Iz Nizozemske stiže trend koji nam se jako sviđa, a svodi se na to da – ne radite baš ništa

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Jeste li ikada čuli za “niksen”? Ako jeste, vjerojatno ste već “zaljubljeni”. Ako niste, upravo ćete to postati. Riječ je, prema pisanju BBC-ja, o nizozemskom rješenju za užurbanost, kaotičnost i prezaposlenost modernog svijeta, jedan od novih wellness trendova koji se svodi na “umijeće rađenja ništa”, a koji u sve većoj mjeri, kao i japanski ikigai (koncept kojim se opisuje ono što pojedincu daje osjećaj svrhe, odnosno razlog za život) te danskog hyggea (stanje ugode, mira i ispunjenosti srećom) ulazi na popis “lijekova” za stres ili pak ozloglašeni burnout.

Jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj, s kojeg pogled puca na čarobni kanjon, otočić i slapove, nerazvikana je tajna Nacionalnog parka "Krka"

NIKSEN: KONCEPT PREPUŠTANJA PROLASKU VREMENA I LUTANJU UMA

Sama riječ – niksen – znači “raditi ništa”, a upravo je niksenu (i kao riječi, ali i kao vještini) knjigu posvetila lingvistica Olga Mecking, autorica teksta na BBC-ju na koji se referiramo. U njoj, pod naslovom “Niksen: Embracing the Dutch Art of Doing Nothing”, termin niksen definira kao “raditi ništa i to bez svrhe”. Dakle, za razliku od koncepta mindfulnessa, u kojem nas se poziva da budemo prisutni u sadašnjem trenutku, niksen jednostavno znači prepuštanje prolasku vremena – puštanje da vrijeme jednostavno bude, puštanje umu da odluta gdje god želi.

SVE KOMPLEKSNIJI ŽIVOTI I POSLOVI, PRITISAK I VELIKA OČEKIVANJA

Koncept niksena dao je za razmišljati i samim stručnjacima. Primjerice, BBC prenosi da Thijs Launspach, nizozemski psiholog, govornik i autor knjige “Crazy Busy: Staying Sane in a Stressful World”, niksen definira kao “raditi ništa ili pak se okupirati nečim trivijalnim kao način uživanja u svom vlastitom vremenu”. “Ne raditi apsolutno ništa već raditi onoliko koliko je najmanje moguće”, kaže Launspach koji smatra kako se niksen u prvom redu može primijeniti u slučaju starijih osoba koje imaju manje strukturirano slobodno vrijeme.

Mlađe generacije pak, tvrdi, osjećaju stres u većoj mjeri nego ikada do sad, čak i u njegovoj zemlji koju se često hvali zbog dobro uspostavljanje ravnoteže između posla i uživanja u slobodnom vremenu. “Naši životi i poslovi postaju sve kompleksniji. Mnogo vremena provodimo na kompjutorima. Pritisak da budemo najbolja verzija sebe je velik, kako na radnim mjestima ili pak u slučaju očekivanja od roditelja i društvenih mreža”, objašnjava.

Otočna zemlja s najvišim životnim standardom u zapadnoj Africi mjesto je dugih pješčanih plaža i divne prirode, a slogan arhipelaga je "bez stresa"

ODREĐENA KOLIČINA STRESA MOŽE BITI DOBRA

No, s druge strane, ističe Bernet Elzinga, profesorica psihologije na Sveučilištu Leiden, određena količina stresa može biti dobra. “Nije nužno loše biti na trenutak u stanju stresa, u kojem ste doista aktivni i fokusirani. Problem je kad to izmakne kontroli”, pojašnjava i vjeruje da niksen može u tome pomoći. “Kada ništa ne radite, povezujete se s vašom mrežom defaultnog funkcioniranja. A ta je mreža odgovorna za lutanje uma i kontemplaciju”, dodaje. Isto tako, iako znači “raditi ništa”, niksen može pozitivno utjecati na našu produktivnost. Naime, pauze omogućuju mozgu da odmori i, nakon odmora, bude fokusiraniji.

FIZIČKA AKTIVNOST U PRIRODI KAO RJEŠENJE

Launspach, s druge strane, ne vjeruje da koncept “raditi ništa” djeluje kao mjera koja sprečava stres, odnosno skeptičan je prema ideji da bismo trebali razdvajati sebe kao pojedinca od stresa. “Ne znam je li to uopće moguće s obzirom na način na koji sada živimo i radimo”, kaže. Profesorica Elzinga pak vjeruje kako je mnogo korisnije prionuti nekoj fizičkoj aktivnosti kako bismo maknuli fokus sa svakodnevnih briga, i to po mogućnosti u prirodi. Što se tiče Nizozemske, piše Mecking, mogućnosti za to su brojne, a veliku ulogu igra i to što, kažu stručnjaci, unatoč tome što mnogo rade, Nizozemci imaju i puno slobodnih dana te dobar socijalni sustav koji im daje osjećaj sigurnosti. 

MJESTA U NIZOZEMSKOJ IDEALNA ZA NIKSEN

Ako se kojim slučajem nađete u Nizozemskoj, BBC predlaže i “niksen friendly” lokacije. Primjerice, plaže. U Haagu tu su Kijkduin ili Scheveningen, a u blizini Amsterdama Castricum i Zandvoort. Što se tiče dina, predlažu Voornes Duin kod Rotterdama. U tom je gradu za niksen idealan i park Kralingse Bos.

PODIJELI ČLANAK