove. To je period u kojem se otvaraju brojne prilike za uživanje u zasluženom odmoru, dubokim obiteljskim vezama i posvećivanju vremena hobijima koje su ljudi oduvijek voljeli. No, nije svima omogućeno iskusiti ovu fazu života u punom sjaju.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

Za one starije osobe koje se suočavaju s osamljenošću, siromaštvom ili nedostatkom pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi, starost može biti izuzetno teška. Stoga je imperativ da društva diljem svijeta poduzmu mjere kako bi osigurala podršku i brigu za svoje starije članove. Jedan takav, prekrasan primjer dolazi iz švedskog staračkog doma Tallhöjdens, nedaleko od Stockholma, u kojem su zaposlenici i medicinsko osoblje jednom posebnom gestom pokazali svoju predanost i empatiju prema starijim osobama koje tamo borave.

AUTOBUSNA STANICA NA KOJU AUTOBUS NIKADA NE DOLAZI KRIJE DUBOKO ZNAČENJE

Unutar ovog staračkog doma nalazi se jedno posebno mjesto – autobusna stanica na koju autobus nikada ne dolazi! Na prvi pogled, ova instalacija može izgledati neobično, no za mnoge starije osobe koje tu borave, ta “autobusna stanica” krije dublje i emotivno značenje. Ona ih svakodnevno vodi natrag u vrijeme kada su otkrivali svijet i proživljavali nevjerojatne avanture.

Stariji stanovnici staračkog doma često su suočeni s trenucima zabrinutosti, gdje iznenada osjećaju potrebu da se vrate kući ili na posao, mjestima koja su im duboko urezana u pamćenju. U tim trenucima, “autobusna stanica” postaje utočište. Iako izvana izgleda kao prava autobusna stanica, unutar nje skriva se mjesto za sjedenje gdje stanovnici doma mogu mirno čekati, razgovarati s brižnim osobljem i prisjetiti se svojih prošlih dana.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

Zanimljivo je kako su mnogi članovi osoblja bili skeptični u vezi s ovom neobičnom idejom kada je prvi put postavljena 2019. godine. Međutim, danas nitko ne dovodi u pitanje vrijednost ovog jednostavnog koncepta. Autobusna stanica je postala mjesto koje pruža starijim osobama osjećaj sigurnosti i smirenosti. Dok sjede i promatraju svijet oko sebe, sjećanja se bude, a tjeskoba se smanjuje. Ova lažna autobusna stanica postala je ne samo fizičko mjesto, već i simbol podrške i razumijevanja za starije osobe koje se bore s demencijom.

ŠVEDSKA JE JEDNA OD NAJBOLJIH ZEMALJA NA SVIJETU ZA UMIROVLJENIKE

Švedska je poznata po svojoj visokoj kvaliteti života i dobro razvijenom sustavu socijalne skrbi, što je čini atraktivnom destinacijom za umirovljenike. Jedna od ključnih prednosti je švedski sustav socijalne skrbi koji osigurava financijsku sigurnost umirovljenicima. Naime, ova skandinavska država ima visoke mirovine i nisku stopu siromaštva među starijim osobama. Umirovljenici imaju pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi, uključujući i besplatan prijevoz do liječnika i bolnica.

Švedska također promiče aktivni umirovljenički stil života. Mnogi umirovljenici uživaju u šetnjama po prekrasnim prirodnim krajolicima, vožnji bicikla ili čak skijanju zimi. Postoje brojne zajednice za umirovljenike koje organiziraju različite aktivnosti i društvene događaje kako bi se očuvala njihova socijalna interakcija i aktivnost.

PODIJELI ČLANAK